Jeff Buckley

Βιογραφικό

Όταν ο Jeff Buckley έγραφε το 'Nightmare by the sea', σίγουρα δεν φανταζόταν την τραγικότητα των στίχων του. Μόνο που ο εφιάλτης δε θα τον έβρισκε στη θάλασσα αλλά στο ποτάμι που γέννησε τους προπάτορες της τέχνης του, το Μισσισιπή. Γιατί αυτό ήταν ο Buckley, ένας bluesman όχι τόσο απόλυτα στη μουσική του αλλά σίγουρα στην εκφραστικότητα των συναισθημάτων του.

Γόνος του μεγάλου Tim Buckley, τον οποίο όμως είδε ελάχιστες φορές στη ζωή του, ο Jeff δε μπορούσε παρά να ακολουθήσει το ένστικτό του και να γίνει μουσικός. ¨Οχι μόνο εκτελεστής αλλά και ακροατής, μάλλον το μεγαλύτερο προσόν ενός μουσικού, πέρασε από διάφορα σχήματα και μουσικά είδη, από τη jazz μέχρι το funk, ενώ η πρώτη του μπάντα, οι Shinehead πειραματιζόταν με τη χορευτική reggae. ¨Ολα αυτά στην πόλη των Αγγέλων, η οποία όμως φαίνεται δεν πως δεν τον ικανοποιούσε γι αυτό και μετακομίζει στη Νέα Υόρκη. Εκεί, σχηματίζει τους - πλέον cult- Gods and Monsters, σχήμα ιδιαίτερα πειραματικό με το γνωστό Gary Lucas στις τάξεις του, που σύντομα όμως διαλύονται.

Ο Buckley ξεκινά τότε να παίζει μόνος σε διαφορα cafe και bar, με την αύρα του μοναχικού τροβαδούρου που με αυθάδεια προκαλεί τη μοίρα του, ενώ παράλληλα δημιουργεί το κοινό του. Έτσι έρχεται και το συμβόλαιο με την Columbia. Πρώτη κυκλοφορία το ΕΡ 'Live at Sin-e', από το όνομα του αγαπημένου του cafe. Οι κριτικές ήταν καλές, όχι όμως σαν και αυτές του πρώτου του LP, 'Grace' του 1994. Ενός από τους πιο ειλικρινείς δίσκους δίσκους της δεκαετίας, με μια μπάντα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του φυσικού της ηγέτη γεμάτη ρυθμό και πάθος, με κομμάτια άψογης μελαγχολικής folk rock αισθητικής και με μια φωνή προκλητικά ανυπεράσπιστη και καθαρτήρια.
Ακολουθούν περιοδείες σε Ευρώπη και Αυστραλία με το όνομα του Buckley να ψιθυρίζεται με ελπίδα και πολλές προσδοκίες στους κύκλους των μουσικοκριτικών. Την ίδια περίοδο συμμετέχει φιλικά και σε άλλα σχήματα, η διαφορετικότητα των οποίων δείχνει και το εύρος της καλλιτεχνικής του αντίληψης : Patti Smith, Shudder to Think, John Zorn, Nusrat Fateh Ali Khan, Rebecca Moore, Jazz Passengers. To 1997 ξεκινά την ηχογράφηση του επόμενου δίσκου με την πιθανή ονομασία 'My Sweetheart, the Drunk', σε στούντιο του Memphis και παρολίγον παραγωγό τον Tom Verlaine. Όμως στις 29 Μαϊου, αργά τη νύχτα και μετά από πολύωρη ηχογράφηση, η απόφασή του να κολυμπήσει στο μεγάλο ποτάμι του Νότου με τα ρούχα στάθηκε μοιραία. Το σώμα του δε βρέθηκε παρά μετά από τέσσερεις μέρες να επιπλέει άψυχο.

Ένα χρόνο μετά το τραγικό γεγονός, η μητέρα του επέτρεψε την κυκλοφορία του ηχογραφημένου νέου υλικού- τελειωμένου και μη - σε ένα τριπλό δίσκο με το όνομα 'Sketches for my sweetheart the drunk'. Το υλικό του δίσκου αυτού που κινείται από το Nick Drake στους Led Zeppelin και από εκεί στους Velvet Underground, δείχνει οτι ο Buckley βρισκόταν σε περίοδο έμπνευσης. Ο θάνατος όμως τελικά δεν κάνει διακρίσεις, ειδικά σε αυτούς που τον ξορκίζουν.