7DD9

Το μέλλον είναι εδώ, είναι αβέβαιο αλλά η μουσική δίνει πάντα όραμα

Σε μια χαοτική ψηφιακή εποχή, ο καθένας έχει ελευθερία να φαντάζεται το μέλλον όπως θέλει. Του Στέργιου Βολόγκα

7DD9Η διεθνής μουσική κοινότητα χρωστά πολλά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές πηγαίνοντας ακόμα πίσω έως και τις αρχές του 19ου αιώνα. Η πειραματική μουσική, όπως αρχικά χαρακτηρίστηκε, αφού ήταν κατάκτηση και προνόμιο ολίγων, έγινε καθολική μόδα και τάση από τα τέλη του ’60 και μετά.

Trip to Planet MadnessΑρχικά, φωτισμένοι και πρωτοποριακοί μουσικοί, έπειτα συγκροτήματα, έγραψαν μουσική βγαλμένη από περίεργα για την εποχή όργανα (Theremin, Fairlight, Tone generators, Mellotron, Moog synthesizers). Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 εκδόθηκαν έργα με τεράστια εμπορική απήχηση στο πλατύ κοινό όπως των Jean Michel Jarre, Βαγγέλη Παπαθανασίου, Tangerine Dream και άλλων, τα οποία έδωσαν σιγά σιγά ανθρώπινο συναίσθημα σ’ αυτό που μέχρι τότε αντιμετωπιζόταν σαν ψυχρή, απρόσωπη και “μηχανική” μουσική.

Σήμερα στην ψηφιακή πλέον εποχή, που οι άνθρωποι, οι χώρες και τα επιτεύγματα δεν είναι παρά κουκίδες στον παγκόσμιο χάρτη της οθόνης ενός υπολογιστή, η δημιουργία και η πρωτοπορία είναι ακόμα πιο δύσκολη αλλά ταυτόχρονα και πιο εύκολη, φτάνει να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα μέσα αλλά κυρίως να στοχεύεις στη μοναδική ψυχοσύνθεση του καθενός, ακόμη περισσότερο να δημιουργείς το υπόστρωμα για να ευαισθητοποιήσεις τον ψυχικό κόσμο των ακροατών.

Σήμερα στο ψηφιακό πάζλ του internet, ο κάθε “οικιακός” μουσικός μπορεί εύκολα ν’ αποκτήσει διεθνή ταυτότητα και εύρος. Στο internet δεν βρίσκεις μόνο καλλιτέχνες του “LIFE” ή μουσικούς που διαπρέπουν στις σελίδες του “ROLLING STONE” που καθορίζουν την ποπ κουλτούρα της μαζικής κατανάλωσης. Σε αντίθεση με τους ήρωες της νεανικής αφίσας στους τοίχους δωματίων, στον παγκόσμιο ηλεκτρονικό χάρτη υπάρχουν ευρηματικοί Dj’s, άνεργοι μηχανικοί ήχου, ιδιόρρυθμοι παραγωγοί, παραγνωρισμένοι τραγουδιστές, αυτόχθονες καναλάρχες του YouTube, σεσημασμένοι ταραχοποιοί ήχων, πηγαία ταλέντα στην σύγχρονη μουσική «μαγειρική» μέσω υπολογιστών και όχι μόνο, που φυτρώνουν στα λιβάδια του διαδικτυακού παγκόσμιου χάρτη με τις αμέτρητες χώρες χωρίς σύνορα και άδικους φόρους.

Alternative FactsΑπό αυτό το “περιβόλι” που ο καθένας ψάχνει, διαλέγει, ακούει, συζητά, υποδεικνύει, ψωνίζει και κρίνει χωρίς όρια, διαλέγω έναν εξελιγμένο «ηχο-οικολογικό» δημιουργό, με παρουσία στο σήμερα αλλά βάσεις και σεβασμό σε όλους αυτούς που «έκαψαν» τριοδικές λάμπες, γεννήτριες, μετασχηματιστές ήχων και έγραψαν αμέτρητες ώρες κλεισμένοι σε πρωτόγονα για το σήμερα στούντιο.

