Babel Trio

Ρίζες στην πρίζα - Η παράδοση αντεπιτίθεται

Ένα ακόμη σχήμα που "πειράζει" την παράδοση. Του Στέργιου Βολόγκα

Babel TrioΤο μουσικό αισθητήριο των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει κατά πολύ. Δεν ξέρω αν είναι απόρροια της γενικότερης κρίσης που γεννά δημιουργικές ανησυχίες και τάσεις αλλά σίγουρα αυτές πλέον έχουν στόχο και υψηλές προσδοκίες. Δεν πάει πολύ καιρός που τυχαία από κάποιο καλό φίλο ήρθα σε μουσική επαφή με τους Babel Trio ένα μουσικό όχημα με τρείς τροχούς αλλά κίνηση σε περισσότερα επίπεδα..

Οι Δημήτρης Σιδερής (ηλεκτρικό λαούτο), Μιχάλης Αυλωνίτης (ηλεκτρικό μπάσο) και Γιώργος Ζαμπακάς (Τρικαλέρο) (ντραμς) είναι οι κινητήριοι τροχοί των Babel Trio. Οι οποίοι ξεκίνησαν από την Κρήτη όπου σπούδαζαν, άλλος κοινωνικές σπουδές, άλλος Μουσική Τεχνολογία, όλοι όμως με βαθιά αγάπη για την μουσική και τον άνθρωπο. Μόνο ο Σιδερής είναι από την Κρήτη, ο Αυλωνίτης έλκει την καταγωγή από την Κέρκυρα ενώ ο Ζαμπακάς είναι από τα Τρίκαλα. Έτσι απλώνονται στην Ελλάδα, απ’ άκρη σ' άκρη σαν χάρτης, όπως η μουσική τους, της οποίας τα πλοκάμια περνούν και θάλασσες και ηπείρους. Αν και μοιράζονταν διαφορετικές μουσικές προτιμήσεις, γούστα και καταβολές, η μουσική είναι πάντα ένα δημιουργικό παιχνίδι ήχων, λέξεων και συναισθημάτων που μόνο ενώνει τους ανθρώπους και ποτέ δεν τους χωρίζει. Έτσι αυτή η πολυγλωσσία, η μουσική επιμιξία και τα διαφορετικά επίπεδα επικοινωνίας τους έδωσαν ταιριαστά το όνομα Babel Trio.

Ξεκίνησαν κάνοντας ζωντανές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές, κλαμπ, πολιτιστικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, πανεπιστήμια, εκθέσεις φωτογραφίας, παίζοντας δηλαδή παντού στην Κρήτη. Άλλωστε η εμπειρία και μέρος της γνώσης κατακτάται στην δράση, επί σκηνής. Αναμιγνύοντας σε εκρηκτική αναλογία ένα μέρος stoner (βλέπε Kyuss, Nebula, κ.ά.), ένα μέρος jazz-fusion και ένα μέρος της δικιάς μας μουσικής παράδοσης, το αποτέλεσμα ξαφνιάζει σε σύλληψη, μιας και το βασικό όργανο των Babel Trio δεν είναι η ηλεκτρική κιθάρα αλλά ένα εντελώς «καινούργιο» και μοναδικό όργανο που φρόντισε ο Δημήτρης Σιδερής να εφεύρει και να μας συστήσει εδώ: το ηλεκτρικό λαούτο (για περισσότερες πληροφορίες δείτε το ντοκιμαντέρ «Λαούτο ηλεκτρικό» των Βασίλη Δημητριάδη, Μιχάλη Γερανιού το οποίο προβλήθηκε και στα πλαίσια του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο 2017 και επαναπροβλήθηκε στην εκπομπή της ΕΤ2 –«Άνθρωποι και Ιστορίες» στις 22 Μαΐου 2017).

Babel TrioΤο ξεχωριστό και μοναδικό αυτό όργανο, αποτέλεσμα δουλειάς της ανήσυχης σκέψης και φύσης του Δημήτρη Σιδερή, δένει τους ήχους της Κρήτης και του Αιγαίου, με την jazz και την progressive σκληρή ακουστική. Αφού ο Θεός στον πύργο της Βαβέλ τιμώρησε τον εγωισμό και την επιβολή εξουσίας με την πολυγλωσσία, το μόνο όπλο στον αταίριαστο αυτό κόσμο είναι η μουσική συνύπαρξη ανθρώπων και λέξεων.

