Super Hits ’23

Μουσική ανασκόπηση 2023 ρετρό Ποπ & Ροκ καλλιτεχνών

Θα μπορούσε να είναι είχε κυκλοφορήσει, με τα ίδια ονόματα και πριν από... 40 χρόνια. Η καθιερωμένη συλλογή με την επιμέλεια του Βασίλη Παυλίδη.

 

Κυκλοφόρησε στην ώρα του και φέτος για να προλάβει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και να γεμίσει χαρά τους απανταχού μουσικόφιλους. Το διπλό αυτό βινύλιο περιλαμβάνει 30 μεγάλες φετινές επιτυχίες (προσοχή: όχι επανεκτελέσεις, όχι live, όχι remixes, όχι μετά θάνατον ακυκλοφόρητα, μόνο ολόφρεσκα φετινά τραγούδια) και όπως αναγράφεται στο εξώφυλλο «Αυτές είναι οι επιτυχίες σήμερα»! Το φαντασματάκι των Ghostbusters στο εξώφυλλο έμεινε για να μας θυμίζει «τα καλύτερά μας χρόνια»…

Πλευρά A
A1 - Rolling Stones - Angry
A2 - Ringo Starr - Rewind Forward
A3 - Bruce Springsteen - Addicted to Romance
A4 - Peter Gabriel - Panopticom
A5 - Dolly Parton - World On Fire
A6 - Kool & The Gang - Let's Party
A7 - Patti Austin - Just Squeeze Me
Πλευρά B
B1 - Iggy Pop - New Atlantis
B2 - Pretenders - Let The Sun Come In
B3 - Madness - Baby Burglar
B4 - U2 - Atomic City
B5 - Depeche Mode - Ghosts Again
B6 - OMD - Bauhaus Staircase
B7 - Dexys - Coming Home
B8 - Duran Duran - Danse Macabre
Πλευρά C
C1 - Europe - Hold Your Head Up
C2 - Rick Springfield - Automatic
C3 - John 'Cougar' Mellencamp - Orpheus Descending
C4 - Bryan Adams - What If There Were No Sides At All
C5 - John Oates - Disconnected
C6 - Paul Young - Angel
C7 - Shakin' Stevens - All You Need Is Greed
Πλευρά D
D1 - Cyndi Lauper - Oh, Dolores
D2 - Simply Red - Just Like You
D3 - Boy George - Let Me Down
D4 - Bananarama - Feel The Love
D5 - Belinda Carlisle - Big Big Love
D6 - Rick Astley - Never Gonna Stop
D7 - Kylie Minogue - Padam Padam
D8 - Céline Dion - I'll Be

Η πρώτη πλευρά ξεκινά με το ‘Angry’, το πρώτο σινγκλάκι του νέου στούντιο άλμπουμ των Rolling Stones με τίτλο ‘Hackney Diamonds’, το οποίο ανήκει στα μεγάλα μουσικά γεγονότα της χρονιάς. Οι Jagger, Richards και Wood είναι πλέον 80, 80 και 76 ετών. Ανάμεσα στους καλεσμένους του άλμπουμ πήρε το μάτι μου τον Paul McCartney, τον Elton John και τον Stevie Wonder. Από τα εμπορικά τραγούδια τους που ανέβηκαν στην κορυφή των τοπς στη διάρκεια της ιστορίας τους, στο χριστουγεννιάτικο μενού μου περιλαμβάνεται μόνο το ‘Undercover Of The Night’, το οποίο ανέβηκε στο Νο. 9 του Billboard στις 24 Δεκεμβρίου του 1983. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πριν από μερικές εβδομάδες κυκλοφόρησε και το ‘Now and Then’ των Beatles (το οποίο δεν περιλαμβάνεται στην συλλογή λόγω του ότι πρόκειται για μετά θάνατον κυκλοφορία), τότε μιλάμε ότι φέτος ξαναζούμε παλιές χρυσές εποχές. Από πλευράς Beatles η χρονιά εκπροσωπείται επάξια από τον Ringo Starr, στα 83 του, ο οποίος κυκλοφόρησε το EP ‘Rewind Forward’. Το ομώνυμο τραγούδι που ακούγεται στη συλλογή μου αρέσει πολύ. Το «αφεντικό» Bruce Springsteen, στα 74 του, δεν κυκλοφόρησε φέτος νέο άλμπουμ. Το ‘Addicted to Romance’ είναι το νέο τραγούδι του μέσα από το φιλμ ‘She Came to Me’, το οποίο τραγουδάει μαζί με την Patti Scialfa. Στο εορταστικό μου σάουντρακ περιλαμβάνεται κάθε χρόνο το ‘Dancing In The Dark’. Ο Peter Gabriel, στα 73 του, κυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες το δέκατο (μόλις) προσωπικό στούντιο άλμπουμ του με τίτλο ‘I/O’, το οποίο μας το σέρβιρε σχεδόν ολόκληρο καθόλη της διάρκεια του έτους με τη μορφή ιντερνετικών σινγκλακίων. Η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της καριέρας του ήταν το ‘Sledgehammer’, το οποίο πάτησε στο Νο. 1 του Billboard το 1986, ενώ το ‘Games Without Frontiers’ του 1980 ανέβηκε στο Νο. 4 των βρετανικών τοπς. Η χρονιά ανήκει και στην πολυαγαπημένη μας Dolly Parton. Στα 77 της φέτος κυκλοφόρησε το 49ο στούντιο άλμπουμ της με τίτλο ‘Rockstar’, που περιλαμβάνει πολλές διασκευές κλασικών ροκ τραγουδιών και συνεργασίες με ογκόλιθους της ροκ μουσικής, καθώς και 14 σινγκλάκια με τραγούδια νέα, διασκευές, συνεργασίες ή επανεκτελέσεις. Η Dolly είναι πλέον επίσημο μέλος του Rock and Roll Hall of Fame και αξίζει πραγματικά τον θαυμασμό μας. Οι Kool & The Gang, καθοδηγούμενοι μόνο από τον 74 χρονο Robert Earl Bell από την αρχική τους σύνθεση, κυκλοφόρησαν το άλμπουμ ‘People Just Wanna Have Fun’. Αν και είχαν κάνει μεγάλη επιτυχία από τη δεκαετία του 1970 και πάτησαν την κορυφή του Billboard το 1980 με το ‘Celebration’, εγώ τους αγάπησα το 1984 με τα ανεπανάληπτα ‘Misled’ και ‘Fresh’ από το άλμπουμ ‘Emergency’. H 73χρονη Patti Austin κυκλοφόρησε το άλμπουμ ‘For Ella 2’ που αποτελείται αποκλειστικά από διασκευές τραγουδιών της Ella Fitzgerald. Αξέχαστη στιγμή της καριέρας αποτελεί βεβαίως το ντουέτο της ‘Baby Come To Me’ με τον συγχωρεμένο James Ingram, τραγούδι του 1981 το οποίο ωστόσο ανέβηκε στο Νο. 1 του Billboard τον Φεβρουάριο του 1983.

