Neu!

Klaus Dinger (1946-2008)

Klaus DingerΣυμπληρώθηκαν δυο μήνες από τις 20 Μάρτη, μέρα που πέθανε λίγο πριν τα 62 του ο Νίκολαους φαν Ράιμ. Η χήρα του ζήτησε από τους δημοσιογράφους ένα μικρό διάστημα -ορισμένο κατά συνείδηση- να συνέλθει από το σοκ κι ύστερα να πλημμυρίσουν με επικήδεια το Διαδίκτυο. Σήμερα που κοίταξα, καμιά πλημμύρα δεν τάραξε ακόμη το Γκουγκλ ή το Μάμμα. Είναι μάλλον ώρα να γραφτεί κάτι κι εδώ.

Αν το όνομα του νεκρού δε λέει τίποτα στους περισσότερους από μας, είναι γιατί τον γνωρίσαμε ως Klaus Dinger, τον ένα από τους δυο Neu!

Γεννημένος λίγο μετά τον πόλεμο στο Ντίσελντορφ από εργατική οικογένεια, ο Κλάους παράτησε νωρίς την αρχιτεκτονική για το ροκενρόλ. Ντράμερ από τα σχολικά του ακόμα χρόνια, τα σίξτις τον βρήκαν να ψάχνεται με γκρουπάκια που κάναν διασκευές των Γιάρντμπερντς και των Πρίτι Θινγκς ως Κλάους Ντίνγκερ (Νίκος Πράμας, πολυσήμαντο στην τευτονική αργκό από "το πράμα μου είναι είκοσι πόντους", μέχρι και το "πω πω τι πράμα είσαι συ παιδάκι μου").

KraftwerkΣτη δεκαετία του '70, παρότι τελικά κράτησε το νέο όνομα, καθιέρωσε τις λευκές εμφανίσεις και, ζώντας μάλλον γενικότερα εν λευκώ, τα πήγε καλύτερα. Πχ, ήταν στον αρχικό πυρήνα ενός γκρουπ που πλέον ανήκει στο παγκόσμιο μουσικό πάνθεον: των Kraftwerk. Αμέσως μετά αποχώρησε μαζί με τον Μίκαελ Ρόετερ και μαζί έφτιαξαν τρεις δίσκους ορόσημα, το Neu!, το Neu!2 και το Neu!75. Για όσους τυχόν δεν, έρευνες πρόσφατα έδειξαν ότι η ηλεκτρονική ποπ χρεώνεται βασικά στους Κράφτβερκ, ενώ το νιού γουέιβ χρωστάει ακόμα στους Νόι!, σαφές;

Μετά ήρθαν τα φράγκα με τους La Dusseldorf και η άμεση πτώχευση γιατί ο Ντίνγκερ έφτιαξε μεν δικιά του εταιρία για να κυκλοφορεί το υλικό του, αλλά από διαχείριση... Α, ναι, οι Λα Ντίσελντορφ ήταν ένα γερμανικό πειραματικό ροκ γκρουπ με απρόσμενα υψηλές πωλήσεις και των τριών δίσκων τους, που πάνω τους βάσισε ο Μπράιαν Ίνο την "βερολινέζικη" τριλογία του Μπόουι Low/ Heroes/ Lodger.

Klaus Dinger 2Τέλος της δεκαετίας και της ζωής του η κατηφόρα ρλρλρλρλ αρχίζει για τα επόμενα τριάντα ρλρλρλρλρλρλρλρλ χρόνια μέχρι και τη μέρα που ρλντουπ θα πέθαινε. Περιθωριοποιημένος, βασικά λόγω του κυκλοθυμικού και μάλλον παραδόπιστου χαρακτήρα του, ο Ντίνγκερ πάλεψε να επιβιώσει προσπαθώντας μάταια να πείσει τους συνεργάτες του, το κοινό του, τον ίδιο του τον εαυτό ώρες ώρες, για άλλη μια ευκαιρία.

Ο κάτοχος ενός απ' τους τρεις χαρακτηριστικότερους ρυθμούς των 70ς, σύμφωνα με τον Μπράιαν Ίνο, που ο ίδιος ονόμαζε "ρυθμός των Απάτσι" κι οι μουσικογραφιάδες motorik, πέθανε από ένα τελευταίο καρδιακό επεισόδιο στα χέρια της γυναίκας του. Η επανένωση των Νόι!, σχέδιο ζωής που εφτιαξεκατάστρεψε τόσες φορές, δεν μπορεί να γίνει πια.

Nicolaus van Rheim / Klaus Dinger
24/03/1946 - 20/03/2008

Αν απαυτό, ακούστε τον στο Tone Float των Organisation (που μετέπειτα Kraftwerk), στους προαναφερθέντες δίσκους των Neu! και La Dusseldorf, αλλά πουθενά αλλού: ο μακαρίτης, αναγκάστηκε κατά καιρούς να κυκλοφορήσει οτιδήποτε οπωσδήποτε οπουδήποτε. Κι αυτό το γράφει κάποιος επειδή τη μουσική σου την αγάπησε πολύ, Λίμπε Χόνικ. ΑΕΕ.