Micepace

Διαλέχτε. Έχω white, έχω modest, έχω danger, έχω field, έχω deep freezed... Του Μπάμπη Αργυρίου

MouseΞανακούγοντας μετά από χρόνια το πρώτο τραγούδι αυτής της λίστας, μου δημιουργήθηκε η επιθυμία για ένα micstape αφιερωμένο στα τρωκτικά, τα οποία, για τους περισσότερους, γίνονται συμπαθή όταν εμφανιστούν στην οθόνη, στο χαρτί ή σε στίχους τραγουδιού.

Αν βαρεθήκατε λίστες με τραγούδια για αγάπη και χωρισμό, εποχές και στοιχεία της φύσης, ακούστε μερικά τραγούδια που γράφτηκαν για αυτούς τους underground βιοπαλαιστές ή από συγκροτήματα που τους έβαλαν στο όνομά τους.

Άφησα έξω όλη την rat race. Ίσως μελλοντικά...

1. Moot Point - Ποντικοφάρμακο  
Ποτέ δεν κατάλαβα τι θεραπεύει αυτό το φάρμακο. Μάλλον είναι δια πάσαν νόσον. Περίμενα πως ο Αγαμέμνονας θα ριμάρει τις "πρώτες" με τους "επαρχιώτες" εκ Σερρών αλλά αυτός έκανε την έκπληξη. Μ'αρέσει που το παράδειγμα για τις βλακείες της τηλεόρασης ήταν κάποτε η Λάσυ.

2. Modest Mouse - Doin' the cockroach  
Ένα τρωκτικό εμπνεύστηκε ή αφιερώνει ένα από τα καλύτερα τραγούδια του σε ένα έντομο. Αμφότερα ξυπνούν τις δολοφονικές διαθέσεις των ανθρώπων επί τη εμφανίσει τους. Το δεύτερο το ζηλεύουμε γιατί δε μασάει από Φουκοσίμες.

3. Afraid Of Mice - Trans-Parents  
Απ'τις μπάντες του 1980 που δεν τα κατάφεραν. Ένα από τα δύο κομμάτια με τα οποία μας συστήθηκαν οι λιβερπουλέζοι με το ωραίο όνομα στη συλλογή "A trip to the dentist". Έβγαλαν ένα άλμπουμ και λίγα singles.

4. Exploding White Mice - Burning Red  
Από τον πρώτο δίσκο των αυστραλών που ονομάστηκαν έτσι απ'τη βάρβαρη σκηνή του Rock'n'roll high school, όπου το πειραματόζωο γινόταν σμπαράλια όταν οι Ramones έσπαγαν το κοντέρ του ροκόμετρου. Και ο τίτλος του δίσκου με αχώνευτα και κυνηγημένα πλάσματα έχει να κάνει: A nest of vipers

5. LiLiPUT - When the cat΄s away then the mice will play  
Ελβετίδες που στα late '70s ξεκίνησαν ως Kleenex αλλά οι παραγωγοί των μυξομάντηλων απαίτησαν αλλαγή ονόματος. Λείπει ο γάτος, χορεύουν τα ποντίκια, αλλά πλέον, όπως έχει εκφυλιστεί το είδος του, χορεύουν και στο δικό του πάρτι. Αν σ'αρέσουν τα ελβετικά φιλιά, στο κομμάτι θα εισπράξεις πάνω από πενήντα.

6. Mouse & the Traps - A Public Execution  
Ο ποντικός και οι παγίδες... Το "ο μπαχαλάκιας και οι κλούβες" είναι πιασμένο; Τεξανοί που με αρχηγό τον Ronnie (Mouse) Weiss κυκλοφόρησαν μόνο singles στα sixties. Αυτή η ντυλανογκαραζιά του 1966 είναι το σήμα κατατεθέν τους.

7. Sly And The Family Stone - Thank You (Falletin Me Be Mice Elf Agin)  
Τρία χρόνια αργότερα ο τρελάρας Sylvester Stewart επιστράτευσε ένα ποντίκι και ένα ξωτικό για να ράψει το λογοπαίγνιο του τίτλου σ'αυτή την κλασική φανκιά. Μάλλον το θυμάσαι απ'τους Magazine.

8. Subhumans - Mickey Mouse is Dead  
Ζει ο Μίκυ Μάους; Κυκλοφορούν ακόμα τα κόμικ του, προβάλλονται τα καρτούν του; Στο τραγούδι ο στιχουργός λέει πως τα πράγματα είναι τόσο χάλια που κανείς δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί με ομιλούντα ποντίκια.

9. The Deep Freeze Mice - A red light for the greens  
Alan Jenkins. Καθόλου χιούμορ δεν είχε αυτός ο άνθρωπος! Μόνο αλεξίσφαιρα γεράνια και κεφάλια εφήβων στο ψυγείο. Από το 2002 βγάζει δίσκους με τους The Thurston Lava Tube.

10. Field Mice - Clearer  
Δεν είμαι ευαίσθητος, ο Σεπτέμβρης δεν είναι μακριά, αλλά εδώ, οπότε καλύτερα να διαλέξω το Clearer απ'το λονδρέζικο γκρουπ που, από όλα τα γκρουπ της Sarah, ήταν μάλλον αυτό που αγαπήθηκε περισσότερο.

11. Danger Mouse & Sparklehorse - Everytime I'm With You  
Επικίνδυνος (με την καλή έννοια) αφού κατέχει τον τρόπο να σε παγιδεύει στη γοητεία του. Το απέδειξε πολλές φορές στο παρελθόν και πρόσφατα στη συνεργασία με τον Daniele Luppi.

12. Mice Parade - Tales of las negras  
Εδώ έχουμε περίπτωση κλωνοποιημένου ποντικού αφού το όνομα προέκυψε από αναγραμματισμό του ονόματος του Adam Pierce που κινείται μουσικά στη no man's land μεταξύ post rock και folktronica.

13. Mouse on Mars - I go ego why we go  
Ηλεκτρονικό ντούο απ΄την πόλη όπου ο Keith Jarrett ηχογράφησε το πασίγνωστο κονσέρτο του. Αν είσαι φαν των Fall τότε θα γνωρίζεις το side project τους Von Sudenfed. Γουστάρεις παιχνίδι με τις λέξεις στον τίτλο;

14. Eek-A-Mouse - Ganja Smuggling  
Και δυο κομμάτια από τη τζαμαϊκανή ποντικοπαροικία. Η αγαπημένη ασχολία του Ripton Joseph Hylton, όταν δεν κολυμπάει στο κανάλι της γκάντζας, είναι να λογοπαίζει με το καλλιτεχνικό του: Mouseketeer, Eek-A-Nomics, Eeeksperience...

15. White Mice - Roots music  
O σαραντάρης τζαμαϊκανός Allan Crichton από τα δεκαπέντε του ανεβοκατεβαίνει στη σκηνή και μόλις εκτόπισε απ'τη λίστα το Three blind mice του Μax Romeo.