Η δεύτερη πλευρά ανοίγει με το ‘New Atlantis’ του 76χρονου Iggy Pop, από το άλμπουμ του ‘Every Loser’ που κυκλοφόρησε στις αρχές της χρονιάς και από το οποίο είχαμε πάρει γεύση από τα τέλη της περσινής χρονιάς. Οι αγαπημένοι μας Pretenders κυκλοφόρησαν το δωδέκατο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο ‘Relentless’. Τόσο η Chrissie Hynde όσο και ο ντράμερ Martin Chambers, οι μοναδικοί από την αρχική σύνθεσης της μπάντας που φέτος συμπλήρωσε 45 χρόνια ζωής, είναι 72 ετών. Το χριστουγεννιάτικο σινγκλάκι τους ‘2000 Miles’ του 1983 αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε εορταστικής περιόδου. Οι ακόμη πιο αγαπημένοι μας Madness κυκλοφόρησαν το δέκατο τρίτο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο ‘Theatre of the Absurd presents C’Est La Vie’ από το οποίο κυκλοφόρησαν ήδη τρία σινγκλς. Οι Madness αποτελούνται σήμερα από όλα τα αυθεντικά τους μέλη, πλην του Chas Smash, και παραμένουν αθεράπευτα «nutty boys». Η αιώνια κομματάρα τους ‘Our House’ από το 1983 παίζει ανελλιπώς κάθε χρόνο πρωί πρωί ανήμερα Χριστούγεννα. Για το φετινό σινγκλάκι των U2 με τίτλο ‘Atomic City’ έχουν διατυπωθεί διφορούμενες απόψεις, δεν θα μπορούσε όμως να λείψει με κανένα τρόπο από την παρούσα συλλογή. Με την πάροδο των ετών διαπιστώνω ότι το πιο αγαπημένο μου τραγούδι τους παραμένει το ‘A Sort Of Homecoming’, το κομμάτι που ανοίγει το ‘The Unforgettable Fire’. Το έτερο τεράστιο όνομα, οι Depeche Mode, ντουέτο πλέον μετά την περσινή απώλεια του Andy Fletcher, κυκλοφόρησαν το δέκατο πέμπτο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο ‘Memento Mori’. Το ‘Ghosts Again’ κυκλοφόρησε ως πρώτο σινγκλ από το άλμπουμ και ακολούθησαν ακόμη τρία. I don't want to start any blasphemous rumors but I think that God's got a sick sense of humor and when I die I expect to find him laughing. Πολύ όμορφο νέο άλμπουμ, το δέκατο τέταρτο της καριέρας τους, κυκλοφόρησαν οι Orchestral Manoeuvres in the Dark. Ο τίτλος του είναι ‘Bauhaus Staircase’ και το ομώνυμο κομμάτι που ανοίγει το άλμουμ είναι εξαιρετικό. Η μεγαλύτερη αδυναμία μου βεβαίως από OMD είναι το ‘Talking Loud And Clear’ του 1984. Νέο άλμπουμ είχαμε φέτος και από τους Dexys Midnight Runners, πλέον σκέτο Dexys, με τίτλο ‘The Feminine Divine’. Ο Kevin Rowland έκλεισε τα 70 του. Come on, Eileen, Oh I swear what he means. Έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί το φρέσκο άλμπουμ των Duran Duran με τίτλο ‘Danse Macabre’ καθώς ακόμη δεν έχει κοπάσει η επιτυχία του προηγούμενού τους ‘Future Past’. Το ‘Danse Macabre’ κυκλοφόρησε με αφορμή το φετινό Halloween, έχει ανάλογη θεματολογία και περιλαμβάνει νέα κομμάτια τους αλλά και διασκευές, με εξέχουσες αυτές του ‘Ghost Town’ των Specials και του ‘Psycho Killer’ των Talking Heads. Θα μπορούσε ίσως να περιλαμβάνει και το ‘New Moon On Monday’. Όλα τα μέλη των Madness, U2, Depeche Mode, OMD και Duran Duran διανύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους.