Επιλέγω τον “7DD9”, έναν παραγωγικό διαδικτυακό καλλιτέχνη, φουτουριστικό αλχημιστή του synthwave με απολήξεις cyberpunk κλώνων. Το σημαντικό είναι ότι έχει έδρα την Ελλάδα, με οικοδομικό τετράγωνο την Ευρώπη, αυλή την υδρόγειο και προοπτικό χώρο μέχρι στιγμής τον δικό μας γαλαξία.
Μαθαίνοντας μια καινούργια interface γλώσσα για να έλθω σε μεγαλύτερη επαφή με το χωρόχρονο όλων αυτών, που καλά κάνουν και αγνοούν τα γνωστά κανάλια της μουσικής δισκογραφίας, βιομηχανίας και παραγωγής, μαθαίνω ότι είναι πρώτος στις προτιμήσεις των φίλων και ακροατών του “Spacemotorman” αυτή την βδομάδα στον κύκλο του Last.fm. Ακούγοντας και αναζητώντας μουσικά και μη στοιχεία εύκολα διαπιστώνω ότι βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των YouTube Channels – “80’s Guy” και “Luigi Donatello”. Διαβάζω τα σχόλια των followers και listeners, επωνύμων και ανωνύμων αναρτήσεων και χάνομαι κάτω από τη θαμπή μαγεία του διαδικτύου. Ανακαλύπτω μετά από αλλεπάλληλες ακροάσεις την συμπάθεια του “7DD9” για τα seventies & eighties αλλά και την αγάπη του για την κλασσική μουσική.

Πρόσφατα έδωσε μια on-line συνέντευξη στο ιντερνετικό περιοδικό Slickster, χωρίς να μάθουμε όμως πολλές επιπλέον πληροφορίες, εκτός το ότι είναι περνά πολλές ώρες στο στούντιο δουλεύοντας καινούργια κομμάτια, τεχνικές και ιδέες. Τον Φεβρουάριο του 2017 έβγαλε την καινούργια του δουλειά που προκάλεσε αίσθηση “Alternative Facts” –LP, ακούστε την στο Bandcamp, με φοβερό εξώφυλλο που αφήνει την εποχή μας να κοιτά το αύριο με άλλο μάτι.

ColoursΤίποτε δεν είναι περισσότερο μοναδικό σ’ αυτή τη γενιά από τον εθισμό της στη μουσική, νέοι όροι, νέοι τρόποι, νέοι δρόμοι, νέα τεχνολογία αλλά περισσότερο νέα αντίληψη του σήμερα και του αύριο. Τη νέα αντίληψη ακρόασης και ανταλλαγής πληροφοριών για την ηλεκτρονική μουσική μπορεί να την διαπιστώσει κάποιος και στο διαδικτυακό ραδιόφωνο. Η εκπομπή «Beyond-synth» στο Soundcloud ή στον Power85.com όπως εύγλωττα το λέει και ο τίτλος είναι ένας τέτοιος πόρος για να περάσουν νέες ιδέες και άνθρωποι που αγαπούν την μουσική πέρα από όρια και μόδες. Ακούστε την εκπομπή εδώ.

Τα internet-charts των εξειδικευμένων ιστότοπων που αγνοούν τα γερασμένα πλέον αμερικάνικα Billboard-Charts και εγγλέζικα NME-Charts δείχνουν τις τάσεις των ακροατών του σήμερα που σκέφτεται με άλλο τρόπο, αποφασίζει διαφορετικά και φυσικά ψηφίζει on-line.

Μπορούμε λοιπόν να αντλούμε διδάγματα από το παρελθόν, αλλά δεν μπορούμε να ζούμε μέσα σε αυτό. Ο “7DD9” το ξέρει και φτιάχνει πολύχρωμα σύννεφα στο Soundcloud, παρουσιάζει την δουλειά του στο Bandcamp – επτά (7) συνολικά έργα – βαπτίζεται στα νερά του ουράνιου τόξου, στην καινούργια του δουλειά “Colours”, το EP που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες (12/7/2017). Αναζητήστε το στο κανάλι του, στο You Tube και στο Bandcamp. Ρέκτης ιδεών που πάνε πέρα από το synthwave στο dreamwave, το νέο του EP μου θυμίζει μουσική για το STAR-TREK, μουσική μέσα από τα παιδικά μας όνειρα που δεν ξεχνάς μιας και αποτελεί το δημιουργικό μας παρελθόν.