Reworkers 2009, pt 2
Παρουσίαση του ελληνικού δυναμικού του φετινού Reworks. Του Κωστή Κουσουλού
REWORKS Festival
18-19 Σεπτεμβρίου 2009
Πολυχώρος 'Βίλκα', Θεσσαλονίκη
Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στο Reworks (βλ. πρώτο μέρος εδώ) ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά και στους έλληνες συμμετέχοντες στο φεστιβάλ.
Να αναφέρουμε πριν πως στο μεταξύ ανακοινώθηκε και ο Gabriel Le Mar, παραγωγός από τη Φρανκφούρτη με μακρά θητεία στο χώρο της listening electronica αλά γερμανικά, με άπειρα ψευδώνυμα και κυκλοφορίες (κυρίως στην Electrolux), και με πρόσφατες νέες απόπειρες προς techhouse κατευθύνσεις. Αν και χαϊδεύει λίγο παραπάνω τα αυτιά μας απ'ότι είναι απαραίτητο, η μουσικότητα και η ποιότητα των παραγωγών του είναι εγγυημένη, η συμβολή του δε στο χώρο αναμφισβήτητη.
Θα μου επιτρέψετε επίσης να παρεκκλίνω και να σας παραπέμψω σε κάποιες γενικότερες σκέψεις περί της υπόθεσης που ονομάζουμε 'ελληνική dance σκηνή'. [κλικ εδώ] Ίσως αξίζει να ρίξετε μια ματιά πρώτα εκεί και να επιστρέψετε - ειδικά αν η σχέση σας με τη σκηνή δεν είναι και η καλύτερη.
Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισα κατά τη συγγραφή του παρόντος ήταν η ουσιαστική έλλειψη στοιχείων για αρκετούς από τους συμμετέχοντες, ειδικά τους νεότερους ή τοπικά περιορισμένους DJs (που χρειάζονται και την περισσότερη προβολή). ΟΚ, πιθανόν να υπάρχουν κάποιες παραγωγές ή και DJ sets στο MySpace κάποιων, αρκετούς από αυτούς πάντως δεν τους έχω ακούσει live ενώ άλλους ειλικρινά δεν τους γνώριζα καν. Θεωρώντας ότι η προσωπική εμπειρία είναι πολύ σημαντική και για να μην αρχίσω να αντιγράφω απλά τα δελτία τύπου, αποφάσισα να αναφερθώ μόνο στους συμμετέχοντες που έχω ήδη σχηματίσει (έστω και θολή) εικόνα της δουλειάς τους και θα ζητήσω συγνώμη προκαταβολικά αν κάποιο από τα στοιχεία που παρουσιάζω εδώ είναι λανθασμένο. Τα βιογραφικά του καθενός μπορείτε να τα βρείτε στο site του Reworks και λοιπές πληροφορίες στo MySpace.
Ας ξεκινήσουμε με τους διοργανωτές. Η ομάδα των ΝΟΝ με βάση της τη Θεσσαλονίκη και πανευρωπαϊκή δράση είναι ευρέως γνωστή για τα διάφορα events που έχει οργανώσει την τελευταία δεκαετία, για τις δεκάδες των σημαντικών ονομάτων που έχει φέρει, πλέον και για το ίδιο το Reworks. Καλλιτεχνικοί εκπρόσωποί της εδώ θα είναι ο Ison, παλιό και βασικό μέλος της ομάδας, έμπειρος DJ χωρίς προσκολλήσεις σε στυλ και μέλος των νεοσύστατων και ανερχομένων Actor One (ήδη με track στη Gigolo) σ'ένα set τοποθετημένο στρατηγικά στο τέλος της διοργάνωσης, και ο And.Id, ποιοτικός παραγωγός με minimal house τάσεις και ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες σε γερμανικές εταιρείες (Ware, Resopal). Άμεσα σχετιζόμενοι με την ομάδα είναι επίσης οι DJs Stratos και Pascal B όπως και οι νεότεροι George Adi και Darktom, σε technoειδή back-to-back sets αντίστοιχα.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει το γνωστότερο από τα ελληνικά ονόματα εκτός συνόρων, ο Argy. Με πενταετές μόνο ιστορικό δισκογραφίας έχει ήδη κυκλοφορίες και remixes για τις PokerFlat (από όπου και αναδείχθηκε), Cocoon, Ibadan, DIYnamic, Cargo, RaumMusik, LiebeDetail, κλπ. και μια φτιαγμένη διεθνή καριέρα. Με υποδειγματικές παραγωγές και ολοκληρωμένη άποψη, το στυλ του συνδυάζει τον αισθησιασμό του deep house με τις μινιμαλιστικές dub techno τάσεις του Βερολίνου όπου και μένει. Εδώ εμφανίζεται ως μέλος του Objektivity showcase (βλ. Dennis Ferrer στο πρώτο μέρος), ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και το δικό του label These Days.
Πιο γνωστοί εδώ γύρω και εκ των Αθηνών ορμώμενοι, οι πανταχού παρόντες CJ Jeff και Viton εμφανίζονται σ' ένα κοινό set στο τυπικό minimal/ techhouse στυλ που ακολουθούν τον τελευταίο καιρό. Αμφότεροι DJs προερχόμενοι εκ του progressive house χώρου και χρόνια διοργανωτές events, επεκτάθηκαν πρόσφατα και στη δισκογραφία μέσω των δικών τους Rhythmetic (όπου ο Jeff εμφανίζεται κυρίως ως Adaptor) και Local Underground αντίστοιχα. Ελπίζω αυτό το σετ τους να είναι πιο ενδιαφέρον από το μάλλον απογοητευτικό αντίστοιχο του ενTechno...
Σε άλλα μήκη κύματος, ο ΝΤΕΙΒΙΝΤ αντλεί στοιχεία από την αγγλική electronica και τις νέες τάσεις της αντισυμβατικής pop, ενίοτε συνδυάζοντας τα με φαζαρισμένα samples, electro/ heavy disco ρυθμούς και έξυπνο χιούμορ. Το τελικό αποτέλεσμα διακατέχεται από μια γοητευτική ορμητικότητα και οι συνδυασμοί είναι ενδιαφέροντες - προτείνεται ανεπιφύλακτα. Όπως και οι Parallel Worlds, ώριμο πια project με συγκριτικά εκτεταμένη δισκογραφία, επηρεασμένο από τη Σχολή του Βερολίνου των '70ς και τα σκοτεινά ηλεκτρονικά των '80ς και '90ς. Όπως και ο πάντα φρέσκος Cayetano, με αναφορές στη αυστριακή lounge σχολή και τις διάφορες επιμιξείες της (κυκλοφορεί στη Etage Noir, εξάλλου). Και οι συμπαθέστατοι Χρώματα, που συνδυάζουν τις τρυφερές στιγμές της 'παραδοσιακής' '90ς electronica με φωνές νεοκυματικού στυλ, lo-fi προσέγγιση και ατμόσφαιρες αθωότητας.
Από τους υπόλοιπους καλλιτέχνες γνωρίζω μόνο τη δουλειά του Alex Tsiridis, κυρίως μέσω της κυκλοφορίας του στην Trapez, ο οποίος όμως δεν ξεφεύγει από το τυπικό minimal στυλάκι των καιρών. Περιμένω με αρκετό ενδιαφέρον τα sets του turntablist DJ Booker (και των λοιπών του Paranoise Radio), της Aino, του nuFF, ίσως και τους στυλιστικούς συγκερασμούς του Κορμοράνου.
Anyway, τις εκπλήξεις τις κάνουν τα αουτσάιντερς.