Οι Europe ανοίγουν την τρίτη πλευρά με το νέο σινγκλάκι τους ‘Hold Your Head Up’. Οι Σουηδοί χαρντρόκερς, πάνω-κάτω στα 60 τους, δεν έχουν ανακοινώσει νέο άλμπουμ και βρίσκονται σε μεγάλη Ευρωπαϊκή περιοδεία. Όταν στα νιάτα σου έχει βγάλεις ένα ‘Final Countdown’... Ο αγαπημένος Αυστραλός ηθοποιός και τραγουδοποιός Rick Springfield, στα 74 του πλέον, κυκλοφόρησε το νέο του άλμπουμ με τίτλο ‘Automatic’ και συμμετέχει στη συλλογή με το ομώνυμο κομμάτι, ένα από τα τέσσερα σινγκλάκια του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Springfield στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980 ανέβασε 5 τραγούδια στο top 10 του Billboard, με το ‘Jessie’s Girl’ του 1981 να αποτελεί και το μοναδικό του Νο.1. Εμένα μου άρεσε περισσότερο το ‘Love Somebody’ του 1984. Με το ομώνυμο κομμάτι του νέου του άλμπουμ ‘Orpheus Descending’ συμμετέχει και ο Αμερικανός John 'Cougar' Mellencamp, 72 ετών. Παρόμοια περίπτωση με τον Springfield, σκαρφάλωσε στο Νο.1 του Billboard το 1982 με το ‘Jack & Diane’ ενώ ανέβασε στο top 10 ακόμη 8 τραγούδια. Ο λιγάκι νεότερός τους Καναδός Bryan Adams, στα 64 του, παρόμοια περίπτωση ρόκερ κι αυτός, κυκλοφόρησε φέτος το αντιπολεμικό τραγούδι ‘What If There Were No Sides At All’. Το πρώτο Νο.1 που ανέβασε στο Billboard ήταν το ‘Heaven’ το 1985 και η μεγάλη επιτυχία του στα τοπς συνεχίζεται σχεδόν μέχρι τις μέρες μας. Ο John Oates, στα 75 του, κυκλοφόρησε φέτος επτά σινγκλάκια, ανάμεσά τους και το ‘Disconnected’. Ένα από τα υπόλοιπα σινγκλς είναι μια ρέγγε εκτέλεση του ‘Maneater’, του έκτου (!) Νο. 1 του στο Billboard το 1982, ως μέλος του χρυσού ντουέτου Daryl Hall & John Oates. Τα τελευταία νέα θέλουν τους πάλαι ποτέ αγαπημένους συνεργάτες σε διαμάχη. Ο αγαπημένος μου Paul Young, 67 ετών, κυκλοφόρησε νέο άλμπουμ με τίτλο ‘Behind The Lens’ και το ‘Angel’ είναι το πρώτο τραγούδι του. O Paul Young είναι η φωνή της πρώτη στροφής του ‘Do They Know It's Christmas?’ ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο πρώτο του άλμπουμ του 1983 ‘No Parlez’ είχε διασκευάσει το ‘Love Will Tears Us Apart’. Και ο Paul Young ανέβηκε στο Νο. 1 του Billboard, το 1985 με το ‘Everytime You Go Away’, διασκευή του τραγουδιού των Daryl Hall & John Oates από το άλμπουμ ‘Voices’ του 1980, το οποίο είχαν προτιμήσει τότε να μην κυκλοφορήσουν ως σινγκλ. Την πλευρά κλείνει ο Shakin' Stevens, 75 ετών, με το ‘All You Need Is Greed’ μέσα από το φετινό άλμπουμ του ‘Re-Set’. Ο Shakin' Stevens έκανε θραύση στα βρετανικά τοπς τη δεκαετία του 1980 (με τέσσερα Νο.1) και δεν υπήρξε χριστουγεννιάτικο ‘Top Of The Pops’ που να μην συμμετείχε.

