Air

The Early Years

Στα late 90s είναι η σειρά της Γαλλίας να πάρει -επιτέλους- σταθερή θέση στον μουσικό χάρτη της δεκαετίας. Θα το κάνει με τη house σκηνή Παρισίων και περιχώρων, και οι Air θα συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό, αν και ασφαλώς δεν πρόκειται στην περίπτωση τους για ένα ακόμη house project. Ανήκουν στη σκηνή της electronica, δηλώνουν ως πρώτες επιρροές Beach Boys και Bacharach, αποπνέουν ρομαντισμό αλά 70ς, επιμένουν όμως ότι το μυαλό τους είναι στο μέλλον, και τελικά φαίνεται ότι όντως τα καταφέρνουν να ακούγονται φουτουριστικοί και ρετρό την ίδια στιγμή!

Ακόμη ένα γκρουπ που η ιστορία του ξεκινάει στο χώρο των πανεπιστημίων, και οι Godin και Dunkel συναντιούνται σε αυτό των Βερσαλλιών, στο Παρίσι. Γνωρίστηκαν μέσω του Alex Gopher- άλλος Γάλλος electro-star-, που μαζί με τον Dunkel βρίσκονταν στις τάξεις των Orange, ενός όχι και τόσο φημισμένου indie-group. Ο Gopher πάντως θα τους "αφήσει" κάπου στα 1995, λίγο πριν το σχηματισμό των Air. Τα πρώτα ep's θα κυκλοφορήσουν στην Γαλλική Source και την Αγγλική Mo-wax και θα "συμμαζευτούν" στη συλλογή "Premier Symptomes" για πρώτη φορά το 1997, θα κερδίσουν όμως την προσοχή που τους αξίζει δύο χρόνια μετά. Χαμηλών εντάσεων, μα μεγάλου ενδιαφέροντος πειραματική και ατμοσφαιρική ποπ, ήδη ένα ζενίθ για το γκρουπ από το πρώτο βήμα. Επειδή όμως αν δεν έχεις hit είσαι -σχεδόν- ένα τίποτα, έπρεπε να έρθει η σαρωτική επιτυχία του Sexy boy - με το οποίο έναν καιρό ξυπνούσαμε, τρώγαμε το μεσημέρι και αποκοιμιόμασταν το βράδυ, αν βέβαια είμασταν συντονισμένοι στο MTV- για να κερδίσουν την προσοχή τα δύο καλομαθημένα πλέον Γαλλάκια!

Το lp 'Μoon safari' θεωρείται ήδη από τα πιο σημαντικά ντεμπούτα των 90ς, δίπλα σε αυτό των Portishead για παράδειγμα και από τους δίσκους που δημιούργησαν "σχολή". Αναλογικοί ήχοι και ρετρό όργανα, στο περιβάλλον του μέλλοντος, στις πίστες του σαλονιού του καθενός μας, σοφιστικέ και ευαίσθητο με υπέροχα γυναικεία φωνητικά και ποπ τραγούδια υψηλής αισθητικής. Για πολλούς δίσκος αναφοράς, ήδη στη Γαλλία εταιρείες όπως η Tricatel βιώνουν τις μετασεισμικές δονήσεις του. Στη συνέχεια θα επανακυκλοφορήσει το 'Premier Symptomes' (με 2 επιπλέον κομμάτια), αφού πια όλοι το αναζητάνε, θα έρθει μία σχετική επιτυχία και στην Αμερική, επιτυχημένα remixes σε κομμάτια άλλων (Depeche Mode, Neneh Cherry) και οι Air ξαφνικά γίνονται ντουέτο-σταθμός από το οποίο όλοι περιμένουν πολλά. Το soundtrack 'Τhe Virgin Suicides' για την πρώτη ταινία της θυγατέρος Coppola, είναι ως επί το πλείστον (πλην ενός κομματιού) ορχηστρικό και ποντάρει κυρίως στις lounge διαθέσεις και στη δημιουργία ατμόσφαιρας (μην ξεχνάτε για που προορίζεται). Οπότε βολευόμαστε με αυτό μέχρι το φθινόπωρο, γιατί είναι και μελαγχολικά τα παιδιά και για τότε προγραμμάτισαν την κυκλοφορία του κανονικού τους δίσκου.