Στον αστερισμό των διδύμων

Όχι των ζωδιακών, αλλά των κανονικών με την εξ αίματος συγγένεια. Δίδυμοι που παίζουν στο ίδιο συγκρότημα. Του Μπάμπη Αργυρίου

O Elvis γεννήθηκε 35 λεπτά μετά το νεκρό αδερφό του, οι Cocteau και οι Thompson Twins ήταν μαϊμού δίδυμοι και ο Aphex είναι αγνώστου αδερφού. Υπάρχουν πολλοί δίδυμοι που ο ένας είναι μουσικός και ο άλλος ό,τι νάναι, αλλά εδώ θα αναφερθούμε σε διδύμους που έπαιξαν ή παίζουν ακόμα μαζί.

10 + 10 ή 20 + 20 σε γκρουπ είναι το σωστό; Μετράμε ζευγάρια ή κεφάλια;

Bee GeesΠρώτα οι πιο διάσημοι, πλούσιοι και δοξασμένοι. Οι βρετανικής καταγωγής αυστραλοί δίδυμοι Robin και Maurice Gibb που έφτιαξαν το γκρουπ Bee Gees με τον μεγαλύτερο αδερφό Barry. Στη φωτογραφία αριστερά είναι ο Robin με την έντονη τριχοφυία από τη μύτη και πάνω και στη μέση o Maurice με την τριχοφυία από τη μύτη και κάτω. Ο Maurice που συνήθως φωτογραφιζόταν με καπέλο πέθανε το 2003 και ο Robin που φωτογραφίζεται με έναν γνωστό μας (don't do it Robin!) στην κάτω φωτογραφία, καράφλιασε στα γεράματα αλλά φρόντισε να το καλύψει με εναλλακτικό τρίχωμα.

Robin

 

VeronicasΑυστραλές, ιταλικής καταγωγής, είναι οι γεννημένες ανήμερα Χριστουγέννων του 1984 Lisa και Jessica Origliasso που συλλέγουν πλατινένιους δίσκους στην πατρίδα τους. Αρέσει τόσο πολύ η electropop στους συμπατριώτες του Angus και του Cave; The Veronicas είναι το καλλιτεχνικό τους.

 

Kelley & Kim DealΠιο κοντά στα δικά μας οι Kelley και η Kimberley Ann Deal που έφτιαξαν το ντουέτο The Breeders και άνοιξαν μάλιστα και συναυλία των Steppenwolf στην πατρίδα τους το Dayton του Ohio το 1977. Τότε η Kim έπαιζε κιθάρα και η Kelley μπάσο. Στην κατοπινή version των Breeders που όλοι γνωρίζουμε, έπαιξαν και οι δύο κιθάρες αλλά στους Pixies που είναι η κύρια ασχολία της, η Kim παίζει μπάσο. Στο φωτογραφία η Kim είναι στα δεξιά. Η Kelley είναι μεγαλύτερη κατά 11 λεπτά.

 

Amedeo & Simone PaceΠιο κοντά σε μας και γεωγραφικά οι ιταλοί Amedeo και Simone Pace που από το 1995 μας ψυχαγωγούν με τους δίσκους των Blonde Redhead στους οποίους κατέχουν το 66,66% των μετοχών. Ο Amedeo είναι κιθαρίστας και γατόφιλος, ο Simone ντάμερ και κυνόφιλος, στις τραγουδίστριες όμως τα γούστα τους συγκλίνουν. Προτιμούν αμφότεροι τις γιαπωνέζες.

 

MumΔεν θυμάμαι άλλη περίπτωση όπου δυο δίδυμες έγιναν εξώφυλλο δίσκου άλλου γκρουπ πέρα από τις ισλανδές των Mum Gyda και Kristin Anna Valtysdottir που κοσμούν το "Fold your hands child, you walk like a peasant" των Belle & Sebastian. H Gyda αποχώρησε μετά τον πρώτο δίσκο τους για να αφιερωθεί στις σπουδές της, η Kristin Anna (αριστερά στη φωτογραφία) αποχώρησε μετά τον τρίτο και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου παντρεύτηκε τον Dave Portner των Animal Collective και έκτοτε χρησιμοποιεί το όνομα Kria Brekkan.

