Going (to the Greek) Underground: Orchestras/Jazz/Bossa Nova/Soundtrack
Με μια κατάδυση στην... swinging Αθήνα της δεκαετίας του '60 ο Θάνος Σιόντορος ξεκινάει μια σειρά από συλλογές αναδίφησης της ελληνικής μουσικής των τελευταίων δεκαετιών. Με το αυτί του DJ για την αγάπη του ακροατή και την χαρά της ανακάλυψης
Στους περίεργους καιρούς τους οποίους μας έλαχε να ζούμε και μεταξύ των διαφόρων volumes της καραντίνας, των κρίσιμων εβδομάδων και της παγκόσμιας ανακατωσούρας που δεν αφήνει κανέναν απροβλημάτιστο φαντάζομαι, καθένας και καθεμία από μας βρήκαν διαφορετικούς τρόπους να γεμίσουν το χρόνο τους, να απασχολήσουν δημιουργικά το μυαλό τους και να αντιμετωπίσουν αυτά τα νέα και πρωτόγνωρα δεδομένα.
Στην περίπτωσή μου αυτό που λειτούργησε και ανά στιγμές πήρε χιουμοριστικά εμμονικές διαστάσεις ήταν να κάτσω και να ακούσω άπειρη ελληνική μουσική από τα 30s μέχρι και τις μέρες μας, με συνέπεια και προσήλωση τυμβωρύχου. Δεν παίζει να είχα κάνει τόσο συμπυκνωμένο και εμπεριστατωμένο digging ξανά εδώ που τα λέμε.
Αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας και συνεπακόλουθο της παλιάς μου τέχνης κόσκινο, του DJιλικίου δηλαδή, ήταν να φτιάξω 15 σχεδόν ωριαία μιξάκια (mixtapes, podcasts, πείτε τα όπως θέλετε) μονάχα με ελληνική μουσική, από τα 60s μέχρι και τα 20s και με ευρύ φάσμα επιλογών.
Η αρχική και κύρια ματιά είναι σαφέστατα αυτή του DJ μιας και ζητούμενο ήταν η ηχητική συνοχή και η ευχαρίστηση του ακροατή και μετέπειτα η αρχειακή, ακαδημαϊκή καταγραφή και τα συναφή. Με απλά λόγια αυτό που με ενδιέφερε ήταν όποιος/α ακούσει τα εν λόγω πονήματα, κατά βάση να περάσει καλά με το πώς αυτά ξετυλίγονται και σε δεύτερο επίπεδο να μάθει κάτι που δεν ήξερε. Ταυτόχρονα συμβαίνουν αυτά βέβαια θα μου πείτε, απλά θέλω να τονίσω ότι δεν πρόκειται για αυστηρά τοποθετημένο αρχειακό υλικό αλλά για freestyle σετάκια.
Εκ των πραγμάτων πολλά έμειναν απ’ έξω και θα μπορούσαν να μιξαριστούν άλλα τόσα. Το τελικό αποτέλεσμα περιλαμβάνει 15 περιηγήσεις σε αυτό που χονδρικά θα ονομάζαμε ελληνικό underground και πριν βιαστεί κανείς να προβάλει αντιρρήσεις ας σκεφτεί ότι ακόμη και οι ορχήστρες του Μίμη Πλέσσα ή οι Olympians underground ήταν στα 60s όταν η πλειοψηφία των ανθρώπων άκουγε Καζαντζίδη και δημοτικά. Δεν έχει καμία σχέση το σημερινό status των συγκεκριμένων μουσικών, αλλά το πώς ήταν όταν κυκλοφόρησαν.
Ένα ταξίδι λοιπόν, σε 15 ενότητες, στην πλευρά εκείνη της ελληνικής μουσικής που κοιτούσε και κοιτάει προς τη Δύση, ακόμα και όταν φλερτάρει με την Ανατολή, και που όταν είδε το φως του ήλιου δεν έγινε άμεσα μαζική εκτός ελαχίστων περιπτώσεων (μέσω του κινηματογράφου π.χ.).
Going underground!
Ιανουάριος 2022
Going (to the Greek) Underground!
Orchestras - Jazz - Bossa Nova (60s)
Τι Swinging London, τι Swinging Athens! Αστειεύομαι φυσικά μιας και δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης όσον αφορά την ποσότητα και το εύρος του φαινομένου, η ποιότητα όμως είναι διαπραγματεύσιμη μιας και παντού μπορεί κανείς να βρει εξαιρετικά δείγματα γραφής. Ορχήστρες jazz, πραγματικά συγκλονιστικές γυναικείες φωνές, μαέστροι με όλη τη σημασία της λέξης, εξωτικά αρώματα (βλ. bossa nova, exotica), ονόματα που αργότερα πέρασαν στο mainstream και rarities που κλείνουν παιχνιδιάρικα το μάτι στον ακροατή. Μα πάνω απ’ όλα ατελείωτη και απολαυστική γκρούβα.
