Cat Power

The Greatest Songs

Τα έντεκα τραγούδια που θα ήθελε να ακούσει ζωντανά η Χίλντα Παπαδημητρίου στην επερχόμενη συναυλία της.

9 συνθέσεις και 2 διασκευές της (χωρίς αξιολογική σειρά)

1 Good Woman  
Το κομμάτι ανοίγει το μοναδικό βιολί του Warren Ellis, το οποίο του χαρίζει τη βουρκωμένη χροιά που απαιτείται για να μη γίνουν μελό οι στίχοι. Ένα τραγούδι χωρισμού, με τον Eddie Vedder στα φωνητικά, από το άλμπουμ You are Free, του 2003.

2 Cross Boned Style  
Οι μυστικιστικοί στίχοι αναφέρονται στα ορφανά της Αφρικής, που οι γονείς τους σκοτώθηκαν στα αδαμαντωρυχεία. Η Cat Power χορεύει - σχεδόν - στο λιτό βίντεο, παράλληλα με μια ομάδα επαγγελματιών χορευτριών. Δαντελένια φωνητικά, και η τραγουδίστρια αστράφτει από ομορφιά. Από το Moon Pix, του 1998.

3 3,6,9  
Από τον τελευταίο δίσκο της, Sun, του 2012, στον οποίο προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της. Για να μην καταφεύγουμε σε κουτσομπολιά, ένα απόσπασμα στίχων τα λέει όλα: "Your love is like a steamboat runnin' I need to float /I don't need five times a day to tell me to go".

4 Song to Bobby  
Μια ερωτική επιστολή στον Bob Dylan. Αληθινή ερωτική εξομολόγηση. Παρότι βρίσκεται στο Jukebox, ένα δίσκο διασκευών, είναι δική της σύνθεση. Ευρηματικός ο τρόπος που μιμείται κάποια στιγμή τη φωνή του.

5 The Greatest  
Το τραγούδι που έχουμε συνδυάσει με την ταινία My Blueberry Nights, του Wong Kar Wai. Το έγχορδα συνοδεύουν διακριτικά το πιάνο, και η Cat Power αφηγείται περισσότερο παρά τραγουδάει το πώς οι φιλοδοξίες και τα όνειρα εξανεμίζονται από τον κατακλυσμό των εμποδίων που κουβαλάει κάθε ζωή.

6 The Moon  
Άραγε, αναφέρεται στον κύκλο του φεγγαριού παρομοιάζοντάς τον με το τέλος μιας σχέσης ή με το θάνατο; Από τις πιο θλιμμένες συνθέσεις της, στηρίζεται πάνω στη δεξιοτεχνικά ήρεμη κιθάρα του σπουδαίου επαγγελματία του Μέμφις Mabon "Teenie" Hodges. Από το Greatest, επίσης.

7 I Don't Blame You  
Ένα τραγούδι συμπόνιας στους μουσικούς "εκεί πάνω", που τους συνέτριψε κάποια στιγμή η λατρεία του κοινού. Μπορεί να μιλάει για τον Kurt Cobain ή για τον Syd Barrett - ή για τον εαυτό της. Πιθανότατα.

8 Say  
Το Moon Pix είναι το άλμπουμ που γράφτηκε μετά από έναν εφιάλτη που είδε, όταν ζούσε ολομόναχη σε μια φάρμα στη Νότια Καρολίνα, αλλά το Say είναι από τα πιο ρεαλιστικά της τραγούδια. Οι στίχοι της συνοδεύονται από αδιάκοπα μπουμπουνητά καταιγίδας, και κατακεραυνώνουν (ας μου επιτραπεί το λογοπαίγνιο) τους διπρόσωπους και δειλούς ανθρώπους. Η αλήθεια πονάει, ισχυρίζεται συνοδευόμενη από την κρυστάλλινη κιθάρα της.

9 Rockets  
Η εκτέλεση που υπάρχει στο άλμπουμ Myra Lee είναι πολύ πιο ουσιαστική (το ίδιο κομμάτι συναντάμε και στο Dear Sir). Μια αναφορά στα "παιδιά που χάθηκαν" ή χάνονται στους πολέμους. Ίσως. Αρκετά πρωτόγονη ενορχήστρωση, η φωνή της όμως έχει βρει ήδη τη γκάμα που λατρεύουμε.

+

10 Werewolf  
Η Cat Power παίρνει ένα μάλλον αδιάφορο τραγούδι του εκπροσώπου της "outsider folk" Michael Hurley και το μεταμορφώνει σε μια τρυφερή ελεγεία γεμάτη συμπάθεια κι ερωτισμό για ένα... λυκάνθρωπο. Πάλι το βιολί του Warren Ellis κάνει τη διαφορά.

11 Don't Explain  
Το πιο οδυνηρό τραγούδι της Billie Holliday, ερμηνευμένο με σχεδόν ανάλογο πάθος και παραίτηση. Από το Jukebox των διασκευών.