The Dave Brubeck Quartet: Time Out (for covers)

Ο πασίγνωστος δίσκος του αποδημήσαντος. Track-by-track τα αυθεντικά και διασκευές τους. Του Κώστα Καρδερίνη

Paul Desmond Dave BrubeckΗ κουλ τζαζ τρακάρει με αυτήν της Δυτικής Ακτής και το αποτέλεσμα είναι ο πρώτος τζαζ δίσκος [Time Out, 1959] που πούλησε πάνω από 1 εκατομμύριο τεμάχια. Η λέξη Time και οι διηπειρωτικές εξερευνήσεις της χρονικότητας υποδαύλισαν μια ολόκληρη σειρά ηχογραφήσεων των DBQ και τους οδήγησαν εντέλει στη διαχρονικότητα.

Time Further Out: Miro Reflections [1961], Countdown: Time in Outer Space [1962, αφιερωμένο στον αστροναύτη John Glenn], Time Changes [1963], και Time In [1966]. Στα εξώφυλλα φιγουράρει η μοντέρνα τέχνη των S. Neil Fujita, Joan Miro, Franz Kline, Sam Francis. Τελευταία χρονοκατάθεση η ζωντανή εμφάνιση τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων του 1967, Their Last Time Out που κυκλοφόρησε σε cd το 2011.

Οι τιμές για τον Dave Brubeck ξεκινούν από τα χρόνια της Τρίτης Στρατιάς του Πάτον και τις συναυλίες για τον Ερυθρό Σταυρό και τους φαντάρους [1942-46]. Συνεχίζονται εν ειρήνη με το εξώφυλλο [1954] στο περιοδικό Time [λέξη κλειδί, μουσικό και χωροχρονικό] και την αναγόρευση του κουαρτέτου σε πρέσβεις της αμερικάνικης τζαζ ανά τις ηπείρους. Και φτάνουν μέχρι τις μέρες της Κοντολίζα και του Ομπάμα. Ο χρόνος και η καρδιά του Brubeck σταμάτησαν οριστικά στις 5 Δεκέμβρη, μια μέρα πριν κλείσει 92.

Στην προσπάθεια ν' ανακαλύψω πόσο μας αγγίζουν σήμερα τα 7 κομμάτια του πρωτοποριακού εκείνου Time Out, βρήκα μερικές πολύ ενδιαφέρουσες φρέσκες ετερο-χρονικότητες.

TimeSide one
1. Blue Rondo a la Turk [6:44]  
Γραμμένο στα 9/8 με έναν ζεϊμπέκη ρυθμό να υποβόσκει. Το παρέλαβε μια ιταλική προγκρέσιβ ροκ μπάντα με ψυχεδελικές προεκτάσεις αλά Γούντστοκ και το απογείωσε ξανά μια δεκαετία και βάλε μετά [κυκλοφόρησε επίσημα το 1973].
1970 cover: Le Orme - Blue Rondo a la Turk /Concerto No 3  

2. Strange Meadow Lark [7:22]  
Ξεκινά ως πιανιστικό σόλο κλασικής αλλά γυρίζει σε 4/4 σουίνγκ με όλη την τετράδα. Έχει πολλές διαδικτυακές εκτελέσεις ως διασκευή για κλασικό πιάνο. Η Νταίζη η δακρύβρεχτη "το 'βαλε στα λόγια" και το μαλάκωσε, το καραμέλωσε.
2011 cover: Daisy Chute - Strange Meadowlark  

3. Take Five [5:24]  
Αυτό είναι του Paul Desmond και τα δικαιώματα τα εκχώρησε μετά θάνατον [2011] στον Ερυθρό Σταυρό. Το πρώτο κομμάτι που γράφτηκε ποτέ στα 5/4 ήταν [κατά τα λεγόμενα] αρχικά σχεδιασμένο ως σόλο του ντράμερ Joe Morello. Η σουηδή Μόνικα το ξαναπήγε στιχουργικά στη Νέα Υόρκη.
1962 cover: Monica Zetterlund - I New York  

Side two
1. Three to Get Ready [5:24]  
Ξεκινάει σα βαλσάκι αλλά γυρίζει σταδιακά και παιχνιδίζει ανάμεσα σε δύο 3/4 και δύο 4/4. Το κλασικό κουαρτέτο εγχόρδων του Φρίσκο το διασκευάζει σε μουσική δωματίου. Δυο βιολιά, μια βιόλα κι ένα τσέλο. Κρεσέντο και έξοδος ηρωική.
2009 cover: Quartet San Francisco - Three To Get Ready  

2. Kathy's Waltz [4:48]  
Γραμμένο για την κόρη του Dave, Cathy, αλλά ο δαίμων το τύπωσε Kathy. Ξεκινά ως 4/4, μετά μπαίνει το άλτο του Πολ και γίνεται διπλό βαλς κι ύστερα το σόλο πιάνο... για να καταλήξει σε μια μίξη των δυο. Οι τζαζ καμικάζι το παίζουν ζωντανά με πιάνο, σκούπες, μπάντζο [χωρίς τρομπέτα και τενόρο]. Οι συγγενείς που πήγαν να τους ακούσουν δεν κάνουν δυστυχώς ησυχία. Μπούτλεγκ λοιπόν.
2010 cover: Kamikaze jazz Band - Kathy's Waltz  

3. Everybody's Jumpin' [4:23]  
Ελαστικό, κυμαινόμενο, 6/4 κομμάτι. Η μόνο-κύρια-πνευστά μπάντα NBBB το [ξανα]παίζει και το τραγουδά φανκάτα και ζωντανά στο Comfest του Columbus του Οχάιο. Δυο τρομπέτες, ένα τρομπόνι, ένα σαξόφωνο και μια τεράστια τούμπα και ντραμς. Κι όλοι χοροπηδάνε. Μπούτλεγκ επίσης.
2000 uncover: New Basics Brass Band - Everybody's Jumpin'  

4. Pick Up Sticks [4:16]  
Καθαρόαιμο 6/4 σταθερά κι αμετάκλητα. Το κομμάτι που ακολουθεί δεν ξέρω αν έχει άμεση σχέση αλλά σίγουρα κλέβει επιρροές. Αν και το υπόλοιπο ομώνυμο cd φλερτάρει με την αβανγκάρντ, σε αυτό το πρώτο κομμάτι επικρατεί η τζαζ, χάρις κυρίως στα φιλτραρισμένα κουλ τρομπόνια της Annie.
2004 undercover: Bill Wells /Stefan Schneider /Annie Whitehead - Pick Up Sticks  

Κερασάκι ένα μικρό ταινιάκι
2000 cover: Blue Rondo του Richard Goldgewicht