Contemporary dilemma
Μια ψηφιακή συλλογή της 1tracktape με σύγχρονα και αποκλειστικά έργα από 22 Έλληνες δημιουργούς της ‘’πειραματικής’’ μουσικής σκηνής. Του Δημήτρη Τσιρώνη
Η προσπάθεια να φτιάξεις μια κάψουλα ήχων που θα αντέξουν στο χρόνο ενίοτε έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Αν περιορίσεις τις επιλογές στους μουσικούς που πρόσφατα άκουσες κι είχαν κάτι να σου πουν, τα πράγματα αποκτούν μια ημερολογιακή οπτική.
Ήταν Σεπτέμβριος μιας ιδιαίτερης χρονιάς. Πολλοί Έλληνες είχαν βρει τη δύναμη να αξιοποιήσουν τον περίσσιο χρόνο που τους έτυχε. Με κυκλοφορίες κυρίως σε ψηφιακή μορφή φώναζαν ότι είναι εκεί έξω, απεγνωσμένα ν’ αναγνωριστούν και ν’ ακουστούν. Σήκωναν το χέρι μέσα από τα κύματα της θάλασσας που έπαιρνε να δροσίζει. Έτσι αρχίζεις αργά να σχηματοποιείς την ιδέα να βάλεις σε μια σειρά ανθρώπους που θέλεις να κρατήσεις απ’ το 2020. Αναρωτιέσαι αν θα εισακουστεί το όραμά σου και θα συνοδοιπορήσετε μαζί.
Τα πρώτα δείγματα είναι περισσότερο από θετικά. Η κοινοτυπία ότι η μουσική ενώνει αποδεικνύεται αξίωμα σε τεράστιο ποσοστό. Ο χρόνος κυλά και οι καλλιτέχνες αξιοποιούν τη δυναμική που είχαν από τους μήνες του παγκόσμιου εγκλεισμού. Δημιουργοί μ’ ένα γεφυρωμένο χάσμα ηλικίας πολλών δεκαετιών ζωής. Κάθε φύλου, από την πρωτεύουσα κι έξω απ’ αυτήν, οικειοθελώς απομονωμένοι σε κάποιο νησί του Αιγαίου ή στο μικρό δωμάτιό τους. Διαφορετικά μουσικά είδη, ένα προετοιμασμένο πιάνο στέκεται παραδίπλα σε κάποιο χαλασμένο εφέ κιθάρας. Καινούργιος χώρος ηχογράφησης δοκιμάζεται και συνεργάτες από διαφορετικά σημεία ηχογραφούν με τα κινητά τους τηλέφωνα.
Όσο το υλικό συγκεντρώνεται μερικοί δίνουν στίγμα με τις ανησυχίες του καλλιτέχνη κάθε εποχής. Για το ότι ξέμειναν στη χώρα ενώ κρατάνε το πολυπόθητο χαρτί εξόδου ή για την έλλειψη συναυλιών και εν γένει μουσικών δραστηριοτήτων που θα απέφεραν κάποιο κέρδος. Τα θέατρα κλειστά, οι συναυλίες ακυρωμένες κι ο αριθμός ‘6’ δεν αρκεί για να κερδίσεις τις αναγκαίες ανάσες ζωής. Στο τέλος και πάντα μέσα στο δοσμένο χρόνο, είκοσι και δύο δημιουργοί (σαν ονόματα γιατί κάποια αφορούν μουσικά σύνολα) παραθέτουν ένα δομημένο και τελικό έργο που τόσο αναμενόμενα αλλά μυστήρια δένει με το σύνολο.
Η χρονιά του 2020 έκανε τους δίποδους κατοίκους αυτής της γης να διαλογιστούν, ακόμα κι έμμεσα, περισσότερο. Η επόμενη μέρα είναι άγνωστο πότε θα έρθει και σε ποιο ημερολόγιο θα ανήκει. Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι ότι άφησε δύο ώρες ηχογραφημένου υλικού σαν καταγραφή του τέλους της. Το σύγχρονο δίλημμα θα σταθεί σαν εκείνες τις περίεργες στήλες που εμφανίζονται κι εξαφανίζονται, μόνο για να σου αποδείξουν ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν αρκεί να μην τα αμφισβητείς.
Τελικά οι περαστικοί της ζωής σου ίσως να μην ήταν τόσο τυχαίοι. Άρπαξε την ευκαιρία, κάνε τους κομμάτι της ομάδας εργασίας σου. Ας είστε μόνο δύο, ας είσαι μόνος ή μόνη σου. Όταν πατηθεί το PLAY παύεις να βρίσκεσαι στους τέσσερεις δικούς σου τοίχους. Ο πολλαπλασιασμός του 4 με το 22 δίνει τον απίθανο αριθμό 88. Αυτόν αν τον πλαγιάσεις αυτόματα έχεις όχι ένα, αλλά δύο άπειρα και παράλληλα σύμπαντα για να περιπλανηθείς.