Λόγια, δηλώσεις, αποφθέγματα μουσικών

Πενήντα τον αριθμό. Περί μουσικής, δίσκων, συναυλιών, ζωής, ομορφιάς, George Bush. Τα ψάρεψε ο Μπάμπης Αργυρίου

Lou1. Lou Reed: Αν έχει πάνω από τρία ακόρντα, είναι τζαζ.

2. Captain Beefheart: Το περισσότερο μοντέρνο rock'n'roll είναι προϊόν ενοχής.

3. Bjork: Ο λόγος που δίνω συνεντεύξεις είναι για να προστατέψω τα τραγούδια μου.

4. Billy Idol: Το ροκ δεν είναι τέχνη, είναι ο τρόπος που μιλούν οι συνηθισμένοι άνθρωποι.

5. Brian Eno: Αν θέλεις να συγκινήσεις κάποιον πρέπει να τον χαλαρώσεις. Η ακρόαση είναι μια πράξη παράδοσης.

6. Kenny Rogers: Κάθε πέντε λεπτά κι ένα νέο ροκ γκρουπ ή τραγουδιστής που κάνει επιτυχία. Στην κάντρι κάνεις ένα χιτ και οι άνθρωποι σ'αγαπάνε για πάντα.

7. Frank Black: Υπάρχουν περισσότερα στη ζωή απ'το ν'ακούς ροκ.

8. Bono: Σαν ροκ σταρ έχω δυο ένστικτα. Θέλω να περνάω καλά και θέλω να αλλάξω τον κόσμο. Έχω την ευκαιρία να τα κάνω και τα δύο.

9. Stevie Nicks: Το ροκ και η εμμηνόπαυση δεν συνάδουν. Δεν είναι καλό, είναι χάλια και κάθε μέρα το πολεμάω μέχρι θανάτου ή τουλάχιστον δεν τ'αφήνω να με πάρει από κάτω.

Henry10. Henry Rollins: Η σπανιότητα της μουσικής όχι μόνο κάνει την ίδια πιο απολαυστική αλλά δίνει και στον συλλέκτη μια παράξενη αίσθηση υπεροχής.

11. Bruce Springsteen: Μέχρι να συνειδητοποιήσω πως η ροκ μουσική ήταν η σύνδεσή μου με τους ανθρώπους, ένιωθα σα να πέθαινα και δεν ήξερα το γιατί.

12. Laurie Anderson: Μακάρι οι άνθρωποι να χόρευαν διαφορετικά. Μου θυμίζει εφηβικό σεξ.

13. Joni Mitchell: Ο Neil Young τραγούδησε πως το rock'n'roll ποτέ δε θα πεθάνει αλλά ο Neil ποτέ δεν ρόκαρε και δεν ρόλαρε στη ζωή του. Μάλλον ρόκαρε αλλά δεν ρόλαρε. Δεν έχει το κούνημα (swing) μέσα του.

14. Johnny Rotten: Δεν είμαι εδώ για τη διασκέδασή σας. Είστε εδώ για τη δική μου.

15. Joe Strummer: Νομίζω πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το ράδιο και να επιστρέψουμε στο από στόμα σε στόμα.

16. Keith Richards: Rock and roll: Μουσική απ'το λαιμό και κάτω.

17. Patti Smith: H μάνα μου λάτρευε το rock'n'roll, ο πατέρας μου το μισούσε. Δεν το ακούγαμε όταν ήταν παρών.

Frank18. Frank Zappa: Τέχνη είναι να δημιουργείς κάτι απ'το τίποτα και να το πουλάς.

19. Brian Eno: Η επιθετική μουσική μπορεί να σε σοκάρει μόνο μια φορά. Μετά η δύναμη κρούσης της μειώνεται. Είναι αναπόφευκτο.

20. PJ Harvey: Πολλά μπορείς να κάνεις βάζοντας λέξεις στο κρεβάτι της μουσικής. Μπορείς να αλλάξεις εντελώς το μήνυμά τους από τον τύπο της μουσικής ή τον τρόπο που τις τραγουδάς.

21. Robert Wyatt: Πολλοί απ'τους δίσκους μου ήταν προσχέδια δίσκων που ποτέ δεν έγιναν.

22. Laurie Anderson: Ποτέ δεν είχα κάποιο χόμπι εκτός κι αν μετρήσεις την τέχνη, που η εφορία κάποτε μου είπε πως πρέπει να θεωρήσω ως χόμπι αφού δεν έβγαλα λεφτά απ'αυτήν.

23. Andy Partridge: Είναι αυτό που θα ήταν η τζαζ αν έπαυε να είναι σνομπ ή αυτό που θα ήταν το ροκ αν έπαυε να είναι ηλίθιο.

24. Keith Richards: Η τεχνολογία είναι το λιγότερο σημαντικό πράγμα για να κάνεις έναν rock'n'roll δίσκο.

25. Captain Beefheart: Ο Johnny Rotten, μεγάλος μου φαν. Τον έβλεπα στο κοινό στην Αγγλία που στεκόταν όρθιος και φώναζε. Είναι αστείος. Έξυπνος επίσης και καλό παιδί. Δε νομίζω πως είναι κόπανος γιατί δεν είναι.