Ο Δημήτρης με το ηλεκτρικό λαούτο ξεκίνησε ν’ αυτοσχεδιάζει μουσικές φράσεις επί ώρες με την συνοδεία του Γιώργου Ζαμπακά στα ντραμς, μέχρι που ήρθε στην παρέα και ο Μιχάλης Αυλωνίτης που έπαιζε μπάσο σε άλλο σχήμα για να ολοκληρώσει και μορφοποιήσει μουσικά οράματα αλλά και να δώσει υπόσταση στο τρίο ώστε να δημιουργηθεί μια ζωντανή μπάντα.

Από την αρχή σαν σχήμα δοκιμάζουν παραδοσιακές παραλλαγές μουσικών βιωμάτων μπολιασμένες με jazz αυτοσχεδιαστική διάθεση και έντεχνο σκληρό progressive υπόβαθρο που δένει με τις επιρροές και τις προτιμήσεις όλων των μελών. Ο πειραματισμός είναι στην ψυχή των μελών που μάχονται ν’ ανακαλύψουν τι κοινό τόπο έχουν, η κρητική παράδοση με τους King Crimson, ο Miles Davis με τους Pink Floyd, οι Mahavishnu Orchestra με το γαλάζιο του Αιγαίου και η ποίηση του Νίκου Καρούζου με τον Κυριάκο Σφέτσα και τους Kyuss. Οι ιδιαίτεροι στόχοι που θέτουν εμφορούνται από την παρορμητική διάθεση όλων να πάνε τα οράματα και ιδέες τους πέρα από σύνορα και όρια, γιατί ο Βαβελισμός είναι παγκόσμια μουσική γλώσσα για να μπορέσουμε να χτίσουμε πιο ψηλά και όχι να μένουμε στάσιμοι.

Μέσα στο 2017, η μπάντα έχοντας κάνει ήδη ένα μεγάλο κύκλο εμφανίσεων στην Κρήτη και έχοντας αποκτήσει οργανική συνοχή μεταξύ των μελών, αισθάνεται έτοιμη να πάει την μουσική τους βήματα πιο κάτω. Οι τοπικές εφημερίδες έχουν γράψει ενθουσιώδη σχόλια για τις εμφανίσεις τους και οι «φίλοι» και οι «ακόλουθοι» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνονται και «συζητούν» μαζί τους.

Babel TrioΣτις 13 Απρίλιου 2017 κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση εκτός Κρήτης, παίρνοντας το «βάπτισμα πυρός» για πρώτη φορά στην Αθήνα και στο club “Nosotros” στα Εξάρχεια με σκοπό να δώσουν όπως λέει και η αφίσα την δική τους οπτική πάνω στις μουσικές ρίζες.

Μέσα στο 2017 μπαίνουν στο home studio του Τέλη Αριστοτέλη στο Ρέθυμνο, ο οποίος είναι ο ηχολήπτης τους και ξέροντας τι θέλουν, βάζουν στοίχημα να το πετύχουν με τα μέσα που διαθέτουν και το καταφέρνουν αφού η σκληρή δουλειά στις ζωντανές εμφανίσεις και το δέσιμο της μπάντας βγαίνει τελικά στα κανάλια του στούντιο. Το όνομα αυτής “Roots Electrified", ότι πιο ταιριαστό για τον ήχο που θέλουν και με το καταπληκτικό εξώφυλλο του Στέργιου Θεοδωρόπουλου να συμπληρώνει το τελικό αποτέλεσμα.

