Bonobo

Dial "B" for Bonobo

Παραμονές των συναυλιών του, ακούμε για ζέσταμα τους τέσσερις δίσκους του. Της Νάντιας Πούλου

BonoboΤην αφορμή γι' αυτό το αφιέρωμα έδωσε ο ερχομός του Simon Green, γνωστού με το όνομα Bonobo, για συναυλίες στην Ελλάδα. Απόψε θα βρίσκεται στην Αθήνα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος από "ζωντανή μπάντα". Το κοινό της συμπρωτεύουσας θα έχει την ευκαιρία να τον απολαύσει με τη συνοδεία του Mr. Scruff. Και στις δύο συναυλίες support είναι ο Cayetano.

Σύμφωνα με το βιβλιαράκι που συνοδεύει την συλλογή για τα δεκάχρονα της Tru Thoughts, ο χωρισμός τους με τον Bonobo έγινε με εξαιρετικά πολιτισμένο τρόπο. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τους πιστέψουμε. Από την άλλη, οι καταθέσεις του Barakas (το χορευτικό alter ego με το οποίο ο Green τροφοδοτεί κατά καιρούς την Tru Thoughts) είναι σαφώς λιγότερο φιλόδοξες και ως αποτέλεσμα υποδεέστερες από την παρουσία του στη Ninja Tune ως Bonobo.

Μπορεί λοιπόν να μην είναι πρώτο όνομα στην δισκογραφική των Νίντζα, έχει όμως δημιουργήσει τη δικιά του σχολή. Πράγμα καθόλου λίγο σ' ένα είδος με περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας, όπως αυτό που έχουμε συνηθίσει ν' αποκαλούμε downtempo. Διαπιστώσεις που γίνονται ακόμα πιο προφανείς όταν ξανακούμε τους δίσκους του Bonobo από τον πρώτο μέχρι τον πιο πρόσφατο που κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες.

Animal Magic (Tru Thoughts, 2001)

Animal MagicΟ συγκεκριμένος δίσκος είναι η αρχή της δεκάχρονης πορείας του Bonobo. Εδώ ανιχνεύουμε τα σκαριά της ενορχηστρωτικής δομής που έμελε να γίνει το σήμα κατατεθέν του. H χαλαρή αλλά όχι ξεχειλωμένη προσέγγισή του Green στα downtempo ιδιώματα, έκανε το δίσκο τότε να ξεχωρίσει από τα δεκάδες προϊόντα του είδους που απ' το ένα playlist μπαίνουν κι απ' το άλλο βγαίνουν. Δεν ήταν όμως αρκετή για να κάνει το δίσκο ν' ακούγεται το ίδιο φρέσκος και σήμερα. Ο Green δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει ακόμα αν θέλει να χαϊδέψει τα αυτιά της νωθρής chill-out ματαιότητας ή να αναμετρηθεί με πιο "ψαγμένους" ηλεκτρονικούς δρόμους. Κι ούτε πρόκειται ποτέ να πάρει ποτέ οριστικά την απόφαση, μια και αυτός ακριβώς ο διχασμός αποτελεί τον δικό του πεδίο δράσης μέχρι σήμερα.

Dial "M" For Monkey (Ninja Tune, 2003)


Dial mΗ πρώτη κυκλοφορία του Bonobo στην Ninja Tune ήταν κι ένας από τους καλύτερους δίσκους της περασμένης δεκαετίας. Λιτά υλικά απλωμένα σε τρεις ηχοδιαστάσεις με σημασία στην απόσταση μεταξύ τους. Αιθέριες ιδέες που όμως οι μπονόμπιες εμμονές δεν αφήνουν να εξατμισθούν στον αέρα. Ηχοτοπία ανοιχτά σε πολλαπλές διαδρομές. Σαγηνευτικές ambient εστιάσεις που μάταια προσπαθείς να συγκεκριμενοποιήσεις. Από τις πειραγμένες σολφέζ πατημασιές του Noctuary μέχρι το μετρονομικά ποπ ξάφνιασμα του Something for Windy κι από τις ανεπαίσθητες παραλλαγές του Wayward Bob μέχρι τον ήλιο μετά τη βροχή του 'Nothing Owed', το συνολικό αποτέλεσμα δικαίωσε τις επιλογές του. Ο δίσκος τον έκανε γνωστό στο κοινό και τους διαφημιστές. Στο άκουσμά του, οι downbeatάδες αποφάσισαν να ψαχτούν και οι φανατικοί ηλεκτρονικάδες να συγκατανεύσουν.

Days To Come (Ninja Tune, 2006)

Ο δίσκος που σηματοδοτεί το πέρασμα από τα ψήγματα στα τραγούδια και δίνει τόπο στα εξαίρετα φωνητικά του Fink και της Bajka. Για λεπτομέρειες, παραπέμπω στην παλιότερη κριτική.

Black Sands (Ninja Tune, 2010)

Black sandsΟ τελευταίος δίσκος του Bonobo εδραιώνει για τα καλά το στυλ που ξεδίπλωσε στους προηγούμενους. Από τη μια η δομή ανάπτυξης γίνεται όλο και πιο αναγνωρίσιμη, από την άλλη δίνει πλέον αρκετές ανάσες στις συνθέσεις του, μπολιάζοντάς τες με πλήθος διαφορετικών στοιχείων, τόσο οργανικών όσο και ηλεκτρονικών. Αντί για την Bajka που τράβηξε το δικό της δρόμο μ' ένα προσωπικό album, εδώ τα φωνητικά αναλαμβάνει η Andreya Triana. Ο δίσκος καταφέρνει να ενώσει τις αφηρημένες μουσικές πινελιές του Dial M For Monkey με τις πιο στρωτές ενορχηστρώσεις του Days To Come σε ένα ευτυχές αποτέλεσμα. Ο Bonobo φαίνεται να έχει ξεπεράσει κάποιες αγκυλώσεις του παρελθόντος και δε φοβάται να ποικίλει την παλέτα του με πιο αγοραία υλικά. Αυτή η έλλειψη του πρωθύστερα ανεπαίσθητου δισταγμού κάνει το Black Sands πιο προσβάσιμο από το Dial M For Monkey αλλά αφαιρεί κάποια από την ευαισθησία του. Σε κάθε περίπτωση βρίσκουμε κι εδώ αρκετές σαγηνευτικές ιστορίες σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες της φετινής χρονιάς.

Κλείνοντας αυτό το αφιέρωμα να αναφέρουμε ότι ο Bonobo έχει κυκλοφορήσει και τα εξής:

- One Offs (Tru Thoughts, 2002) με remixes και b-sides
- It Came From The Sea (Ninja Tune, 2005): mix album, τμήμα της σειράς Solid Steel
- Live Sessions EP (Ninja Tune, 2005) για όσους θέλουν να πάρουν μια ιδέα για τις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς του Bonobo επί σκηνής.