Damned

Βιογραφικό

Ένα από τα καλύτερα punk rock συγκροτήματα που ανέδειξε η Βρετανία. Του Μίλτου Τσίπτσιου

DamnedΔημιουργήθηκαν τον Μάιο του 1976 σαν The Subterraneans από τον Captain Sensible (Ray Burns) μπάσο, Brian James (Robertson) κιθάρα και Rat Scabies (Chris Miller) ντραμς. Καθώς ενσωματώνεται στο γκρουπ σαν τραγουδιστής ο Dave Vanian (Letts) μετονομάζονται σε Damned, και ξεκινούν τις εμφανίσεις σαν support των Sex Pistols και των Eddie & The Hot Rods.

Τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς υπογράφουν στην Stiff Records, απ' όπου κυκλοφορούν το single "New Rose" / "Help!" τον επόμενο μήνα.

Στη συνέχεια παίρνουν μέρος στο Anarchy In The U.K. Tour των Sex Pistols, αλλά για λίγο, μια που διώχνονται από τον Rotten και την παρέα του, για να καταλήξουν να περιοδεύουν στην Αμερική λίγο πριν την κυκλοφορία του πρώτου τους lp με τίτλο "Damned Damned Damned" τον Φεβρουάριο του 1977, το οποίο φτάνει στο νούμερο 34 του τοπ της Αγγλίας. Σε single από αυτό το δίσκο βγαίνει το "Neat Neat Neat" / "Stab Your Back" / "Singalonga Scabies". Ακολουθούν δύο ακόμη singles τα "Stretcher Case Baby" / "Sick Of Being Sick" τον Ιούλιο, και "Problem Child" / "You Take My Money" τον Οκτώβριο.

Δεύτερο lp για τους Damned είναι το "Music For Pleasure" το Νοέμβριο του 1977, με την προσθήκη σαν πέμπτου μέλους του Robert "Lu" Edmonds. Single του δίσκου το "Don't Cry Wolf" / "One Way love", ενώ γενικά το lp είναι πιο αδύναμο από το πρώτο, και με λιγότερη φαντασία στιχουργικά και συνθετικά.

Damned Damned DamnedΚάπου εδώ έρχεται η πρώτη απώλεια μια που αποχωρεί ο Scabies, για ν' αναλάβει τα ντραμς ο Jon Moss. Τελικά το γκρουπ διαλύεται, και όταν επαναδημιουργείται βρίσκουμε τον Algy Ward στο μπάσο σαν νέο μέλος, νέα εταιρία την Chiswick, νέα περιοδεία στην Αμερική, και νέο lp το φοβερό και ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών "Machine Gun Etiquette" το Νοέμβριο του 1979 με τρία καταπληκτικά singles τα "Love Song" / "Noise Noise Noise" / "Suicide", "Smash It Up" / "Burglar", και "I Just Can't Be Happy Today" / "Ballroom Blitz" / "Turkey Song".

Το 1980 ξεκινάει με την αντικατάσταση του Ward από τον Paul Gray, την κυκλοφορία του τέλειου "History Of The World Part 1" / "Sugar & Spite" / "I Believe The Impossible", του διπλού και συνάμα καταπληκτικού lp "The Black Album" τον Οκτώβριο, και της τελευταίας τους κυκλοφορίας στην Chiswick του "There Ain't No Sanity Clause" / "Hit Or Miss" / "Looking At You".

Το 1981 υπογράφουν στην Nems Records, και κυκλοφορούν το "Fiday 13th" ep με τα τραγούδια "Disco Man" / "Limit Club" / "Billy Bad Breaks" / "The Citadel".

Νέα εταιρία το 1982 η Bronze Records, νέο single το "Lovely Money" / "I Think I'm Wonderful" / "Lovely Money", και τέταρτο lp το πολύ καλό "Strawberries", με νέο μέλος τον Roman Jagg στα keyboards.

Machine Gun EtiquetteΑκολουθούν πολλές διαλύσεις, επαναδραστηριοποιήσεις, αλλαγές μελών, κόντρες, δικαστικά προβλήματα, και τελικά πρέπει να φτάσουμε στο 1985 για να δούμε το "Phantasmagoria" να κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία το οποίο μάλιστα φτάνει ανέλπιστα στο νούμερο 11 του τοπ. Σε αυτό δεν υπάρχει ο Captain Sensible αλλά υπάρχει ο Bryn Merrick. Μεγάλη επιτυχία έρχεται επίσης με το ep "Is It A Dream".

Νέο lp το 1986 με τίτλο "Anything", ενώ άξια προσοχής είναι τα πολύ καλά singles "White Rabbit" / "Rabbit (Over You)" / "Seagules", "Thanks For The Night" / "Nasty, Grimly Fiendish" / "Edward The Bear", και "Shadow Of Love" / "Nightshift". Η μεγαλύτερη επιτυχία από ποτέ όμως έρχεται με το single "Eloise" / "Temptation" που φτάνει στο νούμερο δύο του τοπ.

Το 1987 κυκλοφορούν τα αρκετά καλά "Gigolo" / "The Portrait", και "Alone Again Or" / "In Dulce Decorum", και στη συνέχεια πολλές συλλογές επανεκδόσεις, και live δίσκοι.

Μέχρι και σήμερα οι Damned περιοδεύουν σποραδικά με νέα αλλά και παλιά μέλη, ενώ κυκλοφορούν και κάποιο δίσκο κάνοντας περισσότερο το κέφι τους παρά προσβλέποντας σε κάποια πιθανή επιτυχία.

Γενικά υπήρξαν ένα από τα καλύτερα punk rock συγκροτήματα που ανέδειξε ποτέ η βρετανία, με υλικό που θα μείνει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου.