Φοίβος Δεληβοριάς

Βιογραφικό

Ένα παιδί 15 μόλις χρόνων, πήγε μια μέρα μια κασσέτα στον Μάνο Χατζιδάκι και του είπε: "Γεια σας κύριε Χατζιδάκι. Είμαι συνάδελφός σας και θέλω ν’ακούσετε τα τραγούδια μου". Αποτέλεσμα αυτής της τολμηρής κίνησης ήταν η κυκλοφορία (απ’τον Σείριο) του δίσκου "Παρέλαση", έναν χρόνο μετά απ’την αρχική συνάντηση.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς γεννήθηκε το 1973 και μεγάλωσε στην Καλλιθέα. Στη μουσική "βούτηξε" από μικρό παιδί, γράφοντας στιχάκια και τραγούδια απ΄τα 12, & κάνοντας μαθήματα κλασσικής κιθάρας & αρμονίας στο ωδείο (κάποια χρόνια δάσκαλός του στην κιθάρα ήταν ο Ορφέας Περίδης). Κι αν πολλά παιδιά ακολουθούν ακριβώς την ίδια πορεία, πολύ λιγότερα είναι τα παιδιά που τόλμησαν να ζητήσουν τη γνώμη του Μάνου Χατζιδάκι στα 15 τους, και ακόμα λιγότερα τα παιδιά που στα 16 τους χρόνια είδαν τον πρώτο τους δίσκο στα δισκοπωλεία.

Πέρασε αρκετός καιρός μέχρι την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου του Φοίβου Δεληβοριά, που έκανε την εμφάνισή του στα δισκοπωλεία το 1995, με τίτλο "Η ζωή μόνο έτσι είναι ωραία". Ένας δίσκος που σήμανε ουσιαστικά την απόφαση του Δεληβοριά να ασχοληθεί πιο επαγγελματικά με τη μουσική. Ο δεύτερος αυτός δίσκος αποτελεί ένα πολύχρωμο puzzle φτιαγμένο από διάφορα μουσικά είδη. Από ραπ (στο "Το’πα Το’κανα" συμμετέχει ο Θανάσης Βέγγος) μέχρι bossa-nova, και από λαϊκό και ρεμπέτικο μέχρι μπαλάντες.

Τρία χρόνια μετά κυκλοφόρησε η επόμενη δουλειά του Φοίβου Δεληβοριά ("Χάλια"), όπου συμμετείχε σ’ένα τραγούδι και η Καίτη Γαρμπή. Ενδιάμεσα, ζωντανές εμφανίσεις με τον Ορφέα Περίδη και τον Διονύση Σαββόπουλο, που τον έκαναν γνωστό στον κόσμο, και αποκάλυψαν έναν τραγουδοποιό με πολύ χιούμορ αλλά και άνεση στον λόγο και στην επικοινωνία με το κοινό. Τα επόμενα χρόνια ο Δεληβοριάς έκανε συναυλίες μόνος του, με το δικό του γκρουπ, ενώ δισκογραφικά συνεργάστηκε (ερμηνεύοντας κάποια τραγούδια) με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Βασίλη Καζούλη αλλά και τα Ημισκούμπρια.

Τα τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στους στίχους, που είναι τις περισσότερες φορές πανέξυπνοι αλλά και αστείοι. Τα θέματά του προέρχονται από τα όσα συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή ενός 25χρονου, και τα τραγούδια του μιλάνε για τον έρωτα, για τα πολύβουα club, για τις δυσκολίες μιας γενιάς που ζορίζεται να βρει την ταυτότητά της, καθώς και για διάφορα φαινόμενα της εποχής όπως τις δέσμες και τις πανελλήνιες, την τηλεόραση αλλά και την κοσμοσυρροή στο Κολωνάκι. Ένας πολύ ιδιαίτερος τραγουδοποιός που από νωρίς έδωσε το προσωπικό του στίγμα στον χώρο της ελληνικής μουσικής, και υπόσχεται πολλά για το μέλλον.