Η τέταρτη πλευρά ξεκινά με το νέο σινγκλ της 70χρονης Cyndi Lauper με τίτλο ‘Oh, Dolores’. Η αγαπημένη τραγουδοποιός συμμετείχε φέτος και στο σινγκλάκι ‘Gonna Be You’ που τραγούδησε παρέα με τις Dolly Parton, Belinda Carlisle, Gloria Estefan και Debbie Harry!!! Χριστούγεννα χωρίς Cyndi Lauper και ‘Girls Just Wanna Have Fun’ και ‘Time After Time’ δεν γίνονται. Οι Simply Red κυκλοφόρησαν νέο άλμπουμ με τίτλο ‘Time’ από το οποίο κυκλοφόρησαν τέσσερα σινγκλάκια. Ο Mick Hucknall από το Μάντσεστερ, στα 63 του, παραμένει ιδιαίτερη περίπτωση στο χώρο της μουσικής. Ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με τους ποστ-πάνκηδες Frantic Elevators και έφτασε στο εμπορικό του απώγειο με τους Simply Red, ανεβάζοντας στο Νο.1 του Billboard το ‘Holding Back the Years’ (1985) και τοIf You Don't Know Me by Now’ (1989). Ο ένας και μοναδικός Boy George κυκλοφορεί διάφορα τραγούδια κάθε χρόνο και ένα από αυτά είναι το ‘Let Me Down’ παρέα με τους Lottery Winners. Περιοδεύει ξανά και με τους Culture Club και νομίζω ότι σύντομα θα δούμε κάτι νέο στούντιο και από αυτούς. Οι Bananarama κυκλοφόρησαν φέτος το σινγκλάκι ‘Feel The Love’ και η Belinda Carlisle το ΕΡ ‘Kismet’ μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται το ‘Big Big Love’. Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Belinda ήταν η πρώτη ντράμερ των Germs, λιγάκι πιο εύκολο το ότι ήταν η τραγουδίστρια των Go-Go’s. Γεγονός της χρονιάς αποτέλεσε και το νέο άλμπουμ του Rick Astley με τίτλο ‘Are We There Yet’. Το ‘Never Gonna Stop’ είναι το δεύτερο σινγκλ του άλμπουμ και ο τίτλος του θυμίζει την μεγάλη επιτυχία του ντεμπούτου του ‘Never Gonna Give You Up” που σάρωσε τα τοπς το 1987. Η συλλογή κλείνει με τις φετινές επιτυχίες της Kylie Minogue, ‘Padam Padam’ και της Celine Dion, ‘I'll Be’, και οι δύο πλέον στα mid fifties τους.

 

Αυτοί που έμειναν εκτός συλλογής...

Πάμε να δούμε βιαστικά, υπό μορφή jukebox, μερικές δεκάδες ακόμη μεγάλα ρετρό Ποπ & Ροκ ονόματα που κυκλοφόρησαν νέα μουσική μέσα στο 2023:

Εκτός σειράς και συναγωνισμού οι Beatles με το ‘Now And Then’. Μετά θάνατον κυκλοφορία, δημιουργήθηκε από ένα demo με πιάνο και φωνητικά του John Lennon από το 1977 και κιθάρα του George Harrison από το 1995. Οι εναπομείναντες Paul McCartney, 81 ετών, και Ringo Starr, 83 ετών, έκαναν τα υπόλοιπα με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Συμμετέχει στην ανασκόπηση τιμής ένεκεν.

