Οι 10 καλύτερες διασκευές στο Muppet Show

Πράσινοι, κόκκινοι, τριχωτοί και σπανοί, ψηλοί, κοντοί, πάσης φύσεως εργαζόμενοι (από gofer boys μέχρι σουηδοί σεφ), δυο φαρμακόγλωσσοι κωλόγεροι, ένας παρουσιαστής βάτραχος και μια υπέρβαρη γουρούνα-αρτίστα, παρουσίασαν για πέντε χρόνια το καλύτερο σόου με μαριονέτες: Το Muppet Show. O Τζιμ Χένσον που το δημιούργησε και έδωσε κίνηση, ομιλία και κυρίως άποψη για τα πάντα στις κούκλες του, ήταν εκτός από ελεεινό χιπαριό, ένας εξαιρετικά εμπνευσμένος άνθρωπος με ευρεία μουσική αντίληψη, η οποία περνούσε και στα σόου που έστηνε. Ο ίδιος άλλωστε ήταν συχνά η φωνή πίσω από την κούκλα που καθόταν μπροστά στο μικρόφωνο, μαζί κυρίως με τους Τζέρι Νέλσον και Ρόνι Βερέλ που "μιλούσαν" συνήθως αντί των μουσικών muppets.

Κεντρικό ρόλο είχαν τα τραγούδια. Εκτελεσμένα από την Dr Teeth Electric Mayhem Band στην πλειοψηφία τους, εκτός εξαιρέσεων που τιμωρήθηκαν δια ροπάλου από τον Animal, ο οποίος εκτελούσε και χρέη ντράμερ στην μπάντα.

Αναλυτικά, το top 10 διασκευών του Muppet Show, χωρίς αξιολογική κατάταξη:

Rita MorenoFever (Eddie Cooley - 1956, επεισόδιο 5, κύκλος 1ος)
Το τραγούδι που έκανε γνωστό η Πέγκι Λι, άλλα έχουν τραγουδήσει σχεδόν όσοι έχουν χείλια και φωνητικές χορδές στον πλανήτη, ερμηνεύει η εκρηκτική Ρίτα Μορένο, με έντονες διαφωνίες για το ρυθμό να εκφράζονται από τον Animal και να καταλήγουν σε συμπίεση ντράμερ από εκνευρισμένη λατίνα ντίβα, με τη βοήθεια πιατινιών.

I've got you under my skin (Cole Porter - 1936, επεισόδιο 19, κύκλος 1ος)
Το μόνιμο πρόβλημα συνεννόησης των muppets εμφανίζεται και πάλι. Ο Behemoth αντιλαμβάνεται κυριολεκτικά την έννοια του I've got you under my skin και στο δεύτερο κουπλέ καταβροχθίζει το συνερμηνευτή τού τραγουδιού, Shakey Sanchez.

Fur Elise (Ludwig van Beethoven - 1808, επεισόδιο 17, κύκλος 1ος)
Σχεδόν δύο αιώνες μετά τη μεγάλη επιτυχία του κουφού συνθέτη (που θα έλεγε και ο Καρβέλας), το Fur Elise διασκευάζεται άψογα από το μοναδικό κλασικό πιανίστα που θα μπορούσε στη μέση του κομματιού να κυνηγήσει διερχόμενες γάτες: Τον Rοwlf το σκύλο.

A gypsy's violin (Abe Burrows - 1950, επεισόδιο 19, κύκλος 2ος)
Αυτήν τη φορά τα muppets είναι σε δεύτερο πλάνο, αφού ο πληθωρικός τσιγγάνος ερμηνευτής που προειδοποιεί ότι το τσιγγάνικο ψητό καίγεται στην κατσαρόλα, είναι ο Πίτερ Σέλερς αυτοπροσώπως.

Aint misbehavinAin't misbehavin' (Thomas "Fats" Waller - 1929, επεισόδιο 2, κύκλος 1ος)
Οι μεγάλες μπάντες φαίνονται στο σανίδι και το ίδιο ισχύει και για τους Electric Mayhem. Ο φυσικός αρχηγός της μπάντας, Floyd Pepper, συνεπικουρούμενος από την Janice στην κιθάρα και τον Zoot στο σαξόφωνο, κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο σόου.

Wild thing (Chip Taylor - 1965, επεισόδιο 22, κύκλος 2ος)
Η σόλο ώρα του Animal. Το Wild thing, εκτελείται κυριολεκτικά από το μαλλιαρό μονόφρυδο alter ego του Κιθ Μουν, με τρόπο που κάνει τις υπόλοιπες διασκευές που γνώρισε το τραγούδι, ακίνδυνες σαν μαρέγκα. Το γκραν φινάλε έρχεται με τον μπόγια να μαζεύει τον παράφρονα ντράμερ ο οποίος συνεχίζει να γκαρίζει το ρεφρέν.

Ποτέ την Κυριακή (Μάνος Χατζιδάκις / Billy Towne - 1960, επεισόδιο 9, 3ος κύκλος)
Χατζιδάκις; Ναι, Χατζιδάκις. Το σκηνικό είναι ελληνική ταβέρνα, η ορχήστρα αποτελείται από γουρούνια, το μπουζούκι είναι σε πρώτο πλάνο και η αντι-Μελίνα είναι η μις Πίγκυ που τραγουδάει το Never on Sunday. Στην πορεία τα πράγματα εκτρέπονται σε zorba's syrtaki, ένας θαμώνας αναφωνεί "I like bouzouki", το Animal ακούει "bazouka" και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Memories (Egbert val Alstyne - 1915, επεισόδιο 20, κύκλος 4ος)
Ο επιστήμονας-πειραματόζωο Μπίκερ παίρνει την ευκαιρία που του αναλογεί στη σόουμπιζ, για να τραγουδήσει με τη συνοδεία της Electric Mayhem band το Memories. Το αδίστακτο κοινό τον γιουχάρει, γιατί μπορεί να τραγουδήσει μόνο μια νότα: Μι, μι, μιιιι...

The devil went down to georgiaHawaiian war chant (John Noble-Prince Leleiohaku - 1936, επεισόδιο 20, κύκλος 2)
Οι έρευνες ετών απέδωσαν και πλέον ξέρουμε το πιο γελοίο τραγούδι εκτός ελληνικών συνόρων (εντός ο συναγωνισμός είναι σκληρός): Ο "χαβανέζικος πολεμικός ύμνος" εκτελεσμένος από κομπανία γουρουνιών σε κατάσταση ένθεης μανίας και χιμπατζήδες να μετατρέπουν τη σκηνή σε shooting gallery με καρύδες.

The devil went down to Georgia (Charlie Daniels Band - 1979, επεισόδιο 20, κύκλος 4)
Ο Τζόνι και ο Έξω από 'δω αυτοπροσώπως διασκευάζουν Charlie Daniels Band στον πιο κουφό διαγωνισμό βιολιού που έγινε ποτέ. Τελικά, κερδίζει κατά τας γραφάς ο Τζόνι. Στα όργανα και τα back vocals ο Lubbock Lou και η κομπανία του, μόνιμοι υπεργολάβοι των κάντρι τραγουδιών στο σόου.