Το “Roots Electrified “ αρχικά κυκλοφορεί ψηφιακά στις 9 Αυγούστου 2017 από την πλατφόρμα του Bandcamp και στην συνέχεια για ελεύθερη ακρόαση και στο κανάλι των “Babel Trio” στο Youtube. Το άλμπουμ ξεκινά με το “Broken Doga” το οποίο ανοίγει συνήθως και τις ζωντανές τους εμφανίσεις και είναι το κομμάτι όπου οι Black Sabbath συναντούν το Αιγαίο και την Ανατολή. Στην συνέχεια το ταξίδι συνεχίζεται με λίγα μουσικά «μαθηματικά» στο “Algorithms”, για να βρει διέξοδο στην ποίηση του Νίκου Καρούζου που διαβάζει ο ίδιος το «Διάλογος πρώτος» και το Τρίο κορυφώνει μουσικά όλες τις λέξεις που ο ποιητής ξεσηκώνει από το χαρτί του. Στις «Πλειάδες» και το “Circular” μας πάνε από τις πρώτες ψυχεδελικά απόπειρες των Pink Floyd στον περίτεχνο οργανικό στροβιλισμό των Kyuss, για ν’ ακουμπήσουν στο επόμενο βήμα τα δάκτυλα στην πρίζα αλλά και στην ρίζα στο … “Rizitiko” περνώντας έπειτα στο ξεσηκωτικό “Pacharde” (δείτε το και απολαύστε το εδώ) κλείνοντας με το “Wick”. Ο δίσκος γνωρίζει εξαιρετικές κριτικές σε εγχώρια sites (www.Progrocks.gr) αλλά και διεθνή (www.Downtunedmag.com). Το συγκεκριμένο site διατηρεί ξεχωριστό τμήμα για το γίγνεσθαι του ελληνικού Underground Rock σήμερα.

Roots ElectrifiedΈχοντας την εμπειρία, την φαντασία, το υλικό αλλά και το πάθος για καλλίτερη μουσική οι BABEL TRIO αποφασίζουν μέσα στον Νοέμβριο του 2017 να κάνουν την πρώτη τους μίνι περιοδεία ανά την Ελλάδα, ξεκινώντας φυσικά, που αλλού, από την Αθήνα και το “Six d.o.g.s.” στου Ψυρρή έπειτα Πάτρα, Τρίκαλα, Λάρισα, Λευκάδα και τελειώνοντας φυσικά στην πρωτεύουσα του Βορρά, την Θεσσαλονίκη. Ξεκινώντας με ηλεκτρική διάθεση, βελτιωμένο ήχο και ύφος αλλά και καινούργια τραγούδια στο playing list, δίνουν μέσα από τις αφίσες, λέξεις και δηλώσεις στο νέο δόγμα που πρεσβεύει ο ήχος τους. Παίζουμε “Cretal”. Ένας όρος που όπως λένε προκύπτει από τις λέξεις Crete και metal και όπως συνεχίσουν να το λένε περιφραστικά, νησιώτικο punk. Ποτέ δεν έλειψε η φαντασία από τους Έλληνες, άλλωστε ο τόπος το κλίμα και το φως εγγυώνται το αποτέλεσμα.

Ευρισκόμενοι σε δημιουργικό οίστρο οι BABEL TRIO ήδη ετοιμάζουν τον νέο τους δίσκο ο οποίος θα  ηχογραφηθεί σε επαγγελματικό στούντιο στην Αθήνα με πιο σκληρό ηλεκτρικό προσανατολισμό με σεβασμό πάντα στις επιρροές τους στις παραδοσιακές ρίζες. Κομμάτια του δίσκου παρουσιάζονται ήδη στις live εμφανίσεις τους και ξεσηκώνουν, όπως «πειραγμένοι» σκοποί στο “Ικαριώτικο”, μια ενδιαφέρουσα μουσική σπουδή σε ένα απόσπασμα από το σπονδυλωτό ποίημα του Διονύσου Σολωμού «Λάμπρος» καθώς και το δικό τους με τίτλο «Ο χορός του Δερβίση».

Ήδη φυσά ένας αέρας ανανέωσης στην ελληνική ροκ σκηνή χωρίς πιθηκισμούς, χωρίς φανφάρες, χωρίς εγωισμούς. Η παράδοση τροφοδοτεί πάλι με ιδέες το ροκ στην Ελλάδα. Οι V.I.C. και οι Mode Plagal συναντούν τους Blood Sweat & Tears, τους Art Ensemble of Chicago και τα Μπουρμπούλια. Οι Babel Trio μας ταξιδεύουν πιο γρήγορα από τους Socrates και προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα των ηχο-δρόμων ζηλεύοντας τους Aphrodite’s Child και ξεπερνώντας όποιες φολκ-παραδοσιακές προσεγγίσεις του Ηρακλή Τριανταφυλλίδη αλλά και τις progressive αδυναμίες των «ξεχασμένων» Pete & Royce. Περιμένοντας με αγωνία το επόμενο βήμα, θα είμαστε εδώ.

Bandcamp