Future Sound of London

Η Οργουελική αντίληψη περί μουσικής!

Future Sound of London 2Η ταυτότητα - η δημιουργία.

Οι Future Sound Of London ή εν συντομία FSOL, είναι το αποτέλεσμα που προέκυψε από την μίξη της πνευματικής, καλλιτεχνικής και μουσικής αύρας δύο ανθρώπων. Του Σκωτσέζου Brian Dougans και του Άγγλου Gary Cobain. Η συνάντηση τους έγινε στο Manchester όπου ο μεν Dougans έπαιρνε μια σειρά μαθημάτων σχετικά με το sound engineering, ενώ ο Cobain σπούδαζε ηλεκτρονικά. Λίγο αργότερα το 1988, άρχισαν να συνεργάζονται και να ηχογραφούν διάφορα tracks, ψάχνοντας διάφορα μουσικά ρεύματα και επιδιώκοντας παράλληλα να ενσωματώσουν τις όποιες επιρροές τους. Έχοντας το δικό τους studio, γεγονός που τους επέτρεψε να ασχοληθούν με όλα αυτά που ήθελαν να προσδώσουν στην ηλεκτρονική μουσική ενσωματώνοντας στοιχεία multimedia, κινηματογράφησης και γραφιστικής τέχνης (ο ορισμός του artwork είναι κάθε cd τους) με την αμέριστη συμπαράσταση του υπεύθυνου γι' αυτό, Buggy G. Riphead. Το 1991 πήραν την ονομασία Future Sound Of London, αφού προηγούμενως είχαν εμφανιστεί με άλλα ονόματα που παρατίθενται παρακάτω. Σημαντική παράμετρος της πορείας τους, ήταν η ευρεία αποδοχή και συνάμα εμπορική επιτυχία που σημείωσε το track τους "Papua New Guinea", το οποίο τους άνοιξε την πόρτα της Virgin. Οι πρωτοπόροι μιας εντελώς διαφορετικής προσπάθειας, στην οποία η μουσική είναι μόνο η αρχή.

Ο ήχος.
Πάγια αρχή των FSOL ήταν και είναι, κάθε νέο άλμπουμ τους να περιέχει και διαφορετικό ήχο. Μια ambient ηχητική κατάσταση, με το techno να παραμονεύει στις up στιγμές, μα όλα αυτά να μοιάζουν σαν μουσικά άρματα με την μεγαλύτερη και πιο επιβλητική παρουσία, που παίρνει μέρος σε μια παρέλαση ήχων, μαζί με ήχους 80s από την σκηνή του Manchester έως jungle παραληρήματα του απώτερου μέλλοντος. Άλλοτε πάλι μια απόλυτα κατατονική ρυθμικότητα που εντάσσεται σε μια electronica που ανάλογα με την ψυχολογική σου κατάσταση μπορείς να την εκλάβεις ως μουσική υπόκρουση στιγμών από την αποκάλυψη ή ακόμα και ως μουσικό ξεσάλωμα σε χορευτικά clubs. H αντίθεση αποκαλύπτει την μεγαλοφυία των δημιουργών και μια αλληλουχία ηλεκτρονικών στιγμών που επιβεβαιώνει τον κανόνα "τα ετερώνυμα έλκονται".

Δισκογραφία : Άλμπουμς.

Accelarator
Accelerator (1991, Jumpin' and pumpin' records).
Η πρώτη δουλειά που εκδόθηκε υπό το όνομα FSOL. Για την ακρίβεια δεν πρόκειται για άλμπουμ, αλλά για compilation σε προηγούμενα εξαντλημένα singles που είχαν κυκλοφορήσει υπό άλλα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα. Περιέχει και το track "Papua new guinea", ανάμεσα σε άλλα χορευτικά tracks. Από το 1991 που πρωτοκυκλοφόρησε, έχει εκδοθεί και επανακυκλοφορήσει αρκετές φορές και το κυριότερο, με διαφορετικά εξώφυλλα.
Tracks : Expander, Stolen Documents, While Others Cry, Calcium, It's Not My Problem, Papua New Guinea, Moscow, 1 In 8, Pulse State, Central Industrial, Expander (Remix), Moscow (Remix).

