Quickspace

The Early Years

Δραστήριοι, χαμηλού προφίλ και κυρίως με δυναμικά εξελισσόμενο χαρακτήρα οι Λονδρέζοι Quickspace μοιάζουν να αποτελούν εξιδανικευμένα ιδανική περίπτωση indie μπάντας, τουλάχιστον για τα δεδομένα της Βρετανικής σκηνής, στην οποία και λόγω καταγωγής εντάσσονται.. Η γεμάτη ένταση φαζαριστή ποπ του συγκροτήματος χρωστάει εξ ίσου πολλά στις 'ψυχεδελικές παρενέργειες' προηγούμενων δεκαετιών, όσο και στην εναλλακτική τάση για ηχητική υπέρβαση των μουσικών ορίων που θέτουν ταμπέλες όπως folk, indie, rock και.. ambient!

O Tom Cullinan (τον πρωτοσυναντάμε στις αρχές των 90ς στους The Faith Healers.. το κατά κυριολεξίαν 'πρώτο' γκρουπ της Too Pure) θα φορμάρει τη μπάντα το 1994, αρχικά ως Quickspace Supersport, και για να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες της θα ιδρύσει το indie label 'Kitty Kitty'(η Too Pure τον είχε στην αναμονή για πολύ καιρό βλέπετε), στου οποίου τον κατάλογο ντεμπουτάρει το γκρουπ με το 7" 'Quickspace happy song #1' και λίγο αργότερα το 'Superplus' ep, για να φανεί από την αρχή η υγιής σχέση του γκρουπ με την τυπική indie pop ευαισθησία, άλλα και η τάση του να την πάει λίγο παραπέρα.. Δεν είναι τυχαίο ότι τότε χαρακτηρίστηκαν ως η 'καθαρά ροκ' πλευρά των Stereolab (άβυσσος η ψυχή του Βρετανικού μουσικού τύπου!), με τους οποίους και περιόδευσαν, ως παρολίγον labelmates ίσως (κακίες!)

Περιέργως εξαφανίζονται από το προσκήνιο για ικανό χρονικό διάστημα, για να επιστρέψουν με ανανεωμένη σύνθεση και ως Quickspace πλέον το καλοκαίρι του 1996, με σημαντική προσθήκη την folk-ίζουσα και 'καθαρή' φωνή της Nina Pascale, που θα χαρίζει στο εξής 'ευχάριστο άγχος' στην εξέλιξη των συνθέσεων του γκρουπ. Στο ομώνυμο ντεμπούτο τους συνδιάζονται οι lo-fi κιθαριστικές ατμόσφαιρες, με ψυχεδελο-surf περάσματα και υποτονικό groove να τρέχει σε όλη τη διάρκεια του δίσκου. Αφου συγκεντρώσουν όλο το παλιό υλικό σε μια συλλογή με τίτλο 'Supo spot' το καλοκαίρι του 1998 θα δώσουν την πιο συναρπαστικά ατόφια εναλλακτική κατάθεση της χρονιάς με το 'Precious Falling' lp., το οποίο περνώντας από την θορυβώδη ποπ, στο κιθαριστικό μετρονομικό ambient και αντίστροφα, δίνει νέα διάσταση στον όρο experimental rock, αφοπλίζoντας ταυτόχρονα τον ακροατή με τους απλούς και ουσιαστικούς στίχους που κάνουν την εμφάνιση τους κάτω από τη μορφή έξυπνα τοποθετημένων στο σώμα της μουσικής 'συνθηματολογικών φράσεων'.

Και ενώ το 2000 θα περίμενε κανείς να τους βρει ολότελα χαμένους σε πειραματικά μονοπάτια, αυτοί επιστρέφουν εκ του ασφαλούς σε μία γοητευτικά απλή pop γραφή, που βιώνεται το ίδιο άνετα στο σώμα μακροσκελών συνθέσεων, παλιομοδίτικων μελωδιών και έντονα χρωματισμένων ήχων, που χαρίζουν απλόχερα φως σε έναν δίσκο που παραπλανητικά κομίζει το μήνυμα του 'θανάτου των Quickspace' (με βοηθό αγγελιοφόρο πλέον και την Matador). Αφού λοιπόν κατάφεραν και 'ψάχτηκαν' χωρίς τελικά να χαθούν, αφού μας πρόσφεραν 'έξυπνα' τραγούδια για να στριφογυρνάνε στο μυαλό μας.. τότε γιατί την επόμενη φορά η έκπληξη να μην είναι ακόμη πιο μεγάλη.. και πιο ευχάριστα ανέλπιστη;