Pulp

Top-10 τραγουδιών

Αν είσαι τυχερός, δε χρειάζεται να πας στο Λονδίνο, έρχεται το Λονδίνο σε σένα. Της Εύας Καρκώνη

PulpΑρχικά το πλάνο ήταν ένα ταξίδι στο Λονδίνο αρχές Ιουλίου, για την επανένωση της χρονιάς όπως συνηθίζεται να λένε. Όμως η αλήθεια είναι ότι δεν τρελαίνεσαι για Λονδίνο τον Ιούλιο: κάτι ο καιρός που μάλλον θα πρέπει να κουβαλήσεις χειμωνιάτικα ενώ στην Ελλάδα τα έχεις μαζέψει από τον Απρίλιο, κάτι τα λεφτά για 5 μέρες στο Λονδίνο που προτιμάς να τα δώσεις στην Αμοργό και την Αστυπάλαια, κάτι που δεν ξέρεις καν αν θα έχεις τελειώσει εξεταστική ή θα σου μείνουν κι άλλα 2 μαθήματα για Σεπτέμβριο (σύνολο: αρκετά) αρχίζεις με βαριά καρδιά να μπαίνεις κάθε μέρα στα travel sites μήπως βρεις καμιά προσφορά της προκοπής (για να σου μείνουν και για την Αμοργό).

Κι εκεί που έχεις αρχίσει να απογοητεύεσαι οπότε από αντίδραση κοροϊδεύεις τις επανενώσεις όπως και ο ίδιος ο Jarvis Cocker (παρόλο που την έκανε) και λες ότι σου θυμίζουν τους Scorpions και τους Πυξ Λαξ και ότι μια χαρά οι Pulp αλλά πρέπει να ζούμε στην εποχή μας και να ακούμε σύγχρονα συγκροτήματα (Vaccines για παράδειγμα;;) και τέλος, θυμάσαι κι αυτό που και βαρετό είναι και επίσης δε σου θυμίζει και τίποτα ο τύπος με το καρέ και τα γυαλιά που έχει αράξει στην πολυθρόνα, ανακοινώνεται ότι μπορείς να ζήσεις αυτή την επανένωση τον Αύγουστο στο Terra Vibe... Και μάλιστα τόσο Αύγουστο που να μπορείς να πας στη Μαλακάσα αλλά να έχεις γυρίσει και από την Αμοργό, και τότε γίνονται πάλι οι PULP και ξεχνάς κι αυτό και τα γυαλιά του Jarvis και σκέφτεσαι το τι θα ακούσεις μαυρισμένος στη Μαλακάσα και κάνεις ΤΗ λίστα στα mp3 σου για να προετοιμαστείς:

1. Do you remember the first time? (His 'n Hers 1994)

Σίγουρα τη θυμάσαι. Γι αυτό είναι και το πρώτο τραγούδι που θυμάσαι να βάλεις στη λίστα. Ένα βίντεο κλιπ που σε ζαλίζει γυρίζοντας ανάποδα ασταμάτητα, το μωβ πουκάμισο που σε βοήθησε να κερδίσεις στο PS3 την κατηγορία Britpop όταν ρώτησε ο Buzz για αυτό. Κατά τα άλλα η στιχουργική διάνοια του Cocker σε χτυπάει κατακέφαλα όπως το τρίτο ποτήρι τζιν κι εκείνος ο στίχος που θα μείνει για πάντα καρφωμένος για να συνοδεύει κάθε από- ή επί-τυχημένη σχέση:

Now I don't care what you're doing
No I don't care if you screw him just as long as you save a piece for me

ΥΓ. Για τους πιο ντροπαλούς που το λογόκριναν υπάρχει και η εκδοχή όπου το screw αντικαθίσταται από το knew, αλλά μεταξύ μας τώρα, τι πειράζει αν απλώς τον ξέρεις;

2. Razzmatazz (His 'n Hers 1994)

Κατ' αρχήν τα βασικά: razz·ma·tazz n. Slang

- A flashy action or display intended to bewilder, confuse, or deceive.
- Ambiguous or evasive language; double talk.
- Ebullient energy; vim.

Με άλλα λόγια η άνοδος και η πτώση της δημοφιλέστερης cheerleader του κολλεγίου που μένει έγκυος και αρχίζει και παχαίνει και κανείς δεν τη θέλει πια κι εκείνη βγαίνει με ένα τύπο που θυμίζει some bad comedian. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αν ήταν ταινία μάλλον θα ήταν ένα χαζό teen movie αλλά επειδή είναι τραγούδι - για την ακρίβεια είναι ΤΟ τραγούδι - και είναι των Pulp τότε μάλλον θα ήταν κάτι σαν το American Beauty.

