Δέκα αποχαιρετισμοί στο καλοκαίρι

Δέκα τραγούδια που προσφέρονται για ακρόαση τώρα που ο καιρός, η ρουτίνα και η διάθεση αλλάζουν. Του Γιώργου Τσαντίκου

SchoolΤο πρώτο κουδούνι, η πτώση των φύλλων, τα μελαγχολικά απογεύματα, οι πρώτες βροχές, οι καλοκαιρινές αγάπες, οι μαζεμένοι απλήρωτοι λογαριασμοί, το ξεφλούδισμα από το μαύρισμα της παραλίας, οι πορείες στη ΔΕΘ, οι τελευταίες μέρες της άδειας. Κυρίες, κύριοι, φθινόπωρο ante portas.

Summer's almost gone - The Doors
Πού θα είσαι όταν τελειώσει το καλοκαίρι; Στο γραφείο Τζιμάκο, να μετράω πόσα θα συνεισφέρω αυτό το μήνα από τα 800 ευρώ μου στην τιτάνια προσπάθεια να αποφύγει η Ε.Ε. τη χρεοκοπία.

Wake me up when September ends - Green Day
Και να περάσει και ο Σεπτέμβρης, δεν πειράζει. Απλά, γυρίστε με πλευρό για να αποφύγουμε τις κατακλύσεις και τις εντερικές δυσλειτουργίες.

September song - Kurt Weill
Γραμμόφωνο, ειδυλιακό περιβάλλον και Κουρτ Βάιλ. Ο Τζόζεφ Κότεν κορτάρει τη Τζοάν Φοντέν στη Νάπολη στο September affair.

Night Moves (autumn closing in) - Bob Seger
Οι νύχτες είναι αλλιώς όταν πλησιάζει το φθινόπωρο. Και μέσα σε μια από αυτές, περνάνε καμιά σαρανταριά χρόνια χωρίς να το καταλάβεις.

Dead leaves and the dirty ground - White Stripes
Οι Stripes έπαιζαν και καλό κλασικοκορόκ όταν ήθελαν και επίσης έφτιαχναν και κάτι τρομερά βιντεοκλίπ ενίοτε.

My autumn almanac - The Kinks
Οι Kinks βάζουν τα πράγματα σε ταξική βάση: αναλύουν την απόλυτη μικροαστική φθινοπωρινή συνταγή, για σαββατοκύριακα φθινοπώρου: I like my football on a Saturday/ Roast beef on Sundays, all right. Σαν βιβλίο του Ξανθούλη.

No time - The Guess Who
Οι Guess Who καταργούν το χρόνο, αλλά το καλοκαίρι και πάλι φεύγει. &!@&#$! Αϊνστάιν...

Summer is Over - Dusty Springfield
Και τώρα, η πρόγνωση του καιρού, από την Ντάστι: The leaves touch the ground one by one/ the days drift on by to soon/ the meadows are kissed by a cool autumn mist.

Naked as we came - Iron and Wine
Είναι οι Iron and Wine o Devendra Banhard με μούσι; Το κομμάτι πάντως είναι εξαιρετικό και η μπάντα προσθέτει το μελαγχολικό ιντερλούδιο των '10s (δεν σας κάνει να αισθάνεστε λίγο Τρικούπης το γεγονός ότι ζούμε σε δεκαετία που μπροστά έχει άσο;) για τα περασμένα καλοκαίρια.

All summer long - The Beach Boys
Αν όσο μεγαλώνετε πιστεύετε σε γεροντικά αξιώματα του στυλ ¨δεν φτιάχνουν πια τους Σεπτέμβρηδες όπως παλιά¨ πάρτε βίντεο και δείτε ξανά το American graffitti. Έχει και Beach boys.