Πώς το 'πες αυτό;

Το άρθρο με τους Boing, Doom, Wah, Oom τίτλους τραγουδιών, σε εμπλουτισμένη μορφή, με 40% περισσότερο περιεχόμενο. Του Δημήτρη Κάζη

Το παρακάτω άρθρο είναι μια εμπλουτισμένη μορφή προηγούμενου που είχε δημοσιευτεί στο mic με τη βοήθεια των φίλων και συντρόφων Χίλντας Παπαδημητρίου, Μπάμπη Αργυρίου, Αντώνη Ξαγά, Κώστα Καρδερίνη και Άρη Καραμπεάζη.

To rock 'n' roll από τη γέννησή του ήταν μια τέχνη όπου ο ρυθμός έπαιζε σημαντικότερο ρόλο από το λόγο στα αυτιά του μέσου ακροατή (χωρίς να εννοώ ότι οι στίχοι δεν είχαν καθόλου σημασία, κάθε άλλο), και αυτό πέρασε σταδιακά και στην ποπ από τα 60s και μετά, και επικράτησε οριστικά και συντριπτικά με την disco και το hip hop αργότερα. Πολλές φορές τα λόγια ήταν περιττά και οι λέξεις έμπαιναν επειδή ακουγόταν ωραία και όχι επειδή σήμαιναν κάτι. Έτσι, αντιγράφοντας το scat singing (τραγούδι επάνω στο ρυθμό με συλλαβές που δεν σημαίνουν τίποτε αλλά μιμούνται τον ήχο των οργάνων) του πρωτοπόρου σε πολλά Louis Armstrong, πολλοί τραγουδιστές του τραγούδησαν ασυναρτησίες και πολλοί έφτασαν ακόμη και να ονομάσουν τραγούδια με αυτό τον τρόπο. 30 τέτοια τραγούδια έχουμε εδώ. Και επειδή μπορεί να ανακαλύψουμε και άλλα τόσα το κλείνουμε εδώ.

Vida30. In A Gadda Da Vida - Iron Butterfly  
Ο θρύλος θέλει τον τραγουδιστή να προσπαθεί να τραγουδήσει μεθυσμένος In The Garden Of Eden.

29. Boom-Shak-A-Lak - Apache Indian  
Δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερο τραγούδι για να ξεκινήσει ο Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος.

28. Fa Fa Fa Fa Fa Fa (Sad Song) - Otis Redding  
Ή πώς αλλάζοντας το λα λα λα με το φα φα φα γράφεις ιστορία.

27. Boing Boom Tschak - Kraftwerk  
Το ζήτημα δεν είναι γιατί έδωσαν τέτοιο τίτλο σε τραγούδι τους οι Kraftwerk αλλά γιατί έχουν δώσει και κανονικούς.

26. Dum Dum Diddle - ABBA  
Ακόμη και οι Βίκινγκς βασιλιάδες της μελωδικής ποπ δεν αντιστάθηκαν.

25. My Toot Toot - Rockin' Sydney  
To τραγούδι που έκανε διάσημο τον δημιουργό του αλλά και το είδος του (zydeco) πέρα από μια μικρή αριθμητικά και χωροταξικά κοινότητα. Το τουτ τουτ το εκλαμβάνουμε σαν έκφραση τρυφερότητας.

24. Da Da Da - The Nits  
Απλό και όμορφο ρεφραίν μιας συλλαβής από τους αγαπημένους μας Ολλανδούς. Παρακάτω έχει κι άλλο με τον ίδιο τίτλο από νότιούς τους γείτονες.

Giddy23. Giddy-Up-A-Ding-Dong - Freddie Bell & the Bellboys  
Ακούγεται σήμερα απρόσμενα άγριο και φρέσκο για την εποχή του.

22. Shoo-Be-Doo-Be-Doo-Da-Day - Stevie Wonder  
To παιδί-θαύμα της σόουλ παίζει τα μπλουζ και φυσικά ξεσκίζει όπως οτιδήποτε έκανε μέχρι το 80.

21. Sha La La La Lee - The Small Faces  
Από εκείνα τα 60s τραγούδια που τα ακούς και λες "γιατί να μην ήμουν εκεί ρε γ....". Τέλειο μίγμα εφηβικής αφέλειας και ορμής.