 

In the NurseryΟι δίδυμοι απ'το Sheffield Klive και Nigel Humberstone εδώ και τριάντα χρόνια οδηγούν τους post punk, martial, modern classical, ambient, film music κ.α. In the Nursery. Στ'αριστερά ο Nigel.

 watson-twinsΔεν χρειάστηκε να ψάξουν για όνομα του ντουέτου τους οι Watson Twins, Chandra και Leigh Watson απ'το Louisville του Κεντακίου. Πριν βγάλουν τον πρώτο δίσκο τους το 2008 ξόδεψαν μια δεκαετία στο L.A. προκαλώντας την τύχη τους. Τους χαμογέλασε το 2006 όταν η Jenny Lewis των Rilo Kiley ενθουσιάστηκε απ'τις φωνές τους και τους κάλεσε να βγάλουν μαζί το "Rabbit fur coat" ως Jenny Lewis with the Watson Twins. Νομίζω πως η Chandra είναι στα δεξιά της φωτογραφίας.

 

DovesΔίδυμοι στην εγκυμοσύνη, υδροχόοι στα αστρολογικά είναι δύο των Doves, o κιθαρίστας Jez Williams και ο ντράμερ Andy. Ξεκίνησαν να φτιάχνουν μπάντες απ'το 1981 στο Manchester όπου γεννήθηκαν. Με τους Doves που έβγαλαν τον πρώτο δίσκο τους το 2000 έπιασαν την καλή, όπως θα έλεγε κι ένας λαϊκός τύπος. Στη φωτογραφία αριστερά ο Jez, δεξιά ο Andy.

 

Craig & Charlie Reid ProclaimersWhen I wake up yeah I know I'm gonna be I'm gonna be the man who wakes up next to you. Πόσες φορές μας ανάγκασαν οι διαφημιστές να ακούσουμε το "I'm gonna be (500 miles)" των Proclaimers; Charlie και Craig Reid τα ονόματά τους, σκοτσέζοι, θα είναι πενηντάρηδες το 2012 που θα καταστραφεί ο κόσμος. Έφτιαξαν το σχήμα το 1983 και το κρατάνε ακόμα ζωντανό. Αριστερά ο Craig.

 

Shangri LasΟι Shangri-Las που φτιάχτηκαν το 1963 στο Queens και έγραψαν ιστορία με τα "Leader of the pack" και "Remember (walkin' in the sand)" είχαν την εξής μοναδικότητα: ήταν δυο ζεύγη αδελφών. Οι δίδυμες Mary Ann Ganser (πρώτη από αριστερά) και Marge Ganser (τρίτη από αριστερά) και οι σκέτο αδερφές Betty και Mary Weiss. Οι δίδυμες πέθαναν νέες. Η Mary Ann το 1970, η Ganser το 1996.

 

10 X 2 ακόμα:

Στους National συμμετέχουν οι Bryce και Aaron Dessner.
Στους These New Puritans οι George και Jack Barnett.
Στους Clap Your Hands Say Yeah οι Lee και Tyler Sargent.
Στους Cribs οι Ryan και Gary Jarman.
Στους Tokio Hotel oι Tom και Bill Kaulitz.
Στους Biffy Clyro οι Ben και James Johnston.
Στους Bros οι Matt και Luke Goss.
Στους Styx έπαιζαν οι Charles και John Panozzo, o δεύτερος πέθανε το 1996.
Στις B*Witched έπαιζαν οι δίδυμες Edele και Keavy Lynch.
Δίδυμες είναι και οι καναδέζες Tegan and Sara (Quin).

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Σιαμαίους ή διδύμους διαφορετικού χρώματος στο ίδιο γκρουπ;