Κιθαρίστας ή ντράμερ;

The Fireplaces. Άγνωστο το συγκρότημα, πασίγνωστα τα μέλη. Του Κώστα Καρδερίνη

The Fireplaces"Τι θες να γίνεις περισσότερο;" Έτσι λέει ένα παλιό ρέγκε τραγουδάκι του Γιάννη Γιοκαρίνη από το δίσκο "Φόρα Παρτίδα" του οργουελικού 1984. Φόρα πατρίδα ήθελε ίσως να πει αλλά... Τίποτε δεν είναι τυχαίο.

Ήξερε άραγε τότε ο χιουμορίστας συνθέτης και στιχοπλόκος ότι το 1971 υπήρξε ένα φοιτητικό γκρουπάκι στο Κολλέγιο Άμχερστ των Ηνωμένων Πολιτειών που διέθετε στη σύνθεσή του το νεαρό κιθαρίστα Αντωνάκη Σαμαρά (πάνω δεξιά στη φωτογραφία) και τον συμφοιτητή του και ντράμερ Γιωργάκη Παπανδρέου (κάτω αριστερά); Οι θέσεις τους στην πόζα είναι τυχαίες ή επιτούτου; Ήξερε μήπως ότι συγκατοικούσαν κιόλας; Τίποτε δεν είναι τυχαίο.

"Εγώ σου βάζω αυτό το απλό διλημματάκι." Ήξερε ότι το όνομα αυτού του συγκροτήματος ήταν The Fireplaces το οποίον θα πει "Τα Τζάκια"; (Μην το μπερδεύουμε με τα "τζάνκια"). Οι άλλοι δυο της φωτογραφίας (τους ζητώ συγνώμη, δεν τους γνωρίζω, αλλά δε φέρνουν κάπως του Βενιζέλου και του Καρατζαφέρη;) από ποιο τζάκι κρατάνε άραγε; Τίποτε δεν είναι τυχαίο.

"Καλά δε σου λέω να πα'να μάθεις κα'να πνευστό!" Μπορούσε να φανταστεί ο οραματιστής νοστράδαμος Γιοκαρίνης ότι οι δυο "συγκάτοικοι στην τρέλα" θα έρχονταν αντιμέτωποι μετά από τέσσερις δεκαετίες; Με τον έναν να υπογράφει δεξιά και τον άλλον να στρίβει σοσιαλιστικά δια του αρραβώνος; Ότι ο ένας θα πήγαινε στην Κόστα Ρίκα (πλούσια ακτή) κι ο άλλος θα πήγαινε στην Κόκκινη Πλατεία; Κι εκείνες οι δηλώσεις του κου Καρατζαφέρη "Με τα τζάκια στην εξουσία βρεθήκαμε στο χάος" και "Τα μεγάλα τζάκια έχουν μοιράσει ρόλους στο μετεκλογικό σκηνικό", είναι μήπως λάδι στη φωτιά της εστίας; Τίποτε δεν είναι τυχαίο.

"Γίνε 'συ καλός και μη σε νοιάζει!" Ήξερε ο όργουελ Γιοκαρίνης ότι θα κάθονταν οι δυο τους (ο ένας μαλλί ατημέλητο ιδρωμένο, τώρα τίποτα / ο άλλος κοντοκουρεμένος ανέκαθεν) να διαπραγματευτούν το "κούρεμα" με έναν δυναμικό πρώην μουσικό παραγωγό και έναν δυνάμει τραγουδιστή; (Οι φήμες που θέλουν τον τελευταίο να τραγουδά ως Grim Reaper "See you in Hellas my friend" δεν επιβεβαιώθηκαν). Τίποτε δεν είναι τυχαίο.

"Δε μου απάντησες όμως! Τι απ' τα δυο;"