she pussy pop to Iggy Pop*

Όταν το όνομα του Iggy μνημονεύεται σε τραγούδια άλλων. Ουχί επί ματαίω και ουχί μόνο ...pop. Του Σταύρου Σταυρόπουλου

*αυτή είναι ίσως η πιο πρόσφατη στιχουργική αναφορά στο «ιγκουάνα της ροκ» (κλισέ πρώτο, μετράτε), προερχόμενη από το neo rap soul κομμάτι Changes του A$AP Rocky, κυκλοφορία 2018.

Συμβαίνει να είναι τόσο συχνή η εμφάνιση του ονόματος του Iggy σε στίχους τραγουδιών που η παρακάτω επιλογή αποτελεί μια μικρή μόνο, στοχευμένη δόση, αφήνοντας απ’ έξω πολλούς τραγουδοποιούς, κυρίως της hip hop σκηνής καθώς εύκολα βγάζει ρίμα και χρησιμοποιείται σωρηδόν. Με ιστορική σειρά λοιπόν:

KraftwerkTrans-Europe Express (1977)

From station to station, back to Dusseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie

Περίπτωση μουσικοφιλίας “based on a true story”. Ο Bowie εκτιμούσε τους Kraftwerk, ο Hütter τους Stooges, συναντήθηκαν πράγματι όλοι μαζί στη Γερμανία την χρυσή Βερολινέζικη περίοδο που ο πρώτος σάρωνε την κόκα και δούλευε δύο απ’ τους καλύτερους δίσκους του Iggy Pop (αν όχι τους καλύτερους) μαζί με κάτι άλλα, δικά του.

 

Radio BirdmanDo The Pop από τον δίσκο Radios Appear (1977)

So messed up I'm gonna do some dives
Gonna do the Pop, gonna burn alive

Οι fan των Stooges και MC5, Radio Birdman, αφού τους είδαν live σε κάποια φάση της δεκαετίας του ’70 (όπως συμπεραίνω από τα συμφραζόμενα), παραληρούν εδώ για τις ικανότητες ξεσηκώματος του Iggy. Τόσο που καταλήγουν ότι “the Pop's the way, the truth and the light”.

 

Those Naughty Lumps ‎– Iggy Pop's Jacket (1979)

I touched Iggy Pop’s jacket, it was made out of leather
Iggy Pop’s jacket, I could have worn it forever

Μέρος της σκηνής του Liverpool την εποχή των Teardrop Explodes και Echo & The Bunnymen, οι χαβαλετζήδες Those Naughty Lumps παθαίνουν εμμονή με το δερμάτινο του Iggy καικυκλοφορούν αυτό το single στην θρυλική Zoo, το μόλις δεύτερο 45άρι της εταιρίας.

 

The Flaming LipsChrome Plated Suicide από τον δίσκο Telepathic Surgery (1989)

Cause love does things that you can't see, it's like telepathic surgery
And cuts and scrapes just like Iggy Pop thrown in a hole

Οι Flaming Lips, εδώ σε μια ελεύθερη διασκευή του, επίκαιρου την εποχή εκείνη hit των Guns N’ Roses, Sweet Child O’ Mine, χρησιμοποιούν την κλασσική live εικόνα του Iggy που όλοι γνωρίζουμε για να περιγράψουν τα τερτίπια της αγάπης, αόρατα κοψίματα και γρατζουνιές. Περίεργη ιδέα, πολλά τα ναρκωτικά.

 

East River PipeAxl Or Iggy (1991)

You thought you were Axl οr Iggy
But you were nothing like that

Σε κράξιμο προχωράει ο F.M. Cornog στους στίχους του Axl or Iggy, χρησιμοποιώντας δύο περσόνες της εποχής για να κατηγορήσει κάποιον που πίστεψε ότι μπορεί να ζήσει σαν rock star μέχρι που του γύρισε μπούμερανγκ. Μαθαίνοντας βέβαια την προσωπική του ιστορία, με αλκοολισμό, ναρκωτικά, σε ψυχιατρεία κι έπειτα χωρίς στέγη, μάλλον στον εαυτό του στρεφόταν. Frederick, ούτε ο Iggy ήταν στα καλά του με τις πολλές ακρότητες.

 

R.E.M.I Took Your Name από τον δίσκο Monster (1994)

I don't want to be Iggy Pop
But if that's what it takes, hey

Δεν είναι ξεκάθαρο σε τι αναφέρεται ο Michael Stipe στους στίχους του I Took Your Name, πιθανότατα γραμμένο από την πλευρά ενός fan, stalker, που κάνει τα πάντα για να αποκτήσει την ταυτότητα του αγαπημένου του star. Η αναφορά στον Iggy Pop μοιάζει τυχαία, μάλλον λόγω coolness τού ταίριαξε σαν εικόνα, αλλά θα μπορούσε εύκολα να είχε και κάποιον άλλο στη θέση του.

 

Red Hot Chili PeppersCoffee Shop (1995)

Meet me at the coffee shop
We can dance like Iggy Pop

Ένας απλός, τίμιος εφηβικός ύμνος στις φιγούρες του Iggy από τον, επίσης χορευταρά, Anthony Kiedis. Τίποτα περισσότερο απ’ αυτό (και δεν χρειάζεται κιόλας).

 

Hot IQsIggy Pop από το single Houndstooth (2008)

What else can we do Iggy Pop dance?
Shake it, oh yeah shake it

Αντίστοιχα εδώ, οι βραχύβιοι Hot IQs από το Denver αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν το b-side του single τους Houndstooth προς εξύμνηση των αγαπημένων χορών του «νονού της punk» (άλλο κλισέ αυτό). Έμελλε να είναι και το τελευταίο πράγμα που κυκλοφόρησαν ποτέ.

 

AlvvaysLollipop (Ode To Jim) από τον δίσκο Antisocialites (2017)

You look like Iggy Pop
Circa ’73 or ‘4

Εύκολα θα συμπέραινε κανείς ότι η Ωδή Στον Τζιμ γράφτηκε με το μυαλό στο πραγματικό όνομα του Iggy Pop (James Osterberg). Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένδειξη λατρείας στον Jim Reid των αγαπημένων Jesus & Mary Chain, ο οποίος, όχι, καθόλου δεν μοιάζει με τον Iggy του ’73. Ίσα ίσα που ήταν σε πολύ καλύτερη φάση ως νιάτο. Indie pop που, με τόσες ωραίες μουσικές αναδρομές, θα γινόταν μικρό noise αριστούργημα στα χέρια των A Place To Bury Strangers ας πούμε.