Six By Seven

The Early Years

Οι Six By Seven με την εμφάνιση τους στα τέλη της δεκαετίας του '90 μας έδωσαν την ευκαιρία να μιλήσουμε μετά από πολύ καιρό για μια Βρετανική καθαρόαιμη 'ροκ μπάντα'.. ανταποκρινόμενοι και οι ίδιοι στον παραπάνω χαρακτηρισμό, με το να χτίσουν το μύθο τους μέσα από εκρηκτικά live, αλλά και να απομακρυνθούν από τις συνήθεις κακοτοπιές στις οποίες πέφτει το μέσο indie / brit pop συγκρότημα (επίθετο το οποίο σχεδόν απεχθάνονται!). Σχηματισμένοι ήδη από το 1991 στο Nottingham, μόλις το 1997 τολμούν και κυκλοφορούν μόνοι τους το ντεμπούτο single 'European me', για να ενταχθούν και αυτοί στην παραδοσιακή Βρετανική λίστα των γκρουπ που 'θεοποιήθηκαν' από το μουσικοό τύπο των νησιών, έχοντας κυκλοφορήσει ουσιαστικά ένα μόνο τραγούδι!

Ήδη βέβαια κυκλοφορούσε η φήμη για το γκρουπ 'από την επαρχία', που χωρίς να αποτελείται από 'οργισμένους νεαρούς' , πάνω στη σκηνή ξέρει πως να παίζει δυνατά και να αυξάνει τις εντάσεις, αρκετές φορές πέρα από τα όρια.. To ντεμπούτο 'The things we make' το 1998 ξεκινώντας από την έννοια του ροκ ως στάτους, φλερτάρει το ίδιο άνετα με την αναρχίζουσα (Sonic Youth, Spacemen 3, Μy Bloody Valentine..) πλευρά του, όσο και με την σοβαρή και υπερφίαλη (Pink Floyd, Radiohead..), από μια μπάντα πάντως που αναμφισβήτητα ξέρει να γράφει τραγούδια και πολύ περισσότερο γνωρίζει πως να τα εκτελεί όσο το δυνατόν πειστικότερα! Τόσο τα ep's που ακολούθησαν, όσο και ο ο διάδοχος δίσκος 'The closer you get' μετά από δύο χρόνια, απέδειξαν ότι το συγκρότημα ποτέ δε σταμάτησε να ψάχνει και να ψάχνεται για να αποδώσει πιο ουσιαστικά και με αυθεντικότερο τρόπο το γνωστό μοτίβο distortion στις κιθάρες, τύμπανα που κυλάνε, καίριες γραμμές στο μπάσο και υποψία ουρλιαχτών στη φωνή.

Παράλληλα αποδεικνύονται και κοινωνικά συνειδητοποιημένοι σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στη Βρετανία, το σύγχρονο τρόπο ζωής και.. κατανάλωσης, τους Manic Street Preachers που έγιναν δεινόσαυροι, τους Metallica που metalλαξαν τις αρχές τους.. και την electronica που είναι σαν την παλιά κακιά dicso που δεν αφήνει τον κόσμο να χαρεί το Ροκ! Από την άλλη μεριά βέβαια σε καμμιά περίπτωση το 'The Closer you get' δεν περνάει απαρατήρητο, τόσο λόγω της ενέργειας που εμπεριέχετει εντός του, όσο και της συνεχιζόμενης έμπνευσης του γκρουπ για bigger than life singles.. Ίσως κάτω από άλλες συνθήκες ένα τέτοιο σχήμα μέχρι και αχρείαστο να χαρακτηριζόταν (αν π.χ. οι Smashing Pumpkins ανταποκρίνονταν στα στάνταρ που κάποτε οι ίδιοι είχαν θέσει για το ιδανικό 90ς ροκ γκρουπ..), φάνηκε όμως ότι πραγματικά υπήρχε ένα κενό το οποίο κάλυψαν οι Six By Seven, αποκτώντας εξ αρχής κοινό -έως και φανατικό-, καθιστόμενοι γκρουπ κοινής αποδοχής, χωρίς τελικά να προσφέρουν κάτι το καινόν, και έχοντας παραπάνω κοινά με πολλούς άλλους συναδέλφους τους από όσα ίσως θα ήταν επιτρεπτό σε μια ιδεατή μουσική κοινωνία!