EarthbeatEarthbeat (1992, EBV Records).
Ένα compilation σε κομμάτια που κυκλοφόρησαν στο παρελθόν με άλλα ονόματα. Hχητικά ανήκουν στο techno. Ένα από τα πλέον δυσεύρετα συλλεκτικά κομμάτια στην Βρετανία. Η ονομασία του άλμπουμ, πήρε το όνομα του studio των FSOL.
Tracks : Q, Quazi, You Took My Love, Papua New Guinea, Owl, People Livin' Today, Theme from Hot Burst, Shrink, So This Is Love, Chile of the Bass Generation, Tingler (remix), Coda Coma, In the Mind of a Child, Stakker Humanoid, Creator, Bite the Bullet Baby.

LifeformsLifeforms (1993, Virgin).
Η πρώτη εμπορικά επιτυχημένη δουλειά, από την στιγμή που εισχώρησαν στην Virgin. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι η καλύτερη στιγμή τους, αναδεικνύοντας έναν οργανικό, ελεύθερο ambient ήχο, μια μουσική στα όρια της μαγείας. Διπλό LP και cd με 90 συνολικά λεπτά σπάνιου ambient.
Tracks : Cascade, Ill Flower, Flak, Bird Wings, Dead Skin Cells, Lifeforms, Eggshell, Among Myselves, Domain, Spineless Jelly, Interstat, Vertical Pig, Cerebral, Life Form Ends, Vit, Omnipresence, Room 208, Elaborate Burn, Little Brother.

Lifeforms (1994, Virgin).
Παρά την ίδια ονομασία με το προηγούμενο, ηχητικά δεν υπάρχει καμιά σχέση. Παρά το ότι επιλέγεται από το προηγούμενο, το tracks "Cascade" και remixαρεται, ηχητικά εξακολουθεί να μην υπάρχει καμιά σχέση. Αιτία η καταλυτική παρουσία στα φωνητικά της μοναδικής Elisabeth Fraser των Cocteau Twins.

Τracks : Remixes του "Cascade" και του "My kingdom" σε 7 διαφορετικά parts.

ISDNΙSDN (1994, Virgin).
Ένα μοναδικό εγχείρημα, μια μοναδική πειραματική προσέγγιση, για την καθιέρωση της τεχνολογίας στην σύγχρονη μουσική δημιουργία. Οι FSOL ηχογραφούν στο studio τους και μέσω ISDN γραμμών, ο ήχος μεταδίδεται σε συνδεδεμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς και clubs. Η ηχογράφηση εκδίδεται από την Virgin. Η πρώτη έκδοση με μαύρο εξώφυλλο και άσπρα γράμματα κυκλοφορεί σε 10.000 αντίτυπα στην Βρετανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε 10.000 στις ΗΠΑ και γίνεται ανάρπαστη εν ριπή οφθαλμού (3 ημέρες). Η μουσική είναι εμπνευσμένη από ταινίες όπως "ο εξορκιστής" και "Alien".
Tracks : Just a fuckin' Idiot, The Far Out Son of a Lung and the Ramblings of a Madman, Appendage, Slider, Smokin' Japanese Babe, You're Creeping Me Out, Eyes Pop - Skin Explodes - Everybody Dead, It's My Mind That Works, Dirty Shadows, Tired, Egypt, A Study of Six Guitars, Kai, Amoeba, Snake Hips.

Dead cities

Dead Cities_2Dead cities (1996, Virgin).
Αναμφισβήτητα το πιο dark άλμπουμ ηλεκτρονικής μουσικής. Μια απαράμιλλη ηχητική τέχνη, μια μοναδική μίξη ατμοσφαιρικού ambient με μηχανικούς θορύβους και φωνές από το υπερπέραν, αναπαριστώντας μια πραγματική κατάσταση νεκρόπολης. Για κάποιους τυχερούς (like me) που πρόλαβαν να το προμηθευτούν στην πρώτη του έκδοση, περιείχε βιβλίο 200 περίπου σελίδων, με στοιχεία των FSOL και καταπληκτικές γραφιστικές δημιουργίες τους.
Tracks : Herd Killing, Dead Cities, Her Face Forms In Summertime, We Have Explosive, Everyone In The World Is Doing Something Without Me, My Kingdom, Max, Antique Toy, Quagmire, In A State Of Permanent Abyss, Glass, Yage, Vit Drowning, Through Your Gills I Breathe, First Death In The Family.

