The Fall

Top 20

Με αφορμή την επίσκεψή τους για live στις 10/2 θυμόμαστε τα αγαπημένα τραγούδια του Μίλτου Τσίπτσιου από την πρώτη περίοδό τους

Mark E SmithΠριν λίγο καιρό διάβασα στο Mic πως οι Fall κυκλοφόρησαν νέο δίσκο. Σχεδόν κάθε χρόνο μου έρχεται μια τέτοια πληροφορία και περιμένω να δω πότε θα σταματήσει ο Smith και η εκάστοτε παρέα του να μου δημιουργούν τύψεις που σταμάτησα να τους παρακολουθώ. Και αυτό γιατί μετά το 'Couldn't get ahead' αποφάσισα να τους παρατήσω (δεν θυμάμαι γιατί) και να μην ασχοληθώ ξανά με αυτούς. Πάντα όμως πίστευα πως τα συγκροτήματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στη μία κατηγορία είναι οι Fall και στην άλλη όλα τα υπόλοιπα.

Παρακάτω ακολουθεί κάτι σαν το τοπ είκοσι του γκρουπ και λέω κάτι διότι από το 85 που τα χαλάσαμε ως σήμερα φαίνεται πως έχουν βγάλει τα άντερά τους και δεν τα έχω αυτά υπ' όψιν μου. Αλλά όλα τα προηγούμενα είναι μέσα στο πετσί μου και συνειδητά ομολογώ πως οι Fall είναι το καλύτερο συγκρότημα του κόσμου στην κατηγορία τους. Όχι στην άλλη κατηγορία. Η σειρά είναι χρονολογική.

20. Stepping Out και Last Orders
Να γιατί έκλεισε το Electric Circus. Γιατί ο ιδιοκτήτης δεν άντεχε να παίζουν εκεί οι Fall. Και όσοι αγοράσατε το δίσκο για να ακούσετε τον Curtis να λέει 'You all forgot Rudolf Hess' για προσέξτε λίγο παραπάνω.

19. Repetition και Bingo Masters Break Out
Εδώ είναι καινούργιοι στην πιάτσα και μας τα λένε συλλαβιστά για να καταλάβουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε. Ο κιθαρίστας κουρδίζει και ο ντράμερ δοκιμάζει την κάσα του. Καλύτερο single δεν υπάρχει.

18. Various Times
Μπες και συ στο trip του ('I hate the prisoners, I hate the officers') λέει ο τρελός. Που πας με τέτοια τραγούδια, όλοι punk ακούνε και θα σε φάνε. Καλύτερο single δεν υπάρχει.

17. It's the New Thing
Ώστε punk θέλετε; Ακούστε και μένα τι καλά τα καταφέρνω!

The Fall216. Crap Rap2/Like To Blow
Ο πρώτος άνθρωπος που γνώρισα και μου είπε πως οι Fall είναι το καλύτερο συγκρότημα του κόσμου ήταν ο Mark E. Smith. Ο δεύτερος ήταν ο φίλος μου ο Γιάννης. Όταν τον άκουγα να το λέει τον έλεγα κοροϊδευτικά σάκα σάκα σάκα. Αργότερα μάθαμε πως έπρεπε να τον έλεγα Sucker sucker sucker και γνώρισα τον τρίτο άνθρωπο που έλεγε πως οι Fall είναι το καλύτερο συγκρότημα του κόσμου. Έμένα.

15. No Xmas For John Quays
Ή αν θέλετε και No Christmas For Junkies. Bye bye bye bye bye. Από τον δίσκο 'Live At The Witch Trials' τον πρώτο και καλύτερο δίσκο των Fall μαζί με το 'Dragnet'.

14. Rowche Rumble
Εδώ ο Μάρκος διώχνει τα δαιμόνια. Μόνο έτσι εξηγείτε το ξουτ ξουτ. Είναι και οργισμένος. Μάλλον με κανένα μέλος του γκρουπ θα τάχει που θα πρέπει ν' αρχίσει να μετράει μέρες.

13. Muzorewi's Daughter
Προέρχεται από το 'Dragnet' τον καλύτερο δίσκο των Fall μαζί με το 'Grotesque', είναι το καλύτερο τραγούδι του δίσκου και έχει υπέροχο τίτλο.

12. Fiery Jack
Αυτό είναι ένα κανονικό τραγούδι. Εννοώ πως θα μπορούσε να γραφτεί και από άλλο γκρουπ ίσως. Καθώς μάθατε πια, τα συγκροτήματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

11. Intro
Ποτέ κανείς δεν φέρθηκε τόσο άκομψα στο κοινό του. Η διαφορά τους δηλαδή με τους υπόλοιπους θνητούς είναι πως οι Fall έχουν μυαλό. Από το 'Totale's Turns' το καλύτερο live των Fall μαζί με το 'A Part Of Αmerica therein' και το 'In A Hole'.

10. How I Wrote Elastic Men
Μπράβο, φανταστικό κομμάτι, γρήγορο, δυνατό, παθιασμένο. Σα να προέρχεται από άλλο συγκρότημα. Καλύτερο single δεν υπάρχει.

9. Totally Wired
Άσε φίλε ξέρουμε πόσο είρωνας είσαι. Μη μας το αποδεικνύεις συνέχεια. Ίσως το καλύτερο single τους.

8. Pay Your Rates
Είναι από τον δίσκο 'Grotesque' τον καλύτερο δίσκο των Fall μαζί με το 'Hex Enduction Hour'.

7. Impression of J. Temperance
Ο άνθρωπος είναι εκατό χρόνια μπροστά. Βρίσκεται και σε μεγάλη φόρμα, που να τον πιάσουν οι υπόλοιποι. Το τραγούδι δεν ακούγεται.

The Fall36. Lie Dream of a Casino Soul
Άριστη σύνθεση. Πολύ καλό τέμπο. Δεν τον αναγνωρίζω. Αυτά δεν είναι τραγούδια για τους Fall. Μάλλον το καλύτερο single τους.

5. The Classical
Είναι ένα κλασικό τραγούδι. Τραγούδι με τα όλα του που λένε και αυτοί που ξέρουν. Από το 'Hex Enduction Hour', τον καλύτερο δίσκο των Fall μαζί με το 'Room To Live'.

4. Marquis Cha Cha
Αυτό είναι το πρώτο τραγούδι που άκουσα από τους Fall. Το τι γέλιο έπεσε δεν περιγράφεται. Ρε Γιάννη αυτό είναι το καλύτερο συγκρότημα του κόσμου και μας ξύπνησες μεσημεριάτικα για να μας πεις την ανακάλυψή σου; Κι όμως, κι όμως, κι όμως. Πόσο δίκιο είχες τότε!

3. Room to Live
Και το λέει σοβαρά. Από τότε τα νοίκια ήταν πανάκριβα. Από τον ομώνυμο δίσκο τους τον καλύτερό τους μαζί με το 'Perverted By Language'.

2. The Man Whose Head Expended
Πρέπει να είναι το καλύτερο single τους καθώς συνδυάζει το παλιό τους στυλ με αυτό που πάει σιγά σιγά να εγκατασταθεί στον ηχοχώρο τους.

1. Eat Y'self Fitter
Πως είναι η παγκόσμια πολιτική σκηνή σήμερα; Ε από τότε την είχε ψυλλιαστεί ο κύριος Smith. Από το 'Perverted By Language' τον καλύτερο δίσκο των Fall μαζί με τον καινούργιο τους, αυτόν που έμαθα πρόσφατα πως κυκλοφόρησε και δεν τον άκουσα, ούτε πρόκειται να τον ακούσω ποτέ.