The Chemical Brothers

The Early Years

Πατέρες του big beat ήχου, που λατρεύτηκε, αναλώθηκε, ξεπεράστηκε και αποκυρήχτηκε το ίδιο εύκολα για κάθε περίπτωση, χωρίς όμως να πάθουν και αυτοί το ίδιο. Μανιώδεις του ψυχοτροπικού sampling, εραστές της μουσικής στο σύνολο της (και ακόμα πιο πέρα), αναζητητές των "περίεργων" ήχων και αποτολμητές ριψοκίνδυνων μίξεων. Πιστοί στην αποστολή τους να μας κρατήσουν πάνω στην πίστα, αλλά και να μας "ταξιδέψουν" στο private listening του καθένα μας ξεχωριστά. Οι Chemical Brothers φαίνεται να έχουν κάνει και δώσει τόσα πολλά, που θα ήταν λογικό ακόμη και το να δήλωναν κουρασμένοι.

Ο Tom Rowlands και Ed Simmons γνωρίστηκαν πριν δέκα χρόνια, στη μουσικομάνα γη που για ακόμη μια φορά ακούει στο όνομα Manchester. Και ενώ ο πρώτος έβλεπε την πόλη κυρίως ως την έδρα του ναού του acid house (Hacienda club), ο δεύτερος δεν ξέχναγε ότι από αυτά τα χώματα πέρασαν οι Smiths και οι New Order, για να τα σημαδέψουν μια για πάντα. Ο Simmons έπαιζε ήδη με τους Ariel, ένα μάλλον περίεργο σχήμα εναλλακτικής - χορευτικής κουλτούρας και αισθητικής. Ως ντουέτο έχουν ως αφετηρία το τολμηρό και ανοιχτό στα πάντα dj-ing, με επιρροές από το στυλ της Ibiza που κρατώντας ως βάση τον αυθεντικό early house ήχο, τον "καταπλακώνει" με τόνους jazz, funk, fusion, rap φωνητικά και ότι άλλο βρεθεί στα πλατώ, χωρίς καμμία προκατάληψη.

Ξεκινάνε με το όνομα Dust Brothers, φόρος τιμής στους Αμερικάνους παραγωγούς, που οδήγησαν τους Beastie Boys στο να βγάλουν τον επιδραστικότερο δίσκο της δεκαετίας για τη σκηνή της freestyle/electronica και όχι μόνο, το 'Paul's Boutique' lp. To "Song to the siren" έπεσε στον πλανήτη των clubs σαν ολοκληρωμένη πρόταση για "ευφυείς" χορευτικές καταστάσεις, και ενώ οι Dust Brothers είναι πλέον οι πιο περιζήτητοι remixers στον πλανήτη, θα έρθει και το 'Exit Planet dust' lp (ως Chemical Brothers πλέον. Αφού έπεσε το "σύρμα" στην Αμερική) για να το αποθεώσουν οι κριτικοί, πριν καν το "λιώσουν" οι dance-maniacs στις προχωρημένες πίστες της εποχής. Μόλις γεννήθηκε το big-beat σε μια πρόωρα μετά-techno εποχή, και το trip των Chemical Brothers πηγαίνει ήδη πολύ μακριά. Ο Noel Gallagher χαρίζει τη διάσημη φωνή του στο "Setting Sun", το Manchester κλείνει το μάτι στην "αντίπαλη" πόλη και το νούμερο ένα των charts είναι και αυτό γεγονός.

Το 1997 η big beat παντοκρατορία έχει απλωθεί παντού πλέον, και είναι φυσιολογικό το δεύτερο full album των Chemicals με τίτλο 'Dig your own hole' να συμπεριληφθεί στις μεγάλες μουσικές στιγμές της χρονιάς. Θόρυβος, ψυχεδέλεια, νέες ιδέες για sampling, ύμνοι και παιάνες για να μη σταματήσει ο χορός, σκληρό τέκνο για κάθε είδους ακροατήριο και ασταμάτητο πέρασμα από το ένα στυλ στο άλλο, χωρίς στεγανά και τύψεις! Σε ένα χρόνο μέσα ο κόσμος αλλάζει και το ντουέτο ευτυχώς το αντιλήφθηκε. Let's go back to the roots: electro, house για χορό και μόνο, για "καθαρή" διασκέδαση, χωρίς απαίτηση "κρυμμένων" ακροάσεων, πολύ κοντά στο mainstream, τώρα που το underground έχει γίνει πολυσύχναστη λεωφόρος. Για να δούμε την επόμενη φορά τι θα σκαρφιστούν.