Eddie26. Eddie Vedder: Δε χρειάζομαι ναρκωτικά για να κάνω τραγική τη ζωή μου.

27. Bjork: Είμαι κομμάτι σπασίκλα, δε θα μ' ένοιαζε να δουλεύω πωλήτρια σε δισκάδικο ή να είχα εκπομπή και να έπαιζα σπάνια singles.

28. Frank Zappa: Τα ερωτικά τραγούδια είναι περισσότερα από οτιδήποτε άλλο. Αν τα τραγούδια μπορούσαν να σε σπρώξουν να κάνεις κάτι, τότε όλοι θα αγαπούσαμε αλλήλους.

29. Brian Eno: Νομίζω πως το να παίζεις live δεν είναι καλή ιδέα. Έχει να κάνει περισσότερο με την παρουσίαση της προσωπικότητάς σου και αυτό δε μ'ενδιαφέρει.

30. Henry Rollins: Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν πως είμαι ένας αθεράπευτα ρομαντικός, που ακούει ερωτικές μπαλάντες και doo-wop τραγούδια συνέχεια.

31. Iggy Pop: Αυτή με κοίταξε διεισδυτικά. Υποθέτω πως καταλαβαίνεις τι συνέβη μετά.

32. Joey Ramone: Οι Ramones κατέχουν την πηγή της νιότης. Βιώνοντάς μας είναι σα να την κατέχεις κι εσύ.

33. Lou Reed: H ζωή είναι σα να διαβάζεις σανσκριτικά σε ένα πόνυ.

Steve34. Steve Albini: Ασχολούμαι με τη δουλειά μου και το να είμαι λογάς δε με ελκύει πια όσο όταν ήμουν νεότερος και είχα τη νεανική αυταπάτη πως ήμουν εξυπνότερος απ'όλους.

35. Eminem: Όποιος έχει αίσθηση του χιούμορ θα βάλει το δίσκο μου και θα γελάει απ'την αρχή ως το τέλος.

36. Nick Cave: Ο γάμος, για μένα, ήταν ό,τι σημαντικότερο έκανα. Ξαφνικά με περιέβαλε ένα αίσθημα απελευθέρωσης, πως υπάρχει κάτι πιο σημαντικό απ'τους ξεχωριστούς εαυτούς μας.

37. Lemmy: Ήταν σπουδαία εποχή, το καλοκαίρι του '71 - δεν μπορώ να το θυμηθώ αλλά ποτέ δε θα το ξεχάσω!

38. Rufus Wainwright: Έχω εξελιχθεί κάπως σαν κύκνος. Είμαι ένας απ'αυτούς που πιθανόν να δείχνουν όλο και καλύτεροι καθώς γερνούν, μέχρι να πέσω νεκρός από ομορφιά.

39. Conor Oberst: Το να ουρλιάζω είναι κακό για τη φωνή αλλά καλό για την καρδιά μου.

40. Jello Biafra: Μη μισείς τα μέσα, γίνε το μέσο.

41. Johnny Cash: Είναι σαν τον συγγραφέα που γράφει φευγάτα πράγματα. Αν βγαίνει άκρη και νόημα ο κόσμος θα τα διαβάσει. Αν είναι πέρα απ'το όριο θα τους χάσει. Το ίδιο ισχύει και με το μουσικό ταλέντο, νομίζω.

42. Amy Winehouse: Οι περισσότεροι στην ηλικία μου ξοδεύουν πολύ χρόνο σκεπτόμενοι τι θα κάνουν τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια. Το χρόνο που ξοδεύουν αυτοί σκεπτόμενοι τη ζωή τους, εγώ τον ξοδεύω πίνοντας.

Thom43. Thom Yorke: Το να είσαι σε μπάντα σε κάνει παιδί και σε κρατάει εκεί.

44. Tom Waits: O George Bush είναι θαυμαστής μου, ήρθε και με είδε στα seventies. Τον έφερε ο dealer της κόκας του.

45. Robert Wyatt: Όταν υπάρχει φωνή σε ένα κομμάτι μουσικής, τείνουμε να εστιάζουμε στη φωνή. Αυτό πιθανόν μας έμεινε απ'την εποχή που ήμασταν μωρά και ακούγαμε τη φωνή της μάνας μας.

46. Patti Smith: Μπήκα στη μουσική γιατί σκέφτηκα πως η παρουσίαση της ποίησης δεν είχε αρκετό παλμό. Έτσι συγχώνευσα αυτοσχεδιασμό ποίησης με βασικά ροκ ακόρντα.

47. Laurie Anderson: Βλέπω και γράφω πρώτα σαν καλλιτέχνης, μετά σαν γυναίκα και τρίτο σαν νεοϋορκέζα.

48. Captain Beefheart: Ένα ακροατήριο μπορεί πραγματικά να σε απογειώσει στη σκηνή.

49. Bjork: Tο ποδόσφαιρο είναι ένα φεστιβάλ γονιμότητας. Έντεκα σπερματοζωάρια προσπαθούν να μπουν στο ωάριο. Λυπάμαι τον τερματοφύλακα.

50. Iggy Pop: Δεν χρησιμοποιώ πολύ την τουαλέτα. Σχεδόν πάντα κατουράω στην αυλή ή στον κήπο γιατί μ'αρέσει να κατουράω την ιδιοκτησία μου.