20. Din Daa Daa - George Kranz  
Χορευτικό χιτ του 84 από τη Γερμανία επηρεασμένο, λέει, από το ντανταϊσμό. Εγώ τουλάχιστον από αυτό τον έμαθα. Ποιος είπε ότι η ποπ δεν διαπαιδαγωγεί;

19. Yakety Yak - The Coasters  
Γραμμένο από την ιερή δυάδα του ροκ εν ρολ Leiber - Stoller, περιγράφει τα προβλήματα των τηνέιτζερς του 62 με τους γονείς τους. Περίπου τα ίδια με σήμερα, αλλά όχι ακριβώς.

18. Rama Lama Fa Fa Fa - MC5  
Πρώιμο πανκ ροκ και πολιτικός ακτιβισμός. Εναλλακτικός τίτλος Rocket Reducer No. 62.

Dedo17. De Doo Doo Doo, De Da Da Da - The Police  
Χορευτική post punk pop με ska αναφορές από το album Zenyatta Mondatta. Από τότε που ο Sting ήταν ακόμη ωραίος.

16. Ob La Di, Ob La Da - The Beatles  
Το εμπορικότερο γκρουπ της ιστορίας έχει δύο τραγούδια στη λίστα. Το πρώτο επηρεασμένο από τη μουσική και τη διάλεκτο των Τζαμαϊκανών του Λονδίνου.

15. Mmm Mmm Mmm Mmm - The Crash Test Dummies  
Μπαλάντα από αυτές που όταν πηγαίναμε σχολείο λέγαμε μπλουζ. Ίσως το μοναδικό ρεφραίν που τραγουδιέται ολόκληρο με κλειστό στόμα.

14. Boom Bang-A-Bang - Lulu  
Μια από τις μεγαλύτερες ποπ σταρ της Αγγλίας μοιράζεται στα τέσσερα το πρώτο βραβείο στη Γιουροβίζιον του 69 με αυτό το σαχλοτράγουδο.. Η Ελλάδα βλέπετε δεν συμμετείχε ακόμη.

13. Bama Lama Bama Loo - Little Richard  
Ο Little Richard, που έγινε θρύλος έχοντας γράψει ενάμισι τραγούδι και έχει τον πιο διάσημο γεια σου στίχο στην ιστορία (αουάμ μπαμπαλούμα αουάμ μπαμ μπουμ) δίνει αυτή τη φορά και τον σωστό τίτλο στο τραγούδι.

12. Ooby Dooby - Roy Orbinson  
Όπως φαίνεται και στο βίντεο, όλοι αγαπούν και αγαπάμε τον Ρόυ. Από τη δόξα αφάνεια και πάλι πίσω, έμεινε ο ίδιος. Όλοι οι άλλοι άλλαξαν και κατάλαβαν τι σημαίνει Ούμπυ Ντούμπυ.

Slim11. Te Ni Nee Ni Nu - Slim Harpo  
Κλασικό ερωτικό μπλουζ κομμάτι που έπαιξαν και αποθέωσαν πολλοί με κορυφαίο τον τιτανοτεράστιο Wilko Johnson.

10. Da Doo Ron Ron - The Crystals  
Τα κοριτσίστικα γκρουπ της αυλής του Φιλ Σπέκτορ ήταν και θα είναι για πάντα από τα πιο υπέροχα πράγματα που βγήκαν στη μουσική. Πολύ περισσότερο όταν σου κλείνουν παιχνιδιάρικα το μάτι.

9. Boom Boom - John Lee Hooker  
Όταν το άκουσα μικρός από τους Animals έπαθα. Όταν όμως το άκουσα πιο μεγάλος από τον John Lee Hooker έμαθα.

8. Diddy Wah Diddy - Willie Dixon (Captain Beefheart)  
Γραμμένο από τον κορυφαίο συνθέτη της ιστορίας του μπλουζ και παιγμένο (μετά από πολλούς άλλους αλλά καλύτερα από όλους) από τον κορυφαίο διαστρεβλωτή του, που το πέρασε σε άλλο επίπεδο.

