Lumerians

LumeriansΟι Lumerians λένε πως είναι από την Καλιφόρνια. Οι μέχρι τώρα κυκλοφορίες τους αποδεικνύουν ότι ψεύδονται ασύστολα! Οι τύποι αυτοί ή είναι εξωγήινοι, ή αποτελούν το στόλο κάποιας ξεχασμένης διαστημικής αποστολής από την εποχή του Nixon... Mάλλον ισχύει το δεύτερο. Πρέπει να είναι ξεχασμένοι κοσμοναύτες που ο τελευταίος ήχος που αγάπησαν ήταν η ψυχεδέλεια των 60s, και που όσο περιμένουν την επιστροφή τους από το διάστημα το έριξαν στη μουσική, προσπαθώντας να εκπέμψουν blues καημούς στο ψυχρό διαστημικό άπειρο.

Το EP του 2008 με τίτλο το όνομά τους, συνόψιζε τις ηχητικές αναζητήσεις των δύο προηγούμενων ετών, διάστημα στο οποίο η μπάντα ζούσε και τζάμαρε στο San Francisco. Τόσο το "Lumerians" EP, όσο και το περσινό 7ιντσο, κυκλοφόρησαν από την ίδια την μπάντα (σε 500 αντίτυπα έκαστο δισκίο) και εξαντλήθηκαν στις συναυλίες τους. Οι Tyler Green (κιθάρα, πλήκτρα, φωνή), Marc Melzer (μπάσο, φωνή), Jason Miller (πλήκτρα, κιθάρα, φωνή), Chris Musgrave (drums, φωνή) και Luis Vasquez (κρουστά και synth), άφησαν το San Francisco και μετακόμισαν στο Oakland, όπου μετέτρεψαν μια παλιά εκκλησία σε studio ηχογράφησης και... ζυθοποιείο! Εκεί ηχογράφησαν το φετινό τους άλμπουμ.

Όπως συμβαίνει με κάθε σπουδαία μπάντα, το συναυλιακό κομμάτι συντέλεσε αποφασιστικά στο "χτίσιμο" του ονόματός τους. Οι ίδιοι θεωρούν πως μια συναυλία πρέπει να είναι ένα happening που θα περιλαμβάνει και θα επεκτείνει τη μουσική εμπειρία, χωρίς να περιορίζεται από αυτή. Η επιλογή τους να παρουσιάζουν πλούσιο και εντυπωσιακό οπτικό υλικό στα live τους, ολοκλήρωσε την ψυχεδελική προσέγγισή τους. Σε αυτό τους βοήθησε και ο VJ Tony Grisey, ο οποίος σε κάθε σετ προετοιμάζει διάφορα video τα οποία μιξάρει ζωντανά καθώς παίζει η μπάντα. Οι ίδιοι οι Lumerians τον θεωρούν ως το έκτο μέλος τους. Οι αναζητήσεις τους στα visual arts δεν περιορίζονται στο video. Tο εξώφυλλο του άλμπουμ είναι λεπτομέρεια από έργο του αμερικανού Eugene Von Bruenchenchein, το οποίο ονομάζεται "Transmalinnia". Oι αλλόκοτοι ψυχεδελικοί πίνακες του Bruenchenchein αποτελούν την απόλυτη οπτικοποίηση της μουσικής των Lumerians. Καθώς η φήμη τους εξαπλωνόταν, κυρίως χάρη στα εντυπωσιακά live τους, η Knitting Factory τους έκανε πρόταση για να κυκλοφορήσει την επόμενη δουλειά τους, και έτσι το "Transmalinnia" έτυχε στοιχειώδους προώθησης. Στην αυξημένη απήχηση της μπάντας συντέλεσε αποφασιστικά και η σχετική επιτυχία που γνώρισε ο Luis Vasquez με το δικό του project, τους Soft Moon.

Μια αλλόκοσμη ατμόσφαιρα διατρέχει τα κομμάτια των Lumerians από την πρώτη μέχρι την τελευταία νότα. Οι απείρως διακλαδιζόμενες φόρμες ενός psychedelic freak-out μπερδεύονται σε ένα σκηνικό δομημένο από kraut ρυθμικές εμμονές. Κάθε κομμάτι κινείται σε έναν εντελώς διαφορετικό ρυθμό με τα πλήκτρα να κλέβουν πολύ συχνά τον πρωταγωνιστικό ρόλο από τις κιθάρες. Ίσως το πιο τριπαριστό άλμπουμ για φέτος. Μια αλληλουχία αρχετυπικών ρυθμών και καλλιτεχνικών επιρροών που χτίζουν μια νέα "Χώρα των Θαυμάτων", όπου ο νους μπορεί να αιωρείται ανέμελα ανάμεσα σε πρωτοφανείς σκεπτομορφές. Όλες οι συνθέσεις χαρακτηρίζονται από μια συνεχή ανέλιξη που δεν κορυφώνεται σε εύκολα ξεσπάσματα, αλλά τολμά να παρατείνει το ταξίδι κάνοντας κύκλους γύρω από το κέντρο της ολοκληρωτικής απόλαυσης. Κάποιος υπερενθουσιώδης θα χαρακτήριζε το "Transmalinnia" better than sex, εγώ θα σας πω απλώς πως είναι... perfect for sex. Οι δονήσεις που εκπέμπει αυτό το άλμπουμ και οι αργόσυρτες κλιμακώσεις κάθε κομματιού προσφέρονται για ένα... long intercourse.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι Lumerians είναι μία από τις πιο ελπιδοφόρες αποκαλύψεις της χρονιάς. Μια από τις δύο καλύτερες μπάντες αυτού του "αφιερώματος" (η άλλη είναι οι Arbouretum). Οι ίδιοι, μετά από δύο περιοδείες και αφού έπαιξαν σε αμέτρητα festival, αποσύρθηκαν στη βάση τους, στο Oakland για το υπόλοιπο της χρονιάς και μας προειδοποιούν: "Expect new and wonderful things from Lumerians in 2012"...
_____

NEXT: Eternal Tapestry

BACK TO: The subterranean and the homesick blues of 2011