Action Pact

Βιογραφικό

Κουαρτέτο από το Λονδίνο. Δικά τους τα London Bouncers, Suicide Pact, People. Του Μίλτου Τσίπτσιου

Action PactΑν και η πορεία τους κράτησε κοντά στη μια εξαετία, οι Action Pact ποτέ δεν μπόρεσαν να πιάσουν τα υψηλά στάνταρ που θα τους άφηναν για πάντα στην ιστορία, ποτέ δεν έκαναν το μεγάλο μπαμ που ίσως θα τους άλλαζε κατηγορία και θα τους έφερνε στην αφρόκρεμα του punk.

Δύο δίσκοι μόνο και μισή ντουζίνα singles είναι ότι κατάφεραν να παραδώσουν σ' αυτό το διάστημα και μετά εξαφανίστηκαν για πάντα. Παρόλα αυτά θα τους θυμόμαστε ως ένα σκληροτράχηλο γκρουπ με έντονα προβληματισμένους κοινωνικούς και πολιτικούς στίχους, ερμηνευμένους από μια δυναμική κοπέλα που παρά την πολύ μικρή της ηλικία, φαίνεται πως το έλεγε η ψυχή της.

The Heathrow TouchdownΞεκίνησαν στο Λονδίνο ως Bad Samaritans με τον Des "Wild Planet" Stanley στην κιθάρα και τον Kim "Dr.Phibes" Igoe στο μπάσο. Στις αρχές του 1981 προσέλαβαν τον Joe "Fungus" Fulinger στα ντραμς και έτσι έμενε να καλυφθεί μόνο η βασικότερη θέση για κάθε συγκρότημα. Αυτή του τραγουδιστή. Ο John Igoe αδελφός του Kim, προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει αλλά μόνον για λίγο καθώς η ψυχή του ήταν δοσμένη σ' ένα άλλο γκρουπ τους Dead Man's Shadow. Έτσι, συμπτωματικά θα μπει στη ζωή τους μια κοπελίτσα η Alison "George Cheex" Charles που με τα ιδιόμορφα τσιριχτά φωνητικά της θα δώσει έναν μοναδικό χαρακτήρα, ο οποίος και θα συντροφεύει με μοναδικό τρόπο το γκρουπ ως τη στιγμή της διάλυσής του.

Αν και μόλις στα δεκαπέντε της, όπως και ο Fungus, κατάφερε με την προσωπικότητά της και τις ερμηνευτικές της ιδιομορφίες, να κρατήσει τα ηνία σε ένα punk γκρουπ κάτι σπάνιο στο ανδροκρατούμενο τότε μουσικό στερέωμα.

Πρώτη κυκλοφορία των Action Pact είναι στα τέλη του 1981 με το split single The Heathrow Touchdown το οποίο μοιράζονταν με τους Dead Mans Shadow. Η πλευρά τους περιείχε το London Bouncers και το All Purpose Action Footwear. Στο πρώτο από τα δύο τ' απεγνωσμένα φωνητικά της Cheex διαμαρτύρονται για τις άσχημες συμπεριφορές των μπράβων στις συναυλίες, ενώ το δεύτερο αποτελεί μια ωδή για τις πολυφορεμένες τότε μπότες Doctor Martens. Και τα δύο είναι βασισμένα σε punk rock πρότυπα σαν αυτά που είχαν ακουστεί λίγο καιρό πριν από συγκροτήματα όπως οι X - Ray Spex και οι Penetration. Το London Bouncers μάλιστα θα συμπεριληφθεί στο Further Cases το νούμερο δύο της γνωστής συλλογής Punk And Disorderly.

Suicide Bag/ Stanwell/ Blue BloodΧωρίς να γνωρίσει την τρομερή επιτυχία αυτό το single τραβάει την προσοχή του John Peel που φαίνεται πως το διορατικό του μυαλό κάτι εντόπισε, και τους προσκαλεί για ένα session. Αυτό γίνεται τον Φεβρουάριο του 1982 με το γκρουπ να παρουσιάζει τα People, Suicide Bag, Mindless Aggression, Losers και Cowslick Blues. Αμέσως μετά υπογράφουν στο punk παράρτημα της Jungle Records την Fall Out, στην οποία και παραμένουν ως το τέλος της καριέρας τους.

Στην Fall Out ξεκινούν με το single Suicide Bag/ Stanwell/ Blue Blood το καλοκαίρι του 1982. Είναι ένα πολύ καλό single, που μέσα από την συνθετική του απλότητα, μπορεί και καταπιάνεται με κοινωνικά προβλήματα όπως αυτό των ναρκωτικών, με εξαίσιους στίχους και πολύ καλή rhythm section, το οποίο δεν δυσκολεύεται να φτάσει στο νούμερο έξι του ανεξάρτητου τοπ. Το Suicide Bag μπορεί κανείς να το βρει και στο The Final Solution την τρίτη έκδοση του Punk And Disorderly.

Φαίνεται πως μόνον ο John Peel βρίσκει κάτι καλό σε αυτούς και τους ξανακαλεί για ένα ακόμη session τον Αύγουστο του 1982. Αυτό αποτελείται από τα Times Must Change, Drowning Out The Big Jets, Fool's Factions, These Are A Few, Protest Is Alive και Fouled On The Footpath.