3. Something changed (Different Class 1995)

Jarvis sexier than ever! Οκ σοβαρά τώρα, είναι το τραγούδι τους που θα χρησιμοποιήσεις για να δείξεις στους φίλους σου ότι είσαι πολύ ψαγμένος μουσικά και σίγουρα το έχεις στο μυαλό σου για να κάνεις ερωτική εξομολόγηση - αν κάπου γίνονται ακόμα αυτά.

Pulp24. Like a friend (This is hardcore 1998)

Αποδομώντας το "σε βλέπω σαν φίλο". Οι τυχεροί το έχουν πει και οι άτυχοι ακούσει. Από δω κ πέρα αν το ακούσεις ξέρεις πως θα απαντήσεις. Kαι δεν μπορεί, θα πέσει...

5. This is hardcore (This is hardcore 1998)

You are hardcore, you make me hard. Σλαπ, χαστούκι. Ένας άλλος ήχος τελείως διαφορετικός από τα συνηθισμένα τους ενώ στιχουργικά παραμένουν τόσο ίδιοι χωρίς να είναι καθόλου ίδιοι!

6. Common people (Different Class 1995)

Το σουξέ. Η πρώτη φορά που το άκουσα ήταν ένα ντοκιμαντέρ του Σκάι δεν θυμάμαι το θέμα αλλά έδινε έμφαση στην ελληνίδα φοιτήτρια που πρωταγωνιστούσε στους στίχους. Η δεύτερη ήταν στην έναρξη της ταινίας του Mike Leigh "Happy-Go-Lucky" που η πρωταγωνίστρια, η χαρούμενη Poppy το χορεύει με τις φίλες της σε ένα κλαμπ. Κι εκεί το συνέδεσα με τη χαρά. Αν ήμουν δημοσιογράφος θα έγραφα για την ειρωνεία, την πίκρα και τη μελαγχολία που αποπνέει το κομμάτι καθώς και πολλά άλλα κλισέ που θα αναιρούσαν την προηγούμενη χαρά αλλά τι άλλο είναι αυτό το κομμάτι πέρα από μια μεγάλη αλήθεια; Και η αλήθεια τα συνδυάζει όλα.

7. Disco 2000 (Different Class 1995)

Και ναι, αυτό είναι το τραγούδι των Pulp που θα μπορούσες να ακούσεις σε ένα πάρτι και να σηκωθείς να το χορέψεις χωρίς να πολυνοιάζεσαι για το τι λέει, για τους άλλους γύρω σου που σε κοιτάζουν παράξενα και για την ιεροσυλία του να χορεύεις αυτό το τραγούδι.

8. Don't you want me anymore (Separations 1992)

Κάποιοι λένε ότι είναι το καλύτερο τους τραγούδι. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν έπρεπε να εντάξεις σε ένα χάρτη το Separations σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους δίσκους θα ήταν κάπου πολύ πολύ μακριά σε μια κατηγορία μόνο του και μάλλον η συγκεκριμένη κατηγορία δεν θα είχε τίτλο.

9. A little soul (This is hardcore 1998)

Ας μοιραστούμε λίγη από τη σοφία του δημιουργού: I'd love to help you/ but everybody's telling me/ you look like me/ but please don't turn out like me./ You look like me but you're not like me I know./ I had one, two, three, four shots of happiness./ I look like a big man/ But I've only got a little soul./ I only got a little soul.

10. Lipgloss (His 'n Hers 1994)

Μπήκε στη δεκάδα χάρη σε ένα φίλο που προσπάθησε για 45 λεπτά να με πείσει ότι είναι από τα καλύτερα τους κομμάτια, εξηγώντας μου έναν έναν τους στίχους χωρίς να καταλαβαίνει ότι πρόβλημά μου δεν ήταν ότι δεν καταλάβαινα τους στίχους αλλά ότι το βαριέμαι κάπως. Αν έχει όμως τόσο φανατικούς ακροατές που να χάνουν τρία τέταρτα από τη ζωή τους για να πείσουν ότι αξίζει, τότε μάλλον αξίζει και μια θέση στη λίστα. Άλλωστε μπορεί να είμαι εγώ η περίεργη κι όχι αυτό το βαρετό!