Burning Britain

The Second Generation

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε με το Anarcho-Punk. Απ'τους Adicts μέχρι τους Vice Squad. Ενδεκάδα δίσκων και αναπληρωματικοί. Του Μίλτου Τσίπτσιου

punk

 

Burning Britain: 18 Albums

Adicts01 Adicts: Songs Of Praise (1981 Dwed)

Τα γκρουπ που προτιμούσε τον ενδυματολογικό κώδικα της συμμορίας του Alex από το συμβατικό punk rock ντύσιμο, σε ένα δίσκο ατόφιου street punk, με γρήγορο τέμπο και ευφάνταστη μελωδική ποπ punk αισθητική. Και το επόμενό τους Sound Of Music σχεδόν ισάξιο του Songs Of Praise, για το γκρουπ που δεν άλλαξε ποτέ του σύνθεση και που περιοδεύει και ηχογραφεί ως και σήμερα με μεγάλη αξιοπρέπεια.

Angelic02 Angelic Upstarts: 2.000.000 Voices (1981 Zonophone)

Από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα όχι μόνο της δεύτερης γενιάς, αλλά ολόκληρου του punk, οι Angelic Upstarts, παρά τις πολλές φορές αλλοπρόσαλλες δηλώσεις τους που τους έβαζαν σε μπελάδες, συνήθιζαν να κυκλοφορούν δίσκους που σήμερα θεωρούνται κλασσικοί. Το 2.000.000 Voices είναι ο τρίτος τους και συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το Teenage Warning και το We've Gotta Get Out Of This Place, επεκτείνεται όμως σε άγνωστα ως τότε λημέρια που περιλαμβάνουν folk, reggae, ακόμη και μπαλάντες.

Anti03 Anti Nowhere League: We Are The League (1982 WXYZ)

Η υποκουλτούρα του punk σε όλο της το μεγαλείο. Με τον τραγουδιστή τους ν' αυτοαποκαλείται Animal και να είναι ότι πιο αυθάδες, σάπιο και κυνικό ον που έχει περάσει από τον χώρο, οι ANL φτιάχνουν τον πιο βρώμικο, τον πιο αλήτικο αλλά και πιο αληθινό punk rock δίσκο.

Blitz04 Blitz: Voice Of A Generation (1982 No Future)

Το κατ' εξοχήν άλμπουμ που χαρακτηρίζει τη δεύτερη γενιά του Βρετανικού punk, τη γενιά που ανδρώθηκε καθώς έβγαινε παραπατώντας από τις pub, που σκορπούσε βία στις συναυλίες και που χουλιγκάνιζε μέσα στα γήπεδα.. Υψηλής αισθητικής street punk, μικρά τραγούδια σε διάρκεια, θυμός και αλήθεια βγαλμένη από τα εσώψυχα του μακαρίτη "Nidge".

Discharge05 Discharge: Hear Nothing See Nothing Say Nothing (1982 Clay)

Οι σημαντικότεροι και πιο επιδραστικοί εκπρόσωποι του Αγγλικού hardcore, με brutal φωνητικά, thrash κιθάρες σ' ένα γρήγορο, πιο γρήγορο, ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό που κόβει την ανάσα. Ο δίσκος έσκασε σαν βόμβα και έδειξε στους υπόλοιπους πως είναι να φτάνεις στα άκρα και να μην εκτίθεσαι, πώς να χειρίζεσαι την οργή του στίχου χωρίς να γίνεσαι γραφικός.

Exploited06 Exploited: Punk's Not Dead (1981 Secret)

Η ηχηρότερη απάντηση στο σλόγκαν των Crass έρχεται από αυτούς τους τρελαμένους Σκοτσέζους που έφτιαξαν τον δίσκο που έμελλε να γίνει ένας από τους σημαντικότερους της ιστορίας του rock. O θεμέλιος λίθος που ήταν αρκετός για ν' αποκτήσει το punk και πάλι την αίγλη που είχε χάσει. Επικίνδυνα επιθετικός, απλοϊκός μουσικά, έντονα πολιτικοποιημένος στιχουργικά, μια τεράστια γροθιά στο στομάχι του μουσικού συστήματος.

GBH07 GBH: City Baby Attacked By Rats (1982 Clay)

Ακόμη ένα γκρουπ με τεράστια προσφορά στο χώρο του punk. Αυτός είναι ο πρώτος τους δίσκος από τους πολλούς που έχουν κυκλοφορήσει όλα αυτά τα χρόνια. Με ήχο σαν καταιγίδα που συνδυάζει τη γρηγοράδα των Discharge, τη στιχουργική ευδαιμονία των Clash, και τον μεταλλικό αχό των Motorhead, δίκαια έφτασε ακόμη και στις πρώτες θέσεις των Αγγλικών επίσημων επιτυχιών.

Newtown08 Newtown Neurotics: Beggars Can Be Choosers (1983 Razor)

Κλάσεις ανώτεροι από τους μέντορές τους Ramones, αριστεριστές σε έναν περισσότερο αταξικό χώρο που αρχικά τους γύρισε την πλάτη, αλλά που δεν μπόρεσε παρά να τους αποδώσει τα εύσημα για την υπέροχη μουσική που έβγαλαν. Το Beggars Can Be Choosers είναι ένας δίσκος διαμαρτυρίας, ένας βαθιά πολιτικοποιημένος δίσκος, γεμάτος συναίσθημα που βγάζει τα εσώψυχά του με απόλυτη ειλικρίνεια και ασυγκράτητο πάθος.