Willie Nelson (90 ετών) - Busted [διασκευή Harlan Howard]. Από το φετινό άλμπουμ του ‘I Don't Know A Thing About Love- The Songs of Harlan Howard’.
Roedelius (ο ηγέτης των Cluster και των Harmonia, 89 ετών) - Lichterfluten. Από το φετινό άλμπουμ ‘Zensibility’, σε συνεργασία με τον Arnold Kasar.
Ian Hunter (ο τραγουδιστής των Mott the Hoople, 84 ετών) - Bed of Roses (συμμετέχει ο Ringo Starr και ο Mike Campbell των Tom Petty and the Heartbreakers). Από το φετινό άλμπουμ του ‘Defiance Part 1’.
Smokey Robinson (83 ετών) - If We Don’t Have Each Other. Από το φετινό άλμπουμ του ‘Gasm’.
Hawkwind (με τον Dave Brock από την αρχική σύνθεση, 82 ετών) - The Future Never Waits. Από το ομώνυμο φετινό τους άλμπουμ.
Paul Simon (82 ετών) - Seven Psalms. Από το ομώνυμο φετινό του άλμπουμ.
Graham Nash (81 ετών) - A Better Life. Από το φετινό άλμπουμ ‘Now’.
John Cale (81 ετών) - Noise Of You. Από το φετινό άλμπουμ του ‘Mercy’.
Joni Mitchell (80 ετών) - Like Veils Said Lorriane (ακυκλοφόρητο demo από το For the Roses του 1972).
Salvatore Adamo (80 ετών) - A Horse With No Name (Le cheval sans nom) [διασκευή America]. Από το φετινό άλμπουμ του ‘In French Please’.
Rod Stewart (78 ετών) & Jools Holland - Almost Like Being in Love (διασκευή στο κομμάτι του Frederick Loewe, διάσημο από τις εκτελέσεις του Frank Sinatra και του Nat King Cole). Φετινό σινγκλ.
Zombies (οι Rod Argent και Colin Blunstone από την αρχική σύνθεση, και οι δύο 78 ετών) - Dropped Reeling Stupid. Από το φετινό άλμπουμ τους ‘Different Game’.
Eloy (Frank Bornemann, κιθαρίστας και τραγουδιστής από την αρχική σύνθεση, 78 ετών) - Compassion for Misery. Από το φετινό άλμπουμ τους ‘Echoes from the past’.
Eric Clapton (78 ετών) - How Could We Know (με τη συμμετοχή των Judith Hill, Simon Climie και Daniel Santiago). Φετινό σινγκλ.
Micky Dolenz (ο τραγουδιστής των Monkees, 78 ετών) - Shiny Happy People [διασκευή REM]. Φετινό σινγκλ.
Pete Townshend (78 ετών) - Can't Outrun The Truth. Φετινό σινγκλ.
Strawbs (Dave Cousins από την αρχική σύνθεση, 78 ετών) - The Magic Of It All. Από το ομώνυμο φετινό τους άλμπουμ.
Van Morrison (78 ετών) - Problems. Από το φετινό άλμπουμ του ‘Moving On Skiffle’. Κυκλοφόρησε επίσης φέτος το άλμπουμ διασκευών ‘Accentuate The Positive’.
Burning Spear (Winston Rodney από την αρχική σύνθεση, 78 ετών) - The Spear. Από το φετινό άλμπουμ τους ‘No Destroyer’.
Sparks (Ron Mael 78 ετών και Russell Mael 75 ετών) - The Girl Is Crying In Her. Από το ομώνυμο φετινό άλμπουμ τους.
Robby Krieger (ο κιθαρίστας των Doors, 77 ετών) - A Day In L.A. Φετινό σινγκλ. Το νέο άλμπουμ του αναμένεται στις αρχές του νέου έτους.
Al Green (77 ετών) - Perfect Day [διασκευή Lou Reed]. Φετινό σινγκλ.
Foghat (ο ντραμερ Roger Earl από την αρχική σύνθεση, 77 ετών) - Drivin' On. Από το φετινό τους άλμπουμ Sonic Mojo.
Jimmy Buffett (Απεβίωσε πρόσφατα σε ηλικία 76 ετών) - Bubbles Up. Από το φετινό άλμπουμ του ‘Equal Strain On All Parts’.
Yes (Steve Howe, 76 ετών) - Cut From The Stars. Από το φετινό άλμπουμ τους ‘Mirror To The Sky’.
Edgar Broughton (76 ετών) - One Breath. Από το φετινό άλμπουμ του ‘Break The Dark’.
Jethro Tull (Ian Anderson, ετών 76) - Hammer On Hammer. Από το φετινό άλμπουμ τους ‘RökFlöte’.
Pink Fairies (Paul Rudolph, ετών 76) - Screwed Up. Από το φετινό ομώνυμο άλμπουμ τους.
Ventures (με τον ‘πέμπτο’ Venture, Bob Spalding, 76 ετών) - Moon Base Drive. Από το φετινό άλμπουμ τους ‘New Space’.
Steve Howe (των Yes, 76 ετών) - Cross Country. Από το φετινό άλμπουμ του ‘Motif, Volume 2’.
Artimus Pyle (πρώην ντράμερ των Lynyrd Skynyrd, 75 ετών] ft. Sammy Hagar (76 ετών) - Simple Man [διασκευή Lynyrd Skynyrd]. Φετινό σινγκλ.
Doobie Brothers (ο Tom Johnston είναι 75 ετών) - Lahaina. Φετινό σινγκλ.
Brian Eno (75 ετών) - Who Are We. Από το φετινό άλμπουμ του ‘Flower Bells’.
Cat Stevens (75 ετών) - King of a Land. Από το ομώνυμο φετινό άλμπουμ του.
Soft Machine (John Etheridge, 75 ετών) - Careless Eyes. Από το φετινό άλμπουμ τους ‘Other Doors’.
Rick Wakeman [των Yes, 74 ετών] - Hidden Depths. Από το φετινό άλμπουμ του ‘A Gallery of the Imagination’.
Paul Rodgers [των Free, Bad Company, κλπ, 73 ετών] - Living it up. Από το φετινό άλμπουμ του ‘Midnight Rose’.
Suzi Quatro (73 ετών) - Shine A Light. Από το φετινό άλμπουμ της ‘Face To Face’.
Agnetha Faltskog (των ΑΒΒΑ, 73 ετών) - Where Do We Go From Here. Από το φετινό άλμπουμ της ‘Α+’.
Ann Wilson (των Heart, 73 ετών) - This Is Now. Φετινό σινγκλ.
Billy Squier (73 ετών) - Harder On A Woman. Φετινό σινγκλ.
Nils Lofgren (72 ετών) - Ain't The Truth Enough. Φετινό σινγκλ.
Paul Carrack (72 ετών) - Don't Wait Too Long. Από το ομώνυμο φετινό άλμπουμ του.
Phil Manzanera (72 ετών), Andy Mackay (77 ετών) (ιδρυτικά μέλη των Roxy Music) - Blue Skies (2023) Από το φετινό άλπουμ τους ‘AM PM’.
Narada Michael Walden (71 ετών) - Euphoria (Ballad). Από το φετινό άλμπουμ του ‘Euphoria’.
Agitation Free (με το ιδρυτικό μέλος τους Lutz Ulbrich, 71 ετών) - Lilac. Από το φετινό άλμπουμ τους ‘Momentum’.
Hazell Dean (71 ετών) - Pure Love. Φετινό σινγκλ.
Cerrone (71 ετών) - A Part Of You. Φετινό σινγκλ.
Ronn Moss (Ο Ριτζ από το ‘Τόλμη και Γοητεία’, 71 ετών) - Surprise Trip Love. Από το ομώνυμο φετινό άλμπουμ του.
Shakatak (Bill Sharpe, 71 ετών) - Eyes of the World. Από το ομώνυμο φετινό άλμπουμ τους.
Vaya Con Dios (Dani Klein, 70 ετών) - Shades of Joy. Από το ομώνυμο φετινό άλμπουμ τους.
Lucinda Williams (70 ετών) - New York Comeback. Από το φετινό άλμπουμ της ‘Stories from a Rock N Roll Heart’.
Michael Bolton (70 ετών) - Spark of Light. Από το ομώνυμο φετινό άλμπουμ του.
Pat Metheny (69 ετών) - From The Mountains. Από το φετινό άλμπουμ του ‘Dream Box’.
Rickie Lee Jones (69 ετών) - Just in Time. Από το φετινό άλμπουμ της ‘Pieces of Treasure’.
Kenny G (67 Ετών) - Lullaby Tres. Από το φετινό άλμπουμ του με νανουρίσματα ‘Innocence’.
Steve Lukather (των Toto, 66 ετών) - Someone. Από το φετινό άλμπουμ του ‘Bridges’.
Cruzados (Tony Marsico, 66 ετών) - Land Of The Endless Sun. Από το ομώνυμο φετινό άλμπουμ τους.
Fish (των Marillion, 65 ετών) - Discovery In The Mines. Από το φετινό άλμπουμ του ‘Hollow Earth’.
Roger Eno (64 ετών) - Chordal Drift. Από το φετινό άλμπουμ του ‘The Skies, they shift like chords’.
Dee C. Lee (62 ετών) - Be There In The Morning. Φετινό σινγκλ.
Army Of Lovers (Alexander Bard 62 ετών, Jean-Pierre Barda 58 ετών) - Sexodus. Από το ομώνυμο φετινό άλμπουμ τους, σχεδόν 30 χρόνια μετά το προηγούμενο. Η Camilla έχει αποχωρήσει.
Sheryl Crow (61 ετών) - Alarm Clock. Φετινό σινγκλ.
Lenny Kravitz (59 ετών) - TK421. Φετινό σινγκλ.
Take That (51 έως 55 ετών) - Windows. Από το φετινό άλμπουμ τους ‘This Life’.

