Σαβίνα Γιαννάτου

Βιογραφικό

Η Σαβίνα Γιαννάτου γεννήθηκε & μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε επαγγελματικά το τραγούδι το 1979, με τη Λιλιπούπολη, στο τρίτο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας, υπό την αιγίδα τότε του Μάνου Χατζιδάκι. Για αρκετά χρόνια κινήθηκε στον χώρο του έντεχνου τραγουδιού, ερμηνεύοντας κυρίως τραγούδια της Λένας Πλάτωνος, ενώ τη δεκαετία του ’90 έκανε ένα άνοιγμα προς την παραδοσιακή μουσική, κερδίζοντας πια & το κοινό του εξωτερικού.

Η Σαβίνα Γιαννάτου έχει ακολουθήσει μια πορεία με πρωταρχικό μέλημα την ποιότητα & τη συνέπεια σε κάθε δουλειά της, & σιγά σιγά έχει αποκτήσει ένα ολοένα και πιο ευρύ κοινό, τόσο στην Ελλάδα όσο & στο εξωτερικό. Η φωνή της είναι εξαιρετικά εξασκημένη, ελίσσεται με άνεση ανάμεσα σε διάφορα μουσικά είδη, ενώ κάποιες φορές σε συναυλίες αφήνεται ελεύθερη στον αυτοσχεδιασμό, με μοναδικά αποτελέσματα.

Η συνεργασία της Σαβίνας Γιαννάτου με την ολλανδέζα μάνατζερ Έλεν Κόντος, της άνοιξε σταδιακά, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, τον δρόμο για μια επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό. Με πολυάριθμες προσκλήσεις & συμμετοχές σε φεστιβάλ της Ευρώπης, της Αφρικής, της Αμερικής & της Ασίας, η Γιαννάτου καθιερώθηκε σαν μία σημαντική ερμηνεύτρια, κυρίως των μουσικών της Μεσογείου, αλλά όχι μόνο. Οι τρεις δίσκοι της που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο ("Άνοιξη στη Σαλονίκη", "Τραγούδια της Μεσογείου" & "Παναγιές του Κόσμου") ήταν αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας & λεπτομερούς έρευνας & μελέτης των μουσικών του κόσμου, με άξονα σε κάθε δίσκο ένα συγκεκριμένο θέμα- τα τραγούδια των σεφαραδιτών εβραίων που μετανάστευσαν από την Ισπανία στη Βόρεια Ελλάδα, τα κοινά στοιχεία & οι διαφορές στη μουσική των λαών της Μεσογείου, η Παναγία & η Εβδομάδα των Παθών, μέσα από τις παραδόσεις διαφορετικών εθνοτήτων. Οι δουλειές της αυτές έλαβαν θετικότατες κριτικές & ακούστηκαν πολύ από τα ethnic ραδιόφωνα της Ευρώπης.

Σημαντικές υπήρξαν & οι συνεργασίες της Σαβίνας Γιαννάτου με την Λένα Πλάτωνος, με την οποία ηχογράφησε έναν από τους πρώτους δίσκους που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό ήχο- το "Σαμποτάζ", που κυκλοφόρησε το 1981. Την επόμενη χρονιά η Γιαννάτου ξανατραγούδησε μουσική της Πλάτωνος, η οποία μελοποίησε ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη στον δίσκο "Καρυωτάκης- 13 τραγούδια". Ακολούθησε το "62 του Μάνου Χατζιδάκι", τραγούδια από μια συγκεκριμένη περίοδο του συνθέτη, ιδωμένα μέσα από τη ματιά της Λένας Πλάτωνος & ερμηνευμένα μοναδικά από την Σαβίνα Γιαννάτου. Πιο πρόσφατη συνεργασία τους ήταν οι "Αναπνοές" το 1997, μετά από μια μακρόχρονη απουσία της Πλάτωνος απ’ τη δισκογραφία. Ενδιάμεσα η Σαβίνα Γιαννάτου ασχολήθηκε & η ίδια με τη σύνθεση τραγουδιών, ενώ συνεργάστηκε & με τον Νίκο Κυπουργό στον δίσκο "Νανουρίσματα", αλλά & με τον Μιχάλη Γρηγορίου. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται τόσο δισκογραφικά όσο & στις ζωντανές της εμφανίσεις με το εξαιρετικό θεσσαλονικιώτικο συγκρότημα Primavera en Salonico, που αποτελείται από σολίστες πολύ υψηλού επιπέδου. Τα καλοκαίρια του ’99 & του 2000 η Σαβίνα Γιαννάτου γύρισε την Ελλάδα σε συναυλίες με την Έλλη Πασπαλά & τη Μαρία Φαραντούρη, συνεργαζόμενη για πρώτη φορά με άλλες τραγουδίστριες, με ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Τραγούδησε επίσης στην "Αντιγόνη" του Νίκου Κούνδουρου & στη "Μήδεια" της Λυδίας Κονδιόρδου.