Photo Gallery

11 φωτογράφοι μουσικών

Διάσημες φωτογραφίες από live, στούντιο, δρόμο, έρημο. Ξέρεις ποιος τις τράβηξε; Του Μπάμπη Αργυρίου

Διάλεξα και παραθέτω από τρεις γνωστές φωτογραφίες 11 φωτογράφων. Άφησα τους παλαιότερους και πιο γνωστούς (Jim Marshall, Mick Rock, Jill Furmanovsky...) για άλλη φορά.

 

1. Kevin Cummins. Γεννήθηκε στο Μάντσεστερ το 1953 και δηλώνει οπαδός της City. Από τα μέσα των 70's δεν σταμάτησε να "σουτάρει" τα γκρουπ της πόλης. Στα 25 χρόνια της συνεργασίας του με το NME φωτογράφισε και... όλους τους υπόλοιπους. Στις φωτογραφίες Ian Curtis, Birthday Party και Stone Roses.

Ian Curtis, Birthday Party και Stone Roses.

 

2. Anton Corbjin. Ολλανδός, συνεργάτης κι αυτός του ΝΜΕ. Ξεκίνησε τη φωτογράφηση μουσικών με τον Herman Brood, τα βίντεο με τους Palais Schaumburg και τις ταινίες με το "Control". Μεγάλοι πελάτες του οι Depeche Mode και οι U2. Από το τεράστιο portfolio του διάλεξα Captain Beefheart, Nick Cave και Henry Rollins.

Captain Beefheart, Nick Cave και Henry Rollins.

 

3. Pennie Smith. Βρετανίδα φωτογράφος που κι αυτή συνεργάστηκε με το ΝΜΕ. Φωτογράφισε πρωτοκλασάτα ονόματα (Zeppelin, Stones, Who) αλλά το μεγάλο χιτ της είναι η (κακοεστιασμένη) φωτογραφία που έγινε εξώφυλλο του "London Calling" (και γραμματόσημο αργότερα). Paul Simonon λοιπόν, Slits και Jam από την Πηνελόπη.

The Clash, Slits, The Jam

 

4. Ray Stevenson. Ως φωτογράφος του BBC απαθανάτισε Bowie, Who, Joplin και άλλους (τους οποίους όμως φωτογράφισαν πολλοί). Μάλλον πιο σημαντικές είναι οι φωτογραφίες πανκ συγκροτημάτων και... ανθρώπων που τράβηξε. Βλέπεις τον Johnny Rotten, την Cherry Vanilla και την Soo Catwoman.

Johnny Rotten, Cherry Vanilla, Soo Catwoman

 

5. Dennis Morris. Έφτιαξε το logo των PIL, το "Metal Box" τους, ένα από τα αγαπημένα μου εξώφυλλα, το "Broken English" της Faithfull... Διαλέγω Sex Pistols και Bob Marley που είναι τα πιο σημαντικά κεφάλαια της φωτογραφικής καριέρας του.

Johnny Rotten, Sex Pistols, Bob Marlry

 

6. Ann Summa. H πολυταξιδεμένη Ann βρέθηκε στα τέλη των 70s στο Los Angeles και εκεί φωτογράφησε μουσικούς πάνω και κάτω από τη σκηνή. Οι φωτογραφίες αυτές βρίσκονται στο βιβλίο της "The Beautiful & the Damned". Ένα από τα τελευταία project της αφορά ποδηλάτες και λέγεται "Children of the Velorution". Στις φωτογραφίες: Ari Up (Slits), Henry Rollins και Gun Club.

Ari Up (Slits), Henry Rollins και Gun Club

 

7. Jenny Lens. Στη δυτική ακτή έδρασε και η Jenny στα late 70s, φωτογραφίζοντας εκπροσώπους της τοπικής σκηνής και όσους έκαναν στάση για συναυλία. Στα 00s κυκλοφόρησε το λεύκωμα "Punk Pioneers" και τώρα, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί της, εμπορεύεται αντίγραφα αυτών των φωτογραφιών μέσα από το website της. Εικονίζονται: John Lydon, Debbie Harry μόνη και μαζί με τον Jeffrey Lee Pierce.

John Lydon, Debbie Harry, Jeffrey Lee Pierce.

 

8. Ian Dickson. Πλούσιο αρχείο με φωτογραφίες μουσικών έχει και ο 70χρονος Σκοτσέζος, ο οποίος όταν έσκασε το πανκ συνεργάζονταν με το Sounds. Μεγαλύτερη ζήτηση, λέει ότι έχει η φωτογραφία των Ramones που τράβηξε στο Eric's του Λίβερπουλ. Στην ίδια πόλη τραβήχτηκε και η Gabba Gabba Hey φωτογραφία τους.

Ramones, Bob Marley

 

9. Bob Gruen. Πολλούς συμπολίτες του φωτογράφισε ο νεοϋορκέζος συνομήλικος του Ian Dickson. Πιο δημοφιλής από όλες είναι η φωτογραφία του με τον Lennon που φοράει το New York City t-shirt. Στη δεύτερη φωτογραφία είναι οι New York Dolls και στην τρίτη οι John Cale, Lou Reed, Patti Smith και David Byrne στη Νέα Υόρκη το 1976.

Ramones, New York Dolls,John Cale, Lou Reed, Patti Smith

 

10. Brad Elterman. 50 δολάρια τη φωτογραφία λέει ότι τον πλήρωναν οι πολυεθνικές στα 70s αλλά του έπαιρναν και το αρνητικό. Προτιμούσε να φωτογραφίζει στα παρασκήνια και όταν δεν του το επέτρεπαν την έστηνε έξω και έκανε τον παπαράτσι. Στις φωτογραφίες ο Iggy Pop, οι Dead Boys και ο Mark Mothersbaugh των Devo.

Iggy Pop, Dead Boys, Devo

 

11. Sheila Rock. Κυκλοφορεί ένα βιβλίο της με τίτλο Punk+ το οποίο περιέχει φωτογραφίες συγκροτημάτων (Damned, Generation X, Subway Sect...), της Vivienne Westwood και πολλών μη διάσημων με πανκ ενδυμασία. Clash, Rotten και Siouxsie βλέπεις κάτω από αυτές τις γραμμές.

The Clash, John Lydon, Siouxsie

 

Bonus:
Philippe Carly. Βέλγος που στα 70s-80s φωτογράφιζε τα γκρουπ που επισκέπτονταν τη χώρα του και πολλές από τις φωτογραφίες του τις εκθέτει στη σελίδα με όνομα newwavephotos. Δεν έχει γνωστές (με εξαίρεση των Joy Division) αλλά έχει πολλές μικρών ονομάτων που δεν ανήκουν στα πολυφωτογραφηθέντα. Στις φωτογραφίες Names, Athletico Spizz 80 και Delta 5.

Names, Athletico Spizz 80, Delta 5