Τέλος, καινούρια άλμπουμ έβγαλαν φέτος και οι θρυλικοί Guess Who και οι θρυλικοί Gong. Το θέμα είναι ότι από την αρχική σύνθεση των δύο συγκροτημάτων δεν υπάρχει κανένα μέλος και αποτελούνται από νεαρότερα άτομα που έχουν πάρει τα δικαιώματα να χρησιμοποιούν τα γνήσια ονόματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Tangerine Dream, απλώς αυτοί δεν κυκλοφόρησαν κάτι νέο φέτος. Αξίζει επίσης μια αναφορά στο ‘Socrates Last Forever’, το τελευταίο άλμπουμ των δικών μας Socrates Drank The Conium, το οποίο αποτελείται από ηχογραφήσεις του 2009-2010 και κυκλοφόρησε φέτος σε μίξη και επιμέλεια του Κώστα Μπίγαλη. Οι Socrates ανήκουν πλέον στην ιστορία.

 

Τα Χριστουγεννιάτικα της χρονιάς

Λίγα πράγματα φέτος από αγαπημένους ρετρό καλλιτέχνες. H 77χρονη Cher κυκλοφόρησε το άλμπουμ ‘Christmas’ με νέες συνθέσεις αλλά και διασκευές. Το πρώτο σινγκλ είναι το ‘DJ Play A Christmas Song’. Ο 70άρης Michael Bolton κυκλοφόρησε το άλμπουμ ‘Christmas Time’ αποκλειστικά με διασκευές, από όπου και ξεχώρισε το ‘White Christmas’, το διάσημο τραγούδι του Irving Berlin. Απόλυτη έκπληξη αποτελεί το χριστουγεννιάτικο σινγκλ των θρυλικών WAR, ‘(Yes It’s) Christmas’. Ο Lonnie Jordan έκλεισε φέτος τα 74. Οι Cowsills κυκλοφόρησαν το ΕΡ ‘A Christmas Offering’ με τρία τραγούδια, δύο δικά τους και μια διασκευή του ‘Winter Wonderland’. Ο Bob Cowsill, ιδρυτικό μέλος της μπάντας το 1965, είναι 74 ετών. Η Brenda Lee, στα 78 της, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά video clip του ‘Rockin' Around The Christmas Tree’, 65 χρόνια μετά από την πρώτη εκτέλεση του 1958. Ωστόσο, πρόκειται απλώς για την ίδια εκτέλεση. Οι Bon Jovi κυκλοφόρησαν το σινγκλ ‘Christmas Isn’t Christmas’, η Nicki French το σινγκλ ‘Christmas At The Disco’ ενώ Gregory Porter κυκλοφόρησε το άλμπουμ ‘Christmas Wish’ με νέες συνθέσεις και διασκευές μέσα από το οποίο ξεχωρίζει το δικό του ‘Everything’s Not Lost’. Πριν από μερικές εβδομάδες είδε το φως και μια ακυκλοφόρητη εκτέλεση του ‘Walking In The Air’ από τον Aled Jones. Μην ξεχνάμε ότι το ‘Walking In The Air’, σύνθεση του Howard Blake, τραγούδησε πρώτος το 1982 ο Peter Auty στην ταινία κινουμένων σχεδίων ‘The Snowman’ που βασίζεται στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο του 1978 του Raymond Briggs. Ο Bill Anderson, ο Elton John, οι Chicago και πολλοί άλλοι κυκλοφόρησαν συλλογές με παλιά χριστουγεννιάτικα τραγούδια τους, ωστόσο δεν έβγαλαν κάτι καινούριο φέτος. Να αναφέρω επίσης και τον Chris De Burgh ο οποίος τραγουδάει πέντε κλασικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια του στο άλμπουμ των Swiss Gospel Singers με τίτλο ‘Believe in Christmas’.

