The Art of Throwing Stones!
Παραγωγές με διάφορα ψευδώνυμα, συνεργασίες, διασκευές, ριμίξ. Ο μίτος που χρειάζεστε για να μη χαθείτε στο λαβύρινθο της δισκογραφίας του Madlib βρίσκεται εδώ. Του Θάνου Σιόντορου
An Introduction To Madlib Production
Αν και η σημασία της έννοιας alter ego χάνει στην κυριολεξία το μπούσουλα στην περίπτωση του Madlib, μιας και ο άνθρωπος ζει και αναπνέει μέσα από άπειρα διαφορετικά καλλιτεχνικά προσωπεία, ο χαρακτηρισμός πολυγραφότατος μοιάζει να δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να τον περιγράψει.
Παραγωγός, mc, dj, δεινός οργανοπαίχτης και κάτοχος αστείρευτης έμπνευσης, έχει καταφέρει εδώ και αρκετά χρόνια να θεωρείται γκουρού της σύγχρονης "μαύρης" μουσικής (ο όρος hip-hop φαντάζει έντονα περιοριστικός) με σχεδόν καθολική αποδοχή από τον μουσικό τύπο και τους φανς.
Η προσπάθεια ιστορικής αναδρομής και αποσπασματικής αναφοράς στο έργο του θα οδηγούσε σε αναμφίβολη μακρηγορία (όσοι επιμένουν ας ρίξουν μια ματιά εδώ γι' αυτό με αφορμή την επερχόμενη εμφάνισή του στα μέρη μας (με τους Egon και J. Rocc) δημιουργήσαμε ένα cd με άξονα μία σφαιρική προσέγγιση στον ήχο του.
Και επειδή δεν είμαστε αρπακολλίστες και τσαπατσούληδες, προσφέρεται και εξώφυλλο για να αποτελεί η εν λόγω συλλογή "κόσμημα" των DIY ανησυχιών σας. Το MiC και η il porco records σας εύχονται καλή απόλαυση!
Σημαντική σημείωση: Παρακαλούνται να καταφύγουν στο "κάψιμο" του cd μόνο οι κάτοχοι της δισκογραφίας του Madlib σε αυθεντικό φορμάτ! Επίσης θα ήταν θεμιτό να περιορισθούν σε ιδία κατανάλωση και απόλαυση. Μην ξεχνούμε πως η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική... Αυτά που ξέρετε με αντιγραφές και παράνομο downloading να τα ξεχάσετε!
Tracklist
1. Madlib - Offbeat (Beat Konducta Vol. 1-2: Movie Scenes / 2006)
Ξεκίνημα με ένα κομμάτι από το πρώτο (ή καλύτερα πρωτοδεύτερο;) μέρος της θρυλικής πλέον σειρά "Beat Konducta". Το εναρκτήριο φωνητικό sample που μας αναγγέλλει: "Welcome to the future", γίνεται αυτοσαρκαστικά προφητικό.
2. Jaylib - Heavy (Champion Sound / 2003)
Στην πολύκροτη συνεργασία τους οι Madlib και J Dilla άλλαζαν ρόλους σε παραγωγή και μικρόφωνο και μετέτρεψαν τον αμοιβαίο σεβασμό σε δημιουργικότατες ιδέες. Εδώ, στα φωνητικά ο μακαρίτης και στο "λασπώδες" beat ο Madlib.
3. Madvillain - Great Day (Four Tet Remix) (Madvillainy Four Tet Remixes / 2005)
Ακόμη πιο θορυβώδης (λόγω αντίκτυπου) αποδείχτηκε η μουσική συνεύρεση του Madlib με τον ράπερ MF Doom υπό το όνομα Madvillain. Ειδικά δε όταν τα beats "καίει" σε δεύτερη ανάγνωση ο Four Tet, άλλο πράμα!
4. Madlib - Never Front (Ears Up) (Beat Konducta Vol. 5-6: A Tribute To... / 2009)
Αφιερωμένο στον εκλιπόντα (και προαναφερθέντα) J Dilla το πιο πρόσφατο πόνημα του Madlib κι επιλογή από αυτό, ένα κομάτι με τόσες εναλλαγές στα samples που μας κάνει να εφεύρουμε τον όρο "progressive sampling"...
5. Madlib - Dancing Girls Theme (Beat Konducta Vol. 3-4: Beat Konducta In India / 2007)
Ως "διευθυντής των beat" ο Madlib κάνει ένα νοερό ταξιδάκι ως την Ινδία (μπορεί να πήγε και κανονικά, δεν το γνωρίζουμε...), σαμπλάροντας δίσκους με μουσική της χώρας. Το αποτέλεσμα αν μη τι άλλο εξωτικό και σίγουρα ενδιαφέρον.
6. Jackson Conti - Brazilian Sugar (Sujinho / 2008)
Άλλη μία "καλλιτεχνική" συνάντηση, αυτή τη φορά με τον Ivan "Mamao" Conti των παλαιμάχων Azymuth και η κατεύθυνση, ένα μίγμα βραζιλιάνικης jazz και των επιμελώς κρυμμένων breaks του Madlib. Λέτε ο τελευταίος να διάλεξε αυτή τη φορά το προσωνύμιο "Jackson" γιατί άκουγε πολύ το "Thriller" μικρός;
7. Madvillain - Eye (Koushik Remix) (Madvillainy Koushik Remixes / 2005)
Αφού κομμάτια από το Madvillainy δόθηκαν και στον Koushik για πείραγμα, εμείς που αγαπάμε τόσο την ψυχεδελική του ματιά, δεν θα βάζαμε κάτι; Το psychedelic glamorous touch του "Eye" περνάει σαν αστραπή και τελειώνει πριν καλά καλά το πάρεις χαμπάρι...
