Inner groove messages

Ψιλά γράμματα, εκτός απ' τα συμβόλαια, υπήρχαν και στα βινύλια. Του Μίλτου Τσίπτσιου

Drunk on Popes blood«Ακόμα και το χαραγμένο μήνυμα που συχνά υπήρχε στο τέλος των αυλακιών». Ω τι μεγάλη αλήθεια ήταν αυτή, αλλά και τι μνήμες μπορεί να ξεσηκώσει μία τέτοια απλή παρατήρηση!

Δεν ξέρω τι γίνονταν με τα συγκροτήματα του εξήντα, του εβδομήντα ή και τα προγενέστερα και τι ήταν αυτό το κάτι που συμπλήρωνε τι δίψα των οπαδών τους για απόκτηση ενός δίσκου τους. Με το punk rock όμως να ξεκινάει φουριόζο και τις ανεξάρτητες εταιρίες που συχνά ήταν ιδιοκτησίες των ίδιων των μουσικών να μπαίνουν γερά στο παιχνίδι, η αισθητική του δίσκου βινυλίου άλλαξε.

Τα γκρουπ είχαν να κάνουν και είχαν να πουν πολλά. Τα περισσότερα από αυτά φυσικά βρίσκονταν μέσα στα αυλάκια του δίσκου τους, μερικά στο εξώφυλλο, και άλλα πάλι στο ένθετο μέσα. Υπήρχε όμως και κάτι το ξεχωριστό, κάτι που θα προκαλούσε τους πιο φανατικούς φίλους τους. Αυτό ήταν το περιορισμένο λόγω χώρου μήνυμα που στριφογύριζε στο τέλος των αυλακιών. Πολλά από αυτά ήταν ασυναρτησίες, άλλα αστεία συνθήματα και άλλα σοβαρές δηλώσεις. Παρακάτω βρίσκονται μερικά από αυτά που ξεψάχνισα με αφορμή το άρθρο του Μπάμπη που ίσως θα σας κάνουν να βαρεθείτε ή να σας αφήσουν αδιάφορους, ή να πείτε «ε και τι έγινε σιγά το πράμα», ή ίσως οι νεότεροι να μπείτε λίγο ακόμη στο κλίμα της εποχής του βινυλίου.

Ας ξεκινήσουμε με τους Dancing Did που αναφέρθηκαν και στο άρθρο. Στο 'And Did Those Feet' στην μια πλευρά γράφει Back On Your Heads, ενώ στην άλλη I Am Carrot. Το ίδιο ακαταλαβίστικο είναι το σύνθημα των Alternatives στο 'Buzz' με τα You Are The Authority και Ernest Is Here και των Big Black του 'It's Toasted' που στην Α πλευρά γράφει A Dearth Of Jon Spencer Or What? και στη δεύτερη Please Increase Playback Volume 2db. Κάπως έτσι ηχούν και οι Blyth Power στο 'The Barman And Other Stories' με τα I Know Nothing και I'm Just This Guy και οι συγγενείς τους Mob με τα Electric Turkey Land και Take A Trip Down του 'Let The Tribe Increase'.

Wild in the StreetsΥπάρχουν μερικοί που χρησιμοποιούν μόνο τη μία πλευρά του δίσκου όπως οι Angst στο 'Lite Life' με το Is The Right Time, οι Birthday Party στο δίσκο τους με τη Lydia Lunch στην πλευρά της τελευταίας με το μονολεκτικό Die, οι Circle Jerks στο 'Wild In The Streets' με την κατά μια έννοια σωστή παρατήρηση Why Are You Reading This?, και τέλος οι Fall που επειδή γνώριζαν ότι ήταν το καλύτερο συγκρότημα του κόσμου έγραψαν στο 'Grotesque' U Thought It'd Be Great Woe Woe Etc Etc.

Στην κατηγορία με τις ζωγραφικές περίοπτη θέση λαμβάνει το 'Still' των Joy Division όπου στην πρώτη πλευρά γράφει The Chicken Won't Stop στη δεύτερη έχει ίχνη από κότες όπως και στην τρίτη, ενώ στην τέταρτη κλείνει την ιστοριούλα με το The Chickens Stops Here.

Μερικοί θέλοντας να κάνουν χιούμορ μας μπερδεύουν όπως οι D.C. 3 στο 'This Is The Dream' που στην Α πλευρά γράφει επί λέξει I KUDO RAMASHEISHEI - O - KITAMA BANANA TASAYA, για να μας εξηγήσουν στη δεύτερη πως My Psychiatrist Loves Me... She Won't Understand. Οι Hanson Brothers (No Means No) στο δίσκο τους που μιμούνται τους Ramones λένε Live Fast... I Forgot.

Πολλοί χρησιμοποίησαν αυτά τα μικρά κειμενάκια σαν μια ακόμη ευκαιρία προκήρυξης όπως οι Crass που παίζουν με τις λέξεις στο 'Station Of The Crass' (The System Is The State στην πρώτη πλευρά, στη δεύτερη The State Is The System, στην τρίτη The State Of The System και στην τέταρτη Is The System Of The State). Πιο σκληροί εμφανίζονται στο 'Penis Envy' με το In Her Hands She Has Seduction στην πρώτη πλευρά και στη δεύτερη πλευρά με το In His Hands He Has Destruction.

CRASS2Στην Αμερική τα punk και hardcore συγκροτήματα δεν έχασαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και διακήρυξαν πολλές φορές τα ιδεώδη τους όπως οι D.O.A. στο 'Don't Turn Yer back' να φωνάζουν Stand Up For Your Rights και Everything Is Not Alright, και στο 'Bloodied But Not Unbowed' των ίδιων να βρίσκουμε και στις δυο πλευρές του δίσκου την ίδια απαίτηση Free The Five.

Οι Dead Kennedys στο 'Frankenchrist' μας ανακοινώνουν The Full Rich Flavour Of Stark Reality και To Cope Is To Cop Out, ενώ οι Black Flag που σε κάθε τους δίσκο κάτι έβρισκαν και έγραφαν, στο 'Jealous Again' λένε Do The Creepy Crawl και Wash This Out Of Your Life και οι Minutemen στο 'The Politics Of Time' λένε You Can Take The Punk Out Of The Shed και But You Can't Take The Shed Out Of The Punk.

Για τους Cramps στο τρισδιάστατο 'Off the Bone' δύο ερωτήσεις θα μείνουν για πάντα αναπάντητες και αυτές είναι οι What Colour Panties Are You Wearing? και And How Long Have You Been Wearing Them?

Τέλος οι Moving Targets στο 'Burning In Water' ζητούν Stand still While I Shoot You μαζί με το άσχετο The Boiling Point Has Been Gone, And Come Again.

Αυτά ήταν μόνο λίγα δείγματα από τα εκατοντάδες που ανακάλυψα και που λόγω χώρου δεν μπορούν να αναφερθούν. Σήμερα κάτι τέτοια μικρά αποφθέγματα λείπουν από τους δίσκους και ως κάποιο σημείο λείπουν και από τη ζωή μας. Αλλά είπαμε: «Ε και τι έγινε, σιγά το πράγμα».