Δισκογραφία : Singles - Eps.

The Pulse
The pulse (1991, Jumpin' and pumpin' records).
Μια αμιγώς techno δουλειά, με tracks που είχαν δημιουργηθεί όταν ηχογραφούσαν με το όνομα Indo Tribe. Kυκλοφόρησε σε 4 volumes και μόνο σε 12".
Tracks : Bring in the Pulse, In the Mind of a Child, Hard Head, Pulse State (Vol. 1)
Stolen Documents, Zip Code, In 8, I've Become What You Were (Vol. 2)
The Tingler, Owl, Bite the Bullet Baby, Calcium (Vol. 3)
I'm Not Gonna Let You Do It, The Creator, Shrink, Space Virus (Vol. 4).

Papua New GuineaPapua New Guinea (1991, Jumpin' and pumpin' records).
Aναμφισβήτητα, αν όχι το καλύτερο, σίγουρα το γνωστότερο track των FSOL. Φοβερά ηχητικά θέματα, με απαράμιλλο funky ρυθμό. To single που τους άνοιξε την πόρτα της Virgin.
Tracks : 8 διαφορετικές εκτελέσεις με remixes σαν αυτό του Graham Massey των 808 State.

CascadeCascade (1993, Virgin)
H έννοια σκεπτικισμός στην ηλεκτρονική μουσική. Με την εκτέλεση του Cascade που διαφέρει από αυτήν που υπάρχει στο άλμπουμ "Lifeforms" και συνολικά σε 5 διαφορετικές εκτελέσεις.

The Far-Out Son of Lung and the Ramblings of a Madman [ep]The far-out Son of Lung and the Rumblings of a madman (1995, Virgin).
Eπανέκδοση από την Virgin του ep που είχαν πρωτοκυκλοφορήσει με το όνομα the far-out son of lung και τεράστια επιτυχία, αφού το track, Τhe Far-out Son of Lung and the Ramblings of a Madman, χρησιμοποιήθηκε στην διαφημιστική καμπάνια της Puma.
Tracks : The Far-out Son of Lung and the Ramblings of a Madman, Snake Hips, Smokin' Japanese Babe, Amoeba.

My kingdomMy Kingdom (1996, Virgin).
Μια ακόμη φοβερή μουσική κατάθεση, από τις κλασσικές πλέον δουλειές ηλεκτρονικής μουσικής. Συμπεριλαμβάνεται video-art.
Τracks : 5 διαφορετικές εκτελέσεις του ομώνυμου κομματιού από το άλμπουμ "deadcities".

We Have Explosive
We have explosive (1997, Virgin).
Κυκλοφορία από την Virgin, του ομώνυμου single που είχαν βγάλει οι FSOL, με το όνομα Semtex. Βιομηχανικός ήχος με έντονους funky ρυθμούς και video-art.
Τracks : 5 διαφορετικές εκτελέσεις του ομώνυμου κομματιού.

Διαφορετικές ονομασίες - ψευδώνυμα.