Αμέσως μετά αποχωρεί ο Fungus ο οποίος αντικαθίσταται από τον Chris "Grimly Fiendish" Lee. Κάπου εκεί βγαίνει και το επόμενό τους single το People/ Times Must Change/ Sixties Flix. Είναι το καλύτερο single των Action Pact με το People να είναι και από τα κορυφαία τραγούδια του γκρουπ. Μελωδικό, με πολιτικά μηνύματα, ενώ και αυτό όπως και τα δύο του flip side είναι τυπικά γρήγορα punk 'n' roll κομμάτια. Το single φτάνει στο νούμερο δεκατρία του indie chart, και τι καλύτερη στιγμή για την κυκλοφορία ενός άλμπουμ.

Mercury Theatre - On The Air!Αυτό είναι το Mercury Theatre - On The Air! που κυκλοφόρησε στις αρχές του 1983 σε παραγωγή του Phil Langham των The Dark. Ο δίσκος είναι ένα μίγμα παλαιότερων και νέων κομματιών, καθολικά βασισμένων στη φωνή της Cheex και στην φασαριόζικη κιθάρα του Wild Planet. Κλασικοί punk rock ρυθμοί σχετικά απλοϊκοί ως προς το παίξιμό τους, κάπως κουραστικοί σε συνεχή ακρόαση, στίχοι με αντιρατσιστικό και φεμινιστικό περιεχόμενο και φωνητικά που θυμίζουν πότε - πότε Siouxsie στις ήρεμες στιγμές και πότε - πότε Poly Styrene στην ώρα των φάλτσων, του θυμού, της έντασης και της αποδοκιμασίας των πάντων. Στο άλμπουμ υπάρχει και μια νέα έκδοση του London Bouncers η λεγόμενη Bully Boy, που μαζί με τα Gothic Party Time, New King's Girl και The Cruellest Thief αποτελεί το επόμενο EP του γκρουπ. Σε αυτό ο κατά συνθήκη μπασίστας είναι ο Phil Langham που στο μεταξύ είχε αντικαταστήσει για λίγο τον Kim Igoe.

Η ζημιά με την αποχώρηση του Igoe είναι μεγάλη καθώς ήταν ο πιο εμπνευσμένος από το συγκρότημα και ο βασικός του συνθέτης. Από κάπου εδώ ξεκινάει και η παρακμή του συγκροτήματος. Ο Langham θ' αντικατασταθεί από τον Neil "Thistles"Craddock με τον οποίο το καλοκαίρι του 1983 οι Action Pact κυκλοφορούν το single Question Of Choice/ Suss Of The Swiss/ Hook Line & Sinker που αν και σχετικά πιο αδύναμο από τις προηγούμενες κυκλοφορίες του γκρουπ, έχει μέσα του μια περίσσεια και ανεπιτήδευτη punk αισθητική, ίσως επί τούτου πιο ερασιτεχνικά από πριν δοσμένη.

Πιο καλό είναι το επόμενο single το Yet Another Dole Queue Song που στο flip-side του περιέχει την διασκευή τους στο Rockaway Beach των Ramones με επίσημο προσκεκλημένο στα φωνητικά τον Steve Drewett των Newtown Neurotics. Όταν αυτό κυκλοφορήσει σαν E.P. θα προστεθούν τα 1974 και μια νέα διασκευή αυτή την φορά στο Rock 'n' Roll Part II του Garry Glitter.

Survival Of The FattestΤο φθινόπωρο του 1984 οι Action Pact κυκλοφορούν το δεύτερο και τελευταίο τους άλμπουμ με τον εμπνευσμένο τίτλο Survival Of The Fattest. Δίσκος περισσότερο κυνικός, λιγότερο άγριος με πιο μεστά φωνητικά από την Cheex, αλλά και με μικρότερο ενδιαφέρον. Τα παιξίματα εδώ είναι καλύτερα, ο ήχος βγαίνει πιο μελωδικός, η παραγωγή πιο προσεκτική και φαίνεται πως το γκρουπ μπαίνει πια σε μια φάση ενηλικίωσης. Δύο τρία μόνον γρήγορα punk κομμάτια, με τα άλλα να γέρνουν πιο πολύ στο ατμοσφαιρικό post punk. Η φωνή της Cheex είναι περισσότερο συμμαζωμένη εδώ και φαίνεται επηρεασμένη από αυτήν της Siouxsie της εποχής Ju Ju. Παρόλα αυτά ακόμη και από τη στιγμή που ο δίσκος πήρε αρκετά καλές κριτικές, δεν κατάφερε να αποδώσει τ' αναμενόμενα εμπορικά καθώς το ενδιαφέρων του κόσμου άρχισε να σβήνει.

Το ίδιο συνέβη και με το single που προηγήθηκε του άλμπουμ Cocktail Credibility/ Consumer Madness που αν και ψηφίστηκε και single της εβδομάδας απέτυχε και αυτό να δώσει εμπορική επιτυχία στο γκρουπ. Έτσι οι Action Pact μην έχοντας να προσφέρουν τίποτα πια στο χώρο αποφάσισαν να σταματήσουν. Αυτό έγινε με την αποχώρηση του Fungus στα τέλη του 1985 και την οριστική διάλυση του γκρουπ στις αρχές του 1986. Κοντά δέκα χρόνια αργότερα η Captain Oi κυκλοφόρησε τη συλλογή The Punk Singles που περιλαμβάνει όλα τα singles του γκρουπ α και β πλευρές, και το 1996 επανακυκλοφόρησε τα δύο LP's του συγκροτήματος σε ένα CD.