7. Do Wah Diddy Diddy - The Exciters (Manfred Mann)  
Ακόμη ένα ντίντυ ντίντυ. Γραμμένο από τους Exciters, το διασκεύασε ένα μόλις χρόνο μετά ο Manfred Mann και το έκανε από ακόμη ένα doo wop τραγούδι ένα από τα πιο κλασικά 60s κομμάτια.

6. Tweedle Dee, Tweedle Dum - Middle Of The Road  
To δεύτερο single από το γκρουπ που έπαιξε σκοτσέζικη ποπ πριν από όλους τους σκοτσέζους ποπ ήρωές μας, αλλά εντελώς διαφορετική. Η Sally Carr με τα καυτά της σορτς θα είναι για πάντα η φαντασίωση του βορειοευρωπαϊκού παγόβουνου με φωτιά από μέσα. Πρώτο τους single ήταν το Chirpy Chirpy Cheep Cheep. Τρίτο το Soley Soley.

Dadada5. Da Da Da - Trio  
Ενεργοποιεί τα παβλοφικά αντανακλαστικά όλων όσων μπήκαμε στα 80s αρκετά μεγάλα παιδιά για να θυμόμαστε και βγήκαμε αρκετά μικροί για να θεωρούμαστε ακόμη παιδιά. Το ακούμε και νιώθουμε ότι είμαστε 14.

4. My Little Kookenhaken - Jonathan Richman & The Modern Lovers  
O ίδιος ο Jonathan παραδέχεται ότι δεν ξέρει τι σημαίνει η λέξη. Είναι όμως τρυφερή όπως μόνο ο Jonathan μπορεί να γίνει. Για αυτό και είναι το μόνο τραγούδι στη λίστα που έχει στον τίτλο του και κανονικές λέξεις.

3. Helter Skelter - The Beatles  
Οι "εύκολοι" και "εμπορικοί" Beatles (έτσι τους λένε όσοι αντιλαμβάνονται το ροκ μόνο σαν πόζα και έχουν μεσάνυχτα από μουσική) αλλάζουν για ακόμη μια φορά το ροκ αλλά οδηγούν και κάποια πειραγμένα μυαλά στα άκρα.

2. Papa Oom Mow Mow - The Rivingtons  
Ακόμη ένα doo wop αριστούργημα. Έγινε ακόμη πιο κλασικό όταν το πήραν οι Trashmen και το ενσωμάτωσαν στο αρχετυπικό γκαράζ πανκ Surfin' Bird που εμείς γνωρίσαμε από τους Cramps και νομίσαμε ότι ανακαλύψαμε την Αμερική.

1. Be Bop-A-Lula - Gene Vincent  
Για εμένα ο απόλυτος rock 'n' roll ύμνος, επάνω από το Johnny B Goode, το Tutti Frutti ή οποιοδήποτε άλλο. Αλητεία, στυλ, νεύρο και ο τελειότερος τίτλος όλων των εποχών. Λίγοι τόλμησαν να το ξαναπαίξουν, και καλύτερος ανάμεσα τους ο John. Τι θα πει ποιος John;

Bonus tracks:

ΤουμπουΤούμπου Τούμπου Ζα - Κώστας Βουτσάς  
Ζαβαρακατρανέμια - Νίκος Ξυλούρης  
Μουσική και στίχοι του ανυπέρβλητου Γιάννη Μαρκόπουλου, ο οποίος είναι ο Έλληνας συνθέτης με την ισχυρότερη ροπή προς το παράλογο, από όποια άποψη και να το δεις, και του οποίου δηλώνω παντοτινός και αφοσιωμένος fan. Αλληγορικά τραγούδια και τα δύο γραμμένα μέσα στη χούντα. Το δεύτερο, που έχει κρυπτογραφικούς στίχους σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, το τραγούδησε η δύναμη της φύσης που λεγόταν Νίκος Ξυλούρης. Το πρώτο το τραγούδησαν εκτός από το Βουτσά και ο Λάκης Χαλκιάς και ο Παύλος Σιδηρόπουλος και του έδωσαν εντελώς διαφορετική μορφή ο καθένας. Προτίμησα αυτήν γιατί το single υπάρχει στο σπίτι μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ο Βουτσάς άλλωστε έχει τραγουδήσει και το "Φσσσσστ Μπόινγκ" και το "Αψού Γείτσες".