 

Μερικοί ακόμη διάσημοι New Wave, New Rock, New Pop καλλιτέχνες με φετινές κυκλοφορίες

Laid Back (ο John Guldberg είναι 75 ετών) - Funky Dreamer. Από το φετινό άλμπουμ τους ‘Road To Fame’.
Trevor Horn (των Buggles και ιδρυτής της ZTT Records, 74 ετών) - Personal Jesus (συμμετέχει και ο Iggy Pop) [διασκευή Depeche Mode]. Από το φετινό άλμπουμ του με διασκευές ‘Echoes: Ancient & Modern.
Dave Stewart (των Eurythmics, 71 ετών) - Time Is A Masterpiece. Από το φετινό σάουντρακ ’Who To Love- The Time Experience Project’.
Joe Jackson (69 ετών) - Health and Safety. Από το φετινό άλμπουμ του ‘What a Racket!’.
Pet Shop Boys (ο Neil Tennant είναι 69 ετών) - The Lost Room (ηχογράφηση του 2016, κυκλοφόρησε ως φετινό σινγκλ).
Deacon Blue (ο Ricky Ross είναι 65 ετών) - Peace Will Come (acoustic) [κυκλοφόρησε ως φετινό σινγκλ αλλά παιζόταν live τα προηγούμενα χρόνια]
Nik Kershaw (65 ετών) - What I Don't Know Won't Hurt Me. Παλιό ακυκλοφόρητο. Από το φετινό άλμπουμ του ‘Songs from the Shelf’.
Brian Setzer (των Stray Cats, 64 ετών) - Black Leather Jacket. Από το φετινό άλμπουμ του ‘The Devil Always Collects’.
Susanna Hoffs (των Bangles, 64 ετών) - Under My Thumb [διασκευή Rolling Stones]. Από το φετινό άλμπουμ της ‘The Deep End’.
Vince Clarke (των Depeche Mode και Yazoo, 63 ετών) - The Lamentations of Jeremiah. Από το φετινό άλμπουμ του ‘Songs Of Silence’.
Katrina (των Katrina & The Waves, 63 ετών) - Shut Your Mouth. Φετινό σινγκλ.
Lilac Time (ο Stephen Duffy είναι 63 ετών) - The Long Way. Από το φετινό άλμπουμ τους ‘Dance Till All The Stars Come Down’.
Classix Nouveaux (Sal Solo, 62 ετών) - Battle Cry. Από το ομώνυμο φετινό άλμπουμ τους, που κυκλοφόρησε ακριβώς 40 χρόνια μετά το προηγούμενό τους. Μην ξεχνάμε ότι οι Classix Nouveaux δημιουργήθηκαν από τις στάχτες των X-Ray Spex.
Andy Taylor (των Duran Duran, 62 ετών) - Did It For You. Από το φετινό άλμπουμ του ‘Man's A Wolf To Man’.
Lloyd Cole (62 ετών) - Warm by the Fire. Από το φετινό άλμπουμ του ‘On Pain’.
Tight Fit (η Denise Gyngell είναι 62 ετών) - Electric. Φετινό σινγκλ.
Dave Gahan (61 ετών) & Kurt Uenala - Chains [διασκευή Raveonettes]. Φετινό σινγκλ.
Texas (Johnny McElhone 60 ετών και Sharleen Spiteri 55 ετών) - After All. Φετινό σινγκλ.
Sinead O’Connor (απεβίωσε πρόσφατα 56 ετών) - The Skye Boat Song [διασκευή σε παραδοσιακό σκωτσέζικο τραγούδι του 19ου αιώνα].
 

Metal Thunder 2023 (και δώρο το εξώφυλλο)

Θρύλοι της μεταλλικής μουσικής κυκλοφόρησαν νέα μουσική μέσα στο 2023. Ας δούμε τους πιο φημισμένους:

