Sade

The Early Years

Γεννημένη στο Ibadan της Νιγηρίας, από πατέρα Νιγηριανό και μητέρα Αγγλίδα, η Helen Folasade Adu μετακομίζει στο Colchester του Essex στα τέσσερά της χρόνια, μετά τον χωρισμό των γονιών της. Τα ακούσματα της παιδικής και εφηβικής της ηλικίας στιγματίζονται από την επίδραση μεγάλων soul καλλιτεχνών όπως ο Marvin Gaye και ο Curtis Mayfield, ο Ray Charles και η Nina Simone, των οποίων οι έντονα συναισθηματικές -στα όρια του ψυχικού πόνου...- ερμηνείες θα χαρακτηρίσουν τον τρόπο που θα τραγουδήσει η ίδια αργότερα. Η πρώτη της επαγγελματική ενασχόληση πάντως δεν έχει να κάνει με το τραγούδι, αλλά μετά τις σπουδές μόδας που παρακολουθεί εργάζεται για κάποιο καιρό και ως μοντέλο.

Για πρώτη φορά πάντως ήδη από το 1980 τραγουδάει με ένα latin funk γκρουπ που ονομάζεται Arriva. Στις ζωντανές τους εμφανίσεις, εκτός από διάφορες διασκευές, παίζουν και το... 'Smooth operator', ένα τραγούδι που έγραψε η ίδια η Sade μαζί με τον Ray St. John, μέλος της μπάντας. Θα συνεχίσει με τους Pride, μέλη των οποίων θα πάρει μαζί της στο πρώτο της προσωπικό σχήμα, ενώ το 1984 κυκλοφορεί το πρώτο της single με τίτλο 'Your love is king', που αμέσως γίνεται top ten επιτυχία. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και το ντεμπούτο 'Diamond life' lp, το οποίο θρονιάζεται για (πάρα) πολλές εβδομάδες στα chart της Βρετανίας, του Billboard και όλου του κόσμου. Το αυτό συμβαίνει και με το 'Promise' lp την επόμενη χρονιά, με το σούπερ radio hit 'The sweetest taboo' Οι jazz αναφορές των... «βελούδινων» (sic) φωνητικών της Sade, o «πολυτελής» και καλογυαλισμένος ήχος της μπάντας και τα καλαίσθητα (πλην ανώδυνα;) pop τραγούδια θα γίνουν σήμα κατατεθέν για την Sade σε όλη τη μετέπειτα πορεία της.

Το 1986 της απονέμεται το Grammy καλύτερου νέου καλλιτέχνη. Ενώ μετά το 'Stronger than pride' lp του 1986, όπου και ανεβαίνουν λίγο οι εντάσεις και για τρίτη συνεχόμενη φορά σημειώνονται εκατομμύρια πωλήσεις, θα ακολουθήσει μια διακοπή τεσσάρων χρόνων μέχρι την επόμενη δισκογραφική της εμφάνιση. Το 'Love Deluxe' του 1992, ίσως ο καλύτερος δίσκος της καριέρας της, με τη Sade να ποζάρει για πρώτη φορά με σχεδόν τολμηρό τρόπο στο εξώφυλλο και το 'No ordinary love' να γίνεται η πρώτη της μεγάλη επιτυχία στα '90ς. Οχτώ χρόνια θα πρέπει να περιμένουμε για να κυκλοφορήσει το 'Lovers Rock' lp, στο τέλος του 2000, για μια Sade που παρά την παρατεταμένη απουσία δεν ξεχάστηκε από το κοινό της.

Ένα κοινό πάντως (για να είμαστε ειλικρινείς...) που έδειξε την ίδια αδυναμία σε... λιγότερο ευυπόληπτες (μουσικά μιλώντας) κυρίες όπως η Celine Dion, η Mariah Carrey κ.ο.κ. Αν η Sade όμως παίζει και σε αυτές τις κατηγορίες, σίγουρα καταφέρνει την ίδια στιγμή να... ανεβαίνει και λίγο ψηλότερα. Χάρη στη διαχρονική χροιά της φωνής της, που με άνεση θα μπορούσε να κάνει καριέρα δίπλα στις μεγάλες φωνές της jazz των '50ς και των '60ς. Χάρη στις προσεγμένες επιλογές μουσικών και παραγωγών που πάντοτε της χάρισαν σοφιστικέ... και στυλάτο μουσικό υπόβαθρο. Δεν είναι αμελητέο άλλωστε το ότι εκτός από την εμπορική, σχεδόν πάντα κατάφερνε να κερδίσει και την κριτική αποδοχή. Ποιοτικό άλλοθι σε μια καλά προσχεδιασμένη εμπορευσιμότητα ή μήπως η ιδανική ενσάρκωση του εμπορικού στοιχείου στη μουσική; Σίγουρα δεν έχουν αυτές τις ανησυχίες και τα σαράντα πέντε σχεδόν εκατομμύρια ακροατών που έχουν αποκτήσει τους δίσκους της όλα αυτά τα χρόνια. Και καλά κάνουν, μάλλον...