25 χρόνια Jazz on the Hill και Sani Festival
Lazing on a ...Σάνη φεστιβάλ. Και τούτο το καλοκαίρι. Του Κώστα Καρδερίνη
Δεν είναι λίγο για έναν βορειοελλαδικό πολιτιστικό συναυλικό θεσμό να ανθεί για ένα τέταρτο του αιώνα και να συνεχίζει με όρεξη και πείσμα σε καιρούς χαλεπούς. Και είναι χαρακτηριστικό του Φεστιβάλ της Σάνης και των ανθρώπων που το οργανώνουν και το στηρίζουν, ότι είναι πάντα αισιόδοξοι και ατενίζουν το μέλλον πατώντας στέρεα στο παρόν.
Εν μέσω καυτού θέρους, δροσερός αέρας διαπνέει τις φετινές προτάσεις της καλλιτεχνικής διευθύντριας, Όλγας Ταμπουρή-Μπάμπαλη:
Έτσι, λοιπόν, σε αυτήν την 25η χρονιά προσκαλέσαμε αγαπημένους μας καλλιτέχνες από τη διεθνή και εγχώρια σκηνή, μερικούς από τους οποίους πρώτη φορά εμείς συστήσαμε ζωντανά στο ελληνικό κοινό, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί. Αλλά και άλλους, που για πρώτη φορά φιλοξενούμε, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας το έργο τους που αγαπάμε.
Ο χορός της πανηγυρικής 25ετίας ανοίγει το Σάββατο 8 Ιουλίου με ένα από τα πλέον δημιουργικά σύγχρονα σύνολα της Νορβηγίας, την Trondheim Jazz Orchestra υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη ενορχηστρωτή σαξοφωνίστα Eirik Hegdal. Μια ορχήστρα που λειτουργεί εν μέρει ως κολεκτίβα και κολυμπάει άνετα από τα νερά της συμφωνικής μουσικής ως την αυτοσχεδιαστική τζαζ. Το σύνολο των 13 μουσικών πλαισιώνει ως σολίστας ο διάσημος τενόρο και σοπράνο σαξοφωνίστας Joshua Redman, ο οποίος συνεργάστηκε για πρώτη φορά με την ορχήστρα το 2006 συμμετέχοντας στο κομμάτι Space is still the Place.
Καρπός αυτής της δημιουργικής συνύπαρξης είναι το άλμπουμ του 2010, Triads and More [MNJ Records], το οποίο έλαβε σπουδαίες κριτικές και ταξίδεψε κι ακόμα ταξιδεύει το σύνολο αυτό στα φεστιβάλ του κόσμου. Έτσι, η νέα επάνοδος στη χώρα μας του προσφιλούς Joshua Redman συνδυάζεται με τα πλάτη και μήκη της σκανδιναβικής τζαζ.
Ένα Σάββατο μετά, στις 15 Ιούλη, επιστρέφει και έτερος δημοφιλής επισκέπτης. Ο αβανέζος αστέρας και πιανίστας Gonzalo Rubalcaba αποτίει φόρο τιμής στον, εκ των μεντόρων του, φημισμένο κοντραμπασίστα Charlie Haden. Μαζί του, ως κουαρτέτο, οι Sam Hart [σαξόφωνο], Bob Bruya [κοντραμπάσο] και Marcelo Bourque [τύμπανα]. Η υπέροχη ετούτη δουλειά του Rubalcaba αποτυπώθηκε σε cd το 2015 από την εταιρία 5Passion με τίτλο Charlie. Εκτός από τις μελωδίες του τιμώμενου και του τιμητή περιλαμβάνει και δυο συνθέσεις των Pat Metheny και Bill Evans.
Αφροκουβανέζικος αέρας σε κλασικά κομμάτια που στην εποχή τους υπήρξαν πρωτοπόρα και σήμερα εξακολουθούν να μαγνητίζουν και να ενθουσιάζουν κοινό κάθε ηλικίας.
Ο Ιούλιος συνεχίζεται τα δυο επόμενα ΣΚ με το τμήμα International Sounds.
Την Κυριακή 23/07 έρχεται για τρίτη φορά η καλλίφωνος και καλλίπυγος Dee Dee Bridgewater να μας παρουσιάσει ένα άλμπουμ που σηματοδοτεί την επιστροφή της στο γενέθλιο Μέμφις του Τενεσί. Το Dee Dee Bridgewater's Memphis πρόκειται να κυκλοφορήσει εντός του τρέχοντος από τη δική της DDB Records, με παγκόσμια διανομή από κολοσσιαία πολυεθνική.
Η παρουσίασή του γίνεται σε πανευρωπαϊκή τουρνέ με προηγούμενη στάση το Istanbul Jazz Festival. Συνοδεύεται από σεστέτο έμπειρων μουσικών και δύο δεύτερες φωνές, τις γκόσπελ αδερφές Sharisse και Shontelle Norman. Περιλαμβάνει εντυπωσιακές ανακατασκευές ρυθμ’ν’μπλουζ επών ευρείας γκάμας, μεταξύ των οποίων τα Why? (Am I Treated So Bad), I’m Going Down Slow και Don’t Be Cruel.
Το δε επόμενο Σάββατο 29/07 το νεότερο αηδόνι της οικογένειας, China Moses, μας παρουσιάζει συνοδεία κουαρτέτου την ολόφρεσκια δουλειά της, Nightintales, τζαζ, σόουλ και μπλουζ ιστορίες που κρύβει η νύχτα και ζηλεύει η μέρα. Έντεκα καλοτραγουδισμένες κατά-δικές της «νυχτερίδες» για τη μέθη της αγάπης και τα παρατράγουδα, για τους εθισμούς και τα πάθη, για το ξύπνημα και το κουράγιο να συνεχίσει να ζει.
Ο Αύγουστος στη Σάνη περιλαμβάνει δυο εκ διαμέτρου Greek Variations.
Στις 05/08 ο Μανώλης Μητσιάς θυμάται Τα Μεγάλα του Τραγούδια σε ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο ερμηνευτή και στους συνθέτες που τον εμπιστεύτηκαν [Δήμος, Θάνος, Σταύρος, Μάνος, Μίκης κ.α.π.] εδώ και 40τόσα χρόνια. Στο καπάκι, Κυριακή 13/08, η Νατάσσα Μποφίλιου παρουσιάζει την διονυσιακή παράσταση Βαβέλ2 - Summer Edition, στηριγμένη στην 5η της δισκογραφική παρουσία και στα 20κάτι της χρόνια στο χώρο του τραγουδιού.
Η εορταστική 25ετηρίδα κλείνει με την ενότητα Classical Waves, το Σάββατο 19/08, οπότε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου θα γιορτάσει τα 58χρονά της με Αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας. Σοπράνο η Μυρσίνη Μαργαρίτη και τενόρος ο Γιάννης Χριστόπουλος.
Όλες οι συναυλίες αρχίζουν στις 21.30 και μπορείτε ήδη να προαγοράσετε εισιτήρια.