Εσωτερικές Διαδρομές

Ένα τοπ-5 τραγουδιών με ελληνικό στίχο. Του Χρυσαφάκη Αναγνωστάκου

Αφού πρώτα μου χάρισε το «High fidelity», τώρα, «φτιάξε το δικό σου top five»... Καταραμένε εκδότη! Πέντε τραγούδια που ξεχωρίζω απ' όλη την ιστορία της μουσικής... σιγά το πράγμα! Πανεύκολο!... Καταραμένε εκδότη!

Να γράψω για τα πέντε καλύτερα κιθαριστικά; (Βάλτε όποιο όργανο θέλετε εσείς). Διάολε, μόνο από τα 60's βγαίνουν πάνω από είκοσι. Να γράψω για τα πέντε καλύτερα πανκ (γκαράζ πανκ, χαρντ ροκ, βάλτε όποιο είδος θέλετε εσείς). Χάος!

Λοιπόν, κύριε εκδότη, επειδή την έχω ψωνίσει αυτές τις μέρες με τους επιστήμονες που κατακλύζουν το ελληνικό δημόσιο και είναι «επιπέδου lower» όπως κομπάζουν (θα ξεράσω!) take five (να μην στα χρωστάω!) Δύο είναι τα κοινά σημεία των τραγουδιών που διάλεξα. Η ροκ μουσική και ο ελληνικός στίχος. Καταραμένε εκδότη!

ΕΝ ΠΛΩ : Αντιλαλούν οι φυλακές (από το σινγκλ που συνόδευε κάποιο τεύχος, δε θυμάμαι ποιο και βαριέμαι να ψάξω, του fanzine «Σκιές του Β-23»)
Τελικά είναι άβυσσος η ανθρώπινη ψυχή! Το βασάνισα από 'δω, το βασάνισα από 'κει να διαλέξω κάτι άλλο από τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ στιχουργική δυναμική του Ντίνου Σαδίκη, αλλά... μου έκατσε η διασκευή στο Μάρκο Βαμβακάρη! Βαρύ, πένθιμο θα έλεγα, τέμπο, «στριγγλιστές, επίμονες κιθάρες και φωνή «λυπημένη», παρατημένη, σχεδόν, για ζωή. Τραγουδισμένο σε μία, άντε σε δύο, νότες το πολύ! Σαν μανιάτικο μοιρολόγι! Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο Σαδίκης θα συμφωνεί με την επιλογή μου στο παραπάνω ζεϊμπέκικο, και αυτό με ευχαριστεί ιδιαίτερα!

Εκτός ΕλέγχουΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ : Θεά (Δεν υπάρχει στον ομώνυμο δίσκο τους στη Lazy Dog, υπάρχει όμως στις κασέτες μου!)
Μ-Ο-Ν-Α-Δ-Ι-Κ-Ο γκρουπ! Το τονίζω αυτό! Τόσα χρόνια πέρασαν από τότε που έβγαλαν το δίσκο τους και πολύ λίγοι (στα δάχτυλα μισού χεριού μετρημένοι!) μπορούν να συγκριθούν μαζί τους!
Το συγκεκριμένο τραγούδι γράφτηκε για τη γυναίκα που αγαπάω! Κι ας μη το γνωρίζουν αυτοί! Ένα ερωτικό τραγούδι που όμοιό του δε θα γράψουν ποτέ οι Sex Pistols, οι Clash, οι Dead Kennedys, οι Black Flag και τόσοι άλλοι! Κρίμα... κρίμα...χίλιες φορές κρίμα που δε μπήκε στο δίσκο! Κάποιος μου είπε, δε θυμάμαι ποιός, ότι κάποιοι από τους Εκτός το μισούσαν αυτό το τραγούδι! Δεν το πιστεύω!

Και συ, ρε Απόστολε, ούτε ένα τηλέφωνο, να δεις αν ζω ή αν πέθανα!...

ΣΥΝΔΡΟΜΟ : Αγάπη μου Ηρώ (απ΄το σινγκλ που συνόδευε τον ομώνυμο δίσκο των Σύνδρομο στη Vertigo)
Εκπληκτικός χαρντ ροκ - φανκ δίσκος από τα 80's που, δυστυχώς, δεν είχε συνέχεια. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για το εξώφυλλο του δίσκου και τη «γαμημένη» παραγωγή!
Εκεί που ο Σιδηρόπουλος και τα Μωρά στη Φωτιά ή οποιοσδήποτε άλλος ασχολήθηκε με το θέμα «ηρωίνη» ήταν ιδιαίτερα «μαύρος» και κυνικός, οι Σύνδρομο αναφέρονται σ' αυτήν με μια «παιχνιδιάρικη» διάθεση που κουβαλάει, όμως, και τους δύο παραπάνω χαρακτηρισμούς.
«Άκου την κατάσταση πώς τρέχει και χτυπάει / τ' αυτιά μου χάνονται κι ακούν τον ήχο που ξεσπάει / το τέμπο σκάει και μετρώ τα βήματα που πάνε / αρρώστια μέσα στο μυαλό / διεστραμμένος ήρωας με ηλεκτρική κιθάρα / σκοντάφτοντας στους γέροντες / μη δίνοντας δεκάρα / βάζοντας τους λογικούς / συμπάθεια στους αραχτούς / κει που χάνω δε βαστώ / μιας δύναμης γλυκό σκοπό / αγάπη μου Ηρώ / τώρα δε νιώθω μοναχός σου δίνω την ψυχή μου / ακόμα μια γραμμή κακό / και βγάζω τη ζωή μου / και γω σου λέω δε μπορώ να κάνω μακριά σου / δε νιώθεις, δε βαράς τον ήχο απ' τη μεριά σου / θέλω να την κάνεις / σάλτο να την κάνεις». Με τη συνοδεία ενός σκληρού δωδεκάμετρου...

Μωρά στη φωτιάΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ : Κάτω στην πόλη (Από τον πρώτο τους δίσκο στην ΑΝΟ ΚΑΤΟ)
Μου θυμίζει σκηνές από τον «Ταξιτζή» του Σκορτσέζε, που τα καρέ εναλλάσσονται με σκηνές από ταινίες του Τζάρμους. Σκληρή βαριετέ μουσική... η θεατρική φωνή του Στέλιου... μοιάζει λίγο «αλλόκοτο». Δαιμονισμένοι άγγελοι σαν το Στέλιο Παπαϊωάννου (Σαλβαδόρ) ζουν ανάμεσά μας! Νιώθετε την ανάσα του;... «Are you talking to me? Are you talking to me?»

ΩΧΡΑ ΣΠΕIΡΟΧΑΙΤΗ : Εσωτερική διαδρομή (από το CD που κυκλοφόρησαν μεταξύ φίλων, και που ένας τέτοιος είχε την καλοσύνη να μου το αντιγράψει).
Γιατί δεν απαντήσατε στο γράμμα, ρε σεις; Τέλος πάντων, τα τραγούδια των Ωχρά Σπειροχαίτη υπάρχουν στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση και μπορείτε να τα αντιγράψετε σε δικo σας cd)
Το παραπάνω τραγούδι νιώθω ότι μιλάει για μένα! Έτσι απλά, νέτα-σχέτα! και δίχως παραπέρα εξηγήσεις!!