Uriah Heep (με τον κιθαρίστα Mick Box από την αρχική σύνθεση, ετών 76) - Silver Sunlight. Από το φετινό άλμπουμ τoυς ‘Chaos & Colour’.
Judas Priest (Glenn Tipton 76 ετών, Rob Halford 72 ετών, Ian Hill 72 ετών) - Panic Attack. Φετινό σινγκλ. Το νέο άλμπουμ αναμένεται τον ερχόμενο Μάρτιο.
Alice Cooper (75 ετών) - Dead Don't Dance. Από το φετινό άλμπουμ τoυ ’Road’.
Alcatrazz (Graham Bonnet 75 ετών, Gary Shea 72 ετών, Jimmy Waldo 64 ετών) - Sign Of The Cross. Από το φετινό άλμπουμ τoυς ‘Take No Prisoners’.
Quiet Riot (μόνο ο μπασίστας Rudy Sarzo από την παλιά φουρνιά, 73 ετών) - I Can't Hold On. Σινγκλ που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2022. Ακυκλοφόρητο demo από το 2003. Βρίσκεται στην λίστα καταχρηστικά, λόγω του μεγέθους του ονόματος.
Saxon (Biff Byford 72 ετών) - Man On the Silver Mountain [διασκευή Rainbow]. Από το φετινό άλμπουμ διασκευών ‘More Inspirations’.
Ace Frehley (ο κιθαρίστας των Kiss, 72 ετών) - 10,000 Volts. Φετινό συνγκλ. Ανακοίνωσε νέο άλμπουμ για τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
U.D.O. (των Accept, ετών 71) - Touchdown. Από το φετινό άλμπουμ τoυς ‘Touchdown’.
Dokken (μόνο ο τραγουδιστής Don Dokken από την αρχική σύνθεση, 70 ετων) - Fugitive . Από το φετινό άλμπουμ τoυς ‘Heaven Comes Down’.
David Lee Roth (το αηδόνι των Van Halen, 69 ετών) - Mustang Sally [διασκευή Mack Rice]. Φετινό σινγκλ.
Bruce Dickinson (το αηδόνι των Iron Maiden, 65 ετών) - Afterglow Of Ragnarok. Φετινό σινγκλ.
Girlschool (Denise Dufort 65 ετών και Kim McAuliffe 64 ετών) - It Is What It. Από το φετινό άλμπουμ τους ‘WTFortyfive’.
Joan Jett & The Blackhearts (65 ετών) - If You're Blue. Από το φετινό ΕΡ της ‘Mindsets’.
Tygers Of Pan Tang (Robb Weir 65 ετών) - Edge of the World. Από το φετινό άλμπουμ τoυς ‘Bloodlines’.
Overkill (από την αρχική σύνθεση μόνο ο μπασίστας D.D. Verni 62 ετών και ο τραγουδιστής Bobby Ellsworth 64 ετών) - Scorched. Από το φετινό ομώνυμο άλμπουμ τoυς.
Raven (John Gallagher 65 ετών και Mark Gallagher 63 ετών) - All Hell's Breaking Loose. Από το φετινό άλμπουμ τoυς ‘All Hell's Breaking Loose’.
Steve Vai (63 ετών) - She Saved My Life Tonight. Από το φετινό άλμπουμ Vai-Gash [ηχογραφημένο το 1991].
Virgin Steele (David DeFeis 62 ετών) - Spiritual Warfare. Από το φετινό άλμπουμ τoυς ‘The Passion of Dionysus’
Guns N' Roses (Slash 58 και Axl Rose 61ετών) - Perhaps. Φετινό σινγκλ.
Voivod (59 στα 60 όλοι τους) - Morgoth Tales. Φετινό σινγκλ.
Metallica (59 στα 60 όλοι τους) - If Darkness Had a Son. Από το φετινό άλμπουμ τoυς ‘Seasons’.
Doro (59 ετών) - Living After Midnight. Από το φετινό άλμπουμ της ‘Conqueress - Forever Strong and Proud’.
 

Μερικά ακόμη φετινά ρετρό μεταλλικά τραγούδια (αλφαβητικά)

Bret Michaels [των Poison] - Back in the Day
Burton C. Bell [των Fear Factory] - Du Hast [διασκευή Rammstein]
Cannibal Corpse - Summoned for Sacrifice
Cirith Ungol - Velocity (S.E.P.)
Duff McKagan [μπασίστας των Guns N' Roses] - Lighthouse
Extreme - Rise
Joe Perry [των Aerosmith] - Fortunate One
Katatonia - Colossal Shade
LA Guns - Shattered Glass
Mick Mars [των Motley Crue] - Loyal to the Lie
Obituary - War
Prong - Non-Existence
Robin McAuley - Dead as a Bone
Ronnie Atkins [τραγουδιστής των Pretty Maids] -Trinity
Sabaton - 1916
Sebastian Bach [ο δεύτερος τραγουδιστής των Skid Row] - What Do I Got To Lose
Slipknot - Bone Church
Sweet & Lynch [Michael Sweet των Stryper και George Lynch των Dokken] - You'll Never Be Alone
Winger - Proud Desperado
 

Μερικά ακόμη Ποπ & Ροκ & Συναφή τραγούδια από φετινά άλμπουμς και σινγκλς (αλφαβητικά)

Amy Grant - What You Heard
Aksak Maboul - The Escape
Anastacia - Supergirl
Andy Jackson - C-scape
Angie Stone - The Gym
Ann-Margret (feat. Pete Townshend) - Bye Bye Love
Baaba Maal - Agreement
Bayonets - Argentina (με τον Brian Ray της μπάντας του Paul McCartney)
Bombay Bicycle Club (feat. Chaka Khan) - Tekken 2
Bruce Cockburn - Colin Went Down to the Water
Burrito Brothers - Ms. Misery
Carla Olson - Street Fighting Man [διασκευή Rolling Stones]
Che Lingo [συμμετέχει ο Roger Taylor των Queen] - My Radio
Chris Duarte - Nobody But You
Dave Matthews Band - Madman's Eyes
Eric Bibb - Ridin'
Flood - Overdrive
Fred Frith - Dark Under Stars
Goran Bregovic - A Moment Of Melancholy
Hawklords - Astral
Herbert Gronemeyer - Herzhaft
Joan Osborne - Great American Cities
Joe Chambers - This Is New
Joe Henry - Mