Όταν τα …νέα του Prince δεν αφορούσαν κανέναν

Και όταν η φράση "άκουσες τα Νέα του Prince;" είχε και μια άλλη διάσταση. Ο Στυλιανός Τζιρίτας επιστρέφει σε έναν δίσκο του "πρίγκηπα" που ποτέ δεν ακούστηκε όπως θα του άρμοζε

Prince - NewsΤο ‘News’ στέκει ως το απόλυτο παράδοξο μέσα στην δισκογραφία του Prince. Όταν πριν από μερικά χρόνια έφυγε από την ζωή ο δημιουργός του με αυτό τον άφατο τρόπο, προσπάθησα να βρω μα την ευκαιρία του θανάτου του κάποιο άρθρο αφιερωμένο σε αυτό τον δίσκο. Πουθενά. Και μία τέτοια στάση δεν εξηγείται ούτε καν από το γεγονός ότι είναι ο δίσκος της απόλυτης εμπορική απουσίας για τον Prince, μόλις 75 χιλιάδες αντίτυπα σε πωλήσεις, νούμερο το οποίο για άλλους είναι εφαλτήριο για ένα νέο συμβόλαιο ή ανανέωση ενός παλαιότερου, αλλά που για ονόματα του βεληνεκούς του θεωρείται αποτυχία. Και το αστείο είναι ότι μήτε η κριτική σέκτα δεν βοήθησε αυτό τον απόλυτα προσωπικό δίσκο να αναδειχθεί στα μάτια του κοινού (και ακριβώς γι αυτό το λόγο έλειψαν και οι αναφορές σε αυτόν μετά τον θάνατό του).

Παρολ’ αυτά, το «News», ηχογραφημένο μέσα σε μία μόλις ημέρα, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου του 2003, στέκει ακόμα και σήμερα ως ένα θαυμαστό έργο απόλυτα προσωπικής γραφής. Ο δημιουργός του μάζεψε μουσικούς των οποίων το ποιον γνώριζε απόλυτα καλά, μιας και ήταν μέλη έτσι κι αλλιώς της μπάντας που τον συνόδευε, τους έχωσε στο προσωπικό του στούντιο, έδωσε κάποιες βασικές οδηγίες αρμολόγησης των συνθέσεων και μετά η ομάδα αφέθηκε στον αυτοσχεδιασμό. Ναι σωστά διαβάσατε. Ένας δίσκος όπου το funk, η ψυχεδέλεια, το fusion και η jazz συνυπάρχουν σε έναν ελκυστικό συνδυασμό ο οποίος απευθύνεται σε οιονδήποτε θέλει να ακούσει ταβανιασμένους σε επίπεδο τεχνικής αλλά και όρεξης για παίξιμο ανθρώπους που τραβάνε όπου τους οδηγεί η νότα και το χτύπημα των συνεργατών τους. Φωνητικά μην ψάξετε να βρείτε. Οι συνθέσεις, τέσσερις στο σύνολο τους, και μετά ονόματα των τεσσάρων σημείων του ορίζοντα, διαρκούν προσθετικά ακριβώς 56 λεπτά όπου μέσα … χάνει η μάνα το παιδί και ο φιουζονάς τον φάνκστερ.

Για την ιστορία το προσωπικό του δίσκου είναι το κάτωθι:

Renato Neto: Πιάνο και συνθετητές
Rhonda Smith: Ακουστικό και ηλεκτρικό μπάσο
Eric Leeds: Τενόρο και βαρύτονο σαξόφωνο
John Blackwell: Τύμπανα
…και φυσικά ο ίδιος ο Prince σε ηλεκτρική κιθάρα, Fender Rhodes ενώ έχει παράλληλα επιμεληθεί τον δίσκο σε επίπεδο post production αλλά και προγραμματισμού, ενώ δεν ξέχασε (κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης) να χειριστεί και διάφορα κρουστά.
Η μίξη έγινε από τον ίδιο τον Prince ενώ η παραγωγή από τον Jess Sutcliffe.

Το καλαίσθητο artwork έχει τον δίσκο να ανοίγει σε χάρτινο λουλούδι/αστέρι από την πίσω πλευρά, ενώ στο εξώφυλλο υπάρχει μια ωραία δορυφορική φωτογραφία ενός υποσυνόλου του Ατλαντικού.

Ναι σωστά δεν προσέξατε πουθενά τη λέξη «φωνητικά». Και οι τέσσερις συνθέσεις (‘North’, ‘South’, ‘East’, ‘West’) είναι οργανικές, επιπλέον στοιχείο της μοναδικότητας του ‘News’ στην μακρά δισκογραφική πορεία του Prince.