8. Talib Kweli & Madlib - What Can I Do (Liberation / 2007)
Δε νομίζω ότι αμφιβάλει κανείς πως θα του ξέφευγε ο Talib Kweli! Εξαιρετικό κομμάτι με καθηλωτικό deep soul sample και άψογο ριμάρισμα.
9. Lootpack feat. Quasimoto - Answers (Soundpieces: Da Antidote / 1999)
Το ξεκίνημα της καριέρας του Madlib προήλθε από το σχήμα των Lootpack και από το ντεμπούτο αυτών έρχεται το "Answers". Παράδοξο του κομματιού: Συμμετέχει ο Quasimoto (δηλαδή ο Madlib) σε μια μπάντα που ήδη υπάρχει ο Μadlib... Αντί να ζορίζεστε ψάχνοντας την άκρη, απολαύστε την υπέροχη ρέουσα λούπα με πρωταγωνιστή το φλάουτο. Ενδείκνυται.
10. Yesterdays New Quintet - Superstition (Stevie: Instrumental Tribute To Stevie Wonder / 2002)
Με τους Yesterdays New Quintet ο Madlib πιάνει τα "συμβατικά" όργανα, υιοθετεί (περιέργως) το κανονικό του όνομα (Otis Jackson Jr.) και βουτάει στο κόσμο της jazz μέσα από το δικό του ιδιαίτερο πρίσμα βεβαίως. Εδώ με τους τέσσερις συνοδοιπόρους του, πειράζουν το υπέροχο standard του Stevie Wonder το οποίο ναι μεν παραμένει αναγνωρίσιμο, από την άλλη όμως παθαίνει μια μικρή κρίση ταυτότητας.
11. Madlib feat. Guilty Simpson - Go! (WLIB AM: King of the Wigflip / 2002)
Από τη σειρά "The Beat Generation" που προσκαλεί old school και nu school χιπ-χοπάδες να κάνουν τα δικά τους, δεν θα απουσίαζε ο Μadlib. Ένα σκοτεινό, επιβλητικό κομμάτι που δεν χαρίζει κάστανα με καλεσμένο τον Guilty Simpson, βρίσκεται πίσω από τον λακωνικό τίτλο Go!
12. Madvillain - Shadows Of Tomorrow (Madvillainy / 2004)
Αφού βάλαμε ήδη δύο ρεμιξαρισμένα κομμάτια στη συλλογή, πώς θα μπορούσε να λείπει και ένα αυτούσιο δείγμα του τόσο επιδραστικού "Madvillainy";
(Αν και αρχικά μου ξέφυγε κατά την επιλογή, η παρέμβαση του καλλιτεχνικού επιμελητή της il porco records, υπήρξε καθοριστική...)
13. Quasimoto - Civilization Day (The Further Adventures Of Lord Quas / 2005)
Αν από όλες τις "μετενσαρκώσεις" του Madlib υπάρχει μια περσόνα που θα κέρδιζε το χαρακτηρισμό "πρώτο εν τη τάξει alter ego", αυτή είναι η περίπτωση του Quasimoto. Υποχθόνιο χιούμορ και καρτουνίστικη ατμόσφαιρα σε φωνητικά και παραγωγή που επαναπροσδιορίζουν τα όρια μεταξύ σοβαρού και σοβαροφανούς.
14. Monk Hughes & The Outer Realm - Liberated (A Tribute To Brother Weldon / 2004)
Ο Monk Hughes, συμπαίχτης στους Yesterdays New Quintet αποφασίζει να προβεί σε ένα tribute στον Weldon Jonathan Irvine, Jr..O Μadlib είναι καλεσμένος και το αποτέλεσμα στακάτο και καθηλωτικό.
15. Madlib - Peace/Dolphin Dance (Shades Of Blue / 2003)
Όταν του ζητήθηκε να βουτήξει στον κατάλογο της Blue Note δε νομίζω να χαλάστηκε καθόλου. Αντιθέτως επιστράτευσε όλα τα μέσα και έδωσε το αξιοπρεπέστατο Shades Of Blue. Την τιμητική της εδώ έχει μια σύνθεση των Horace Silver και Herbie Hancock στην επανεκτίμηση της οποίας ο Madlib έχει αναλάβει τα τύμπανα.
16. Quasimoto - Phony Game (The Unseen / 2000)
Σχεδόν δέκα χρόνια πριν το "The Unseen" απ' όπου προέρχεται το "Phony Game" έδωσε άλλη διάσταση στο hip-hop. Ιδανικό κλείσιμο.
ΥΓ: Πολλά και θερμά ευχαριστώ στον φίλο Σταύρο Σταυρόπουλο που εμπνεύστηκε και έκανε πράξη το εξώφυλλο που συνοδεύει τις επιλογές. Άντε και στη Stones Throw!
ΥΓ2: Για να δείτε το εξώφυλλο πατήστε το thumbnail που βρίσκεται αριστερά στο πάνω μέρος της σελίδας.