Pulp

The Early Years

Περισσότερο από είκοσι χρόνια ο Jarvis Cocker εστιάζει στις πιο κοινές στιγμές του καθημερινού ανθρώπου, για να τις γεμίσει με πλαστική αίγλη και θεατρικό γκλάμουρ, αναγορεύοντας σε πρωταγωνιστή τις δευτεροκλασσάτες ιστορίες της αστικής τάξης. Η ιστορία των Pulp ξεκινάει από τα σχολικά χρόνια του Jarvis Cocker το 1978 και αρχικά κάτω από το όνομα Arabacus Pulp. Σε μία πανκ ακόμη εποχή ο Jarvis δεν έχει καμμιά όρεξη για εφηβική οργή, οπότε η επιτυχία.. προς το παρόν μπορεί να περιμένει. Το 1981 ηχογραφούν το πρώτο τους John Peel Session, κάτι που εκείνα τα χρόνια ήταν ικανό να μετατρέψει μια παρέα άσημων μουσικών, στους ποπ αστέρες της ημέρας. Οι Pulp απλά ηχογράφησαν και τίποτε παραπάνω.. Το 1982 οι παλιοί συμμαθητές έχουν αποχωρήσει από τη μπάντα και με ένα συνεχώς διαφοροποιούμενο line-up έρχεται το ντεμπούτο lp 'It' ένα χρόνο αργότερα. Τι πιθανότητες επιτυχίας έχει όμως μια ακουστική και αχρωμάτιστη pop, με μέτρια τραγούδια και 'ευγενείς προθέσεις' απέναντι σε μια κάτι παραπάνω από συναρπαστική post-punk σκηνή, σκοτεινή και επιθετική; Όπως αποδείχτηκε καμμία.

Επιστροφή στο σημείο μηδέν και το 1986 (αφού ο Jarvis αγνοήθηκε μαζί με τα σχεδόν αστεία project του τύπου.. Jarvis Cocker Explosion Experience), οι Pulp συγκεντρώνονται και πάλι και μάλλον καθυστερημένα αποκτουν goth-art αισθητική και φλερτάρουν με την παράνοια και τα τραγούδια απόγνωσης και σκοτεινής γοητείας. Και οι καιροί έχουν αλλάξει όμως και η ευτελής παραγωγή στο 'Freaks' lp απωθεί τον ακροατή, οπότε για μια ακόμη φορά η τύχη των Pulp είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Λίγο μετά το 'δεύτερο καλοκαίρι της αγάπης' οι Pulp κάνουν μια πρώτη στροφή στον κόσμο της "χορευτικής" pop, η Fire όμως θα κυκλοφορήσει το 'Seperations' lp τρία χρόνια μετά την ηχογράφηση του, το 1993! Εν τω μεταξύ οι Pulp έχουν ηχογραφήσει τρία singles στην Gift, γεμάτα πλαστικούς ήχους από παλιά και νέα syntesizers και glam attitude από τον Jarvis (τι άλλο να κάνει ο άνθρωπος..). Παρακολουθήστε τη μέχρι αυτή τη στιγμή ιστορία τους μέσα από τις διάφορες συλλογές που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια και γυρίστε σελίδα για 'τις ημέρες της επιτυχίας'!

Ήδη από το 'His 'n' Hers' οι Pulp φτάνουν κοντά στο όραμα της σαγηνευτικής 'φθηνής' pop, που θα ολοκληρωθεί με το 'Different Class' lp to 1995. Πλέον η τύχη είναι μαζί τους: η ακύρωση της τελευταίας στιγμής από τους Stone Roses τους οδηγεί στο να αποθεωθούν ως headliners στο Glastonbury του 1995, ενώ οι εμφανίσεις του Jarvis με humorous διάθεση στη Βρετανική τηλεόραση τον έχουν μετατρέψει ήδη σε εθνικό ήρωα των 'εναλλακτικά σκεπτόμενων' Βρετανών (και Βρετανίδων... περιέργως!). Τραγούδια όπως τα "Common people" και "Disco 2000" θα μείνουν στην ιστορία ως μερικά από τα singles που σημάδεψαν τα 90ς, και πλέον το μείγμα περιέχει τα πάντα : new wave, electro, disco και όπως πάντα δραματικών εντάσεων pop.. Η επίθεση των tabloid στο συγκρότημα για το περιεχόμενο του single 'Miss Shapes', η επίθεση του Jarvis στην fake στοργικότητα του Michael Jackson.. και ως το 1998 οι Pulp παραμένουν αδιάκοπα στην επικαιρότητα. Το 'This is hardcore' lp παρ'ότι δεν είχε την αναμενόμενη σούπερ-αποδοχή από κοινό και κριτικούς παραμένει ένας δίσκος ειλικρινούς ευαισθησίας, που άλλοτε παίρνει τη μορφή της ανησυχίας και του φόβου για ότι πέρασε και ότι θα έρθει, και άλλοτε ηδονίζεται στο glam groove της δεκαετίας του 70 που συνεχίζει να ασκεί γοητεία στο ματαιόδοξο, πλην ώριμο πλέον, μυαλό του Jarvis...

O οποίος τελευταία άρχισε εμφανίσεις απλά ως Jarvis Cocker, μετά από πάνω από 25 αλλαγές συνεργατών σε ένα συγκρότημα που ακολούθησε την ακριβώς αντίστροφη πορεία όλων των υπολοίπων: γνωρίζοντας για χρόνια τη γοητεία της παρακμής, μέχρι να πετύχει επιτέλους το κατάλληλο timing!