Peter09 Peter And The Test Tube Babies: Pissed And Proud (1982 No Future)

Ολοζώντανος δίσκος που αποδίδει στο ακέραιο το κλίμα και τις καταστάσεις που βίωναν μουσικοί και θεατές σε μια punk rock συναυλία αυτού του είδους. Με χαρακτηριστική αμεσότητα, δημιουργική απλότητα, διασκέδαση και χιούμορ, ξέχειλη ενέργεια και πολύ ποτό - μεθύσι - φασαρία.

Subs10 U.K. Subs: Another Kind Of Blues (1978 Gem)

Ο Harper ηλικιακά ήταν ο παππούς των υπολοίπων, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε καθόλου στο να μεταφέρει όλες τις hard και blues επιρροές του και να δημιουργήσει αυτό τον δίσκο που βρίθει ηλεκτρισμού και στιχουργικής πολυπλοκότητας περιέχοντας τραγούδια απλά, γρήγορα και κοφτερά, από τα καλύτερα που πέρασαν από τον χώρο.

Vice11 Vice Squad: No Cause For Concern (1981 Zonophone)

Από τους πιο εμπορικά επιτυχημένους punk rock δίσκους, με τραγούδια δυναμικά και με άπιαστο τέμπο, από το συγκρότημα που ξεχώρισε λόγω της ηγετικής φυσιογνωμίας της ξεχωριστής Beki Bondage, της κοπέλας που συνάμα με την οργή και τον χειμαρρώδη λόγο της έβγαζε και μια εύθραυστη όσο και ασύλληπτη γοητεία.

ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ

12 Abrasive Wheels: When The Punks Go Marching In! (1982 Riot City) Μανιασμένα γρήγοροι, άγριοι και επιθετικοί με τραγούδια που στο τέλος της νύχτας γίνονταν συνθήματα έξω από τις bubs του Leeds.

13 Anti-Pasti: The Last Call (1981 Rondelet) Πολιτικοποιημένο punk rock που έλαχε τεράστιας εμπορικής επιτυχίας ειδικότερα με το μεγάλο τους χιτ No Government. Χωρίς την αναμενόμενη συνέχεια.

14 Chron Gen: Chronic Generation (1982 Secret) Ανατρεπτικός συνδυασμός ευφυών μελωδιών και σκληροτράχηλων ριφς που όμως αναδεικνύονται περισσότερο στα τρία πρώτα τους σιγκλάκια παρά σε αυτό το άλμπουμ.

15 Cockney Rejects: Greatest Hits Vol 1 (1980 Zonophone) Ασυμβίβαστο street punk από τους νονούς του Oi, και η απάντηση σε αυτούς που νομίζουν πως ποδόσφαιρο και punk δεν πάνε μαζί.

16 One Way System: All Systems Go (1983 Anagram) Ίσως το πιο ξεσηκωτικό συγκρότημα της δεύτερης γενιάς στο δίσκο που παραδίδει μαθήματα αγνού και τίμιου punk.

17 Partisans: The Partisans (1983 No Future) Το καλύτερο συγκρότημα της Ουαλίας με τον κλασικότερο punk rock ήχο που βγήκε ποτέ.

18 Toy Dolls: Dig That Groove Baby (1983 Volume) Το συγκρότημα του...Olga, της φοβερότερης φυσιογνωμίας του punk και βιρτουόζου της κιθάρας, σε ένα δίσκο πρότυπο για νήπια από δύο, έως υπερήλικες εκατόν δύο ετών.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΝΕΝΗΝΤΑΡΑ ΚΑΣΕΤΑ

1. Vice Squad: Last Rockers
2. GBH: Diplomatic Immunity
3. Blitz: Someone's Gonna Die
4. One Way System: Give Us A Future
5. Angelic Upstarts: The Murder Of Liddle Towers
6. Abrasive Wheels: Burn' Em Down
7. Discharge: Decontrol
8. Chron Gen: Jet Boy Jet Girl
9. U.K. Decay: For My Country
10. U.K. Subs: Stranglehold
11. Business: Harry May
12. Peter And The Test Tube Babies: Banned From The Pubs
13. Partisans: Police Story
14. Exploited: Punk's Not Dead
15. Anti Nowhere League: So What
16. Chaotic Dischord: Don't Throw It All Away
17. Disorder: Life
18. Chaos U.K.: Four Minutes Warning
19. Varukers: Protest And Survive
20. Violators: Gangland
21. Red Alert: In Britain
22. Mau Maus: Society's Rejects
23. Anti Pasti: No Government
24. Riot Squad: Fuck The Tories
25. Broken Bones: Decapitated
26. English Dogs: Psycho Killer
27. Adicts: Straight Jacket
28. Newtown Neurotics: Kick Out The Tories
29. The Dark: Hawaii Five 0
30. Action Pact: Suicide Bag
31. Cockney Rejects: I'm Not A Fool
32. 4-Skins: 1984