Αρκετά ονόματα που συνόδευσαν πειραματικά μουσικά projects τους, παράλληλα με το FSOL ή ονόματα που ηχογράφησαν πριν καταλήξουν στο όνομα που τους έκανε γνωστούς.
Humanoid (με τον Brian Dougans να γράφει και να είναι ο παραγωγός ενώ ο Gary Cobain να είναι στα φωνητικά), Stakker Humanoid, Mental Cube, Yunie, Art Science Technology, Candese, Smart Systems, Ιntelligent Communication, Yage, Semi Real, Visual Attack, Amorphous Androgynous (όνομα με το οποίο κυκλοφόρησαν το εκπληκτικό "Tales of ephidrina", και πολλοί ισχυρίζονται ότι αποτέλεσε δοκιμή για τους ίδιους αλλά και για την Virgin, λίγο πριν υπογράψουν σε αυτήν), Indo Tribe, Metropolis, The Far-out Son Of Lung και Semtex.
Σε όλες τις δουλειές που κυκλοφόρησαν με καλλιτεχνικό όνομα ένα από τα ανωτέρω, το Future Sound Of London, αναφερόταν στο όνομα του παραγωγού. Οτιδήποτε έχει κυκλοφορήσει με αυτά τα ονόματα είναι δυσεύρετο.

Η διαφορετικότητα - οι απόψεις.

Το τεράστιο όνομα που έκαναν, έγινε χωρίς live εμφανίσεις. Τα μόνα ζωντανά shows που δίνουν, είναι μέσα από το studio τους και μεταδίδονται μέσω ραδιοφωνικών σταθμών. Η άποψη τους γι' αυτήν την επιλογή : "Το ραδιόφωνο δεν είναι ελιτισμός, ο καθένας έχει και από ένα. Είναι σαν ραδιο-θέατρο. Αν θέλεις να ζήσεις την εμπειρία των «εκπομπών» μας, δεν έρχεσαι να μας δεις και να μας ακούσεις, δεν είμαστε και τόσο μέσα στο οπτικό στοιχείο. Οι FSOL είναι για τα αυτιά".

Περί sampler : "Μπορείς να ζεις, να δουλεύεις και να συλλέγεις ήχους την ίδια στιγμή. Ο καθένας μας είναι ένα sampler, όλοι κάνουμε μουσική χρησιμοποιώντας samplers. Οι άνθρωποι κάθονται μπροστά στην τηλεόραση κάνοντας ζάπινγκ σε ηλίθια κανάλια, και έπειτα από δύο ώρες συνεχούς ζάπινγκ έχουν ήδη φτιάξει το δικό τους πρόγραμμα. Αυτό είναι sampling".

Για την έννοια του underground στη μουσική : "Μία από τις κυρίαρχες ιδέες πίσω από τους Future Sound Of London ήταν να απομακρυνθούμε από τα πράγματα που απασχολούν τις δύο τελευταίες δεκαετίες της μουσικής- το «εγώ», τα πρόσωπα, η οπτικοποίηση των ερμηνειών- και να δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι δυνατό και χωρίς αυτά".

Σήμερα.

H συνεργασία με την Virgin δειχνει να τελειώνει. Οι FSOL θα γυρίσουν στο δικό τους label, ενώ μέσα στο 2000 αναμένεται να κυκλοφορήσει κάποιο single τους. Το άλμπουμ που θα τους επαναφέρει στην κορυφή των δημιουργών ηλεκτρονικής μουσικής, προβλέπεται για το 2001. Η θεματολογία του άγνωστη, αφού κάθε νέα δουλειά τους όπως είπαμε, είναι και κάτι νέο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι κι αυτή καταπληκτική, όπως και κάθε προηγούμενη, ενώ θα αποτελεί κάποια βήματα προς την απεικόνιση του μουσικού γήϊνου μέλλοντος.
Ζούμε σε ένα απεγνωσμένο κόσμο, με τους φυσικούς παράδεισους να βιάζονται και τις πόλεις αργά και σαδιστικά να πεθαίνουν. Σε κάποια χρόνια η Νέα Υόρκη, το Τόκυο, το Παρίσι, το Σίδνεϋ, η πόλη του Μεξικού, το Πεκίνο, η Τεχεράνη, το Λος Άντζελες, η Αθήνα θα είναι νεκροπόλεις. Το Λονδίνο θα είναι νεκρό. Πως θα είναι άραγε ο ήχος του; The Future Sound Of London. Η οργουελική αντίληψη περί της μουσικής.
Tα στοιχεία του mini-αφιερώματος, προέρχονται από το βιβλίο που συνόδευε το άλμπουμ τους "Deadcities" το 1996.