00:00 The M.G.C. – Summertime (I’m Gonna Cut My Head / Summertime, 1967 / Pan-Vox)
03:09 Νίκος Μαμαγκάκης – The Party (The Theme From “The Private Right”, 1967 / Fontana)
06:10 Γιώργος Θεοδοσιάδης – Jordu (To Συγκρότημα Jazz Του Γιώργου Θεοδοσιάδη, 1998 (1964) / Legend Recordings)
10:15 Ορχήστρα Μίμη Πλέσσα – Αν Σ’ Αρνηθώ
12:14 Τζένη Βάνου / Ορχήστρα Μίμης Πλέσσα – Αν Σ’ Αρνηθώ (Μεσ’ Στην Καρδιά Μου / Αν Σ’ Αρνηθώ, 1961 / Columbia)
14:02 Νίκος Μαμαγκάκης – Το Στριπ-Τηζ Της Μπιάνκα (Μια Ιταλίδα Απ’ Την Κυψέλη & Η Ωραία Του Κουρέα – Μουσικές Και Τραγούδια Από Τις Ομώνυμες Ταινίες Του Ντίνου Δημόπουλου, 1999 (1968) / Mercury)
17:28 Τάμμυ – Αγόρι Μου (Βροχή Και Δάκρυα / Αγόρι Μου, 1968 / Pan-Vox)
21:02 Γιάννης Σπανός – Τετ-Α-Τετ (Εκείνο Το Καλοκαίρι OST, 1971 / His Master’s Voice)
24:05 Μαρία Δημητριάδη / Σταύρος Ξαρχάκος – Χωρισμός (Κορίτσια Στον Ήλιο OST, 1968 / Columbia)
27:05 Λίτσα Σακελλαρίου / Γιώργος Δημητριάδης / Πέτρος Ζέρβας – Μεγαλύτερο Κακό (Δώδεκα Βράδυα, 1969 / Minos)
29:24 Ο Γεράσιμος Λαβράνος και η Ορχήστρα του – Όσο Αξίζεις Εσύ (Rebeta Nova No 1, 1964 / Polydor)
31:40 Ορχήστρα του Κώστα Κλάββα – Μορφονιά (Μορφονιά / Μορφονιά – Bossa Nova, 1964 / Philips)
34:39 Αλέκα Κανελλίδου – Summer Dream (Επιχείρηση Απόλλων OST (1968) / unreleased)
38:22 Ο Γεράσιμος Λαβράνος και η Ορχήστρα του – Ρεγγίνα Twist (Χορέψτε Με Το Γεράσιμο Λαβράνο Και Την Ορχήστρα Του, 1965 / Polydor)
40:56 Σύγχρονο Αθηναϊκό Κουαρτέτο – Κυπαρισσάκι (Κυπαρισσάκι / Το Ποτάμι/ Polydisc Records)
43:49 Μαίρη Λω / Νίκυ Γιάκοβλεφ και η Ορχήστρα του – Λένε Λένε (Η Μαίρη Λω τραγουδάει, 1984 / Columbia)
46:11 Γιάννης Διλίδης, Ζακ Ιακωβίδης / Μάριον Σίβα – Νυχτερίδα (Με Τον Ήλιο Συντροφιά / Νυχτερίδα Philips)
49:51 Σταύρος Ζώρας – Σε Ξέρω Τόσο Λίγο (Σε Ξέρω Τόσο Λίγο / Μη Φεύγεις Αγάπη Μου, 1965 / Philips)
53:11 Τζένη Βάνου & Τρίο Μπελκάντο / Ορχήστρα Μίμη Πλέσσα – Μη Μου Πης Τίποτα (Κάπου Κάπου / Μη Μου Πης Τίποτα, 1960 / His Master’s Voice)
56:02 Μαίρη Λω – Βαρυέμαι (Βαρυέμαι / Τρίγωνα, 1962 / His Master’s Voice)
59:23 Ορχήστρα Μίμη Πλέσσα – Slow Of Lovers
1:01:15 Μίμης Πλέσσας / Δάκης – Εκείνο Το Πρωί Στην Κηφισιά (Εκείνο Το Πρωί Στην Κηφισιά / Κορίτσι Στάσου Να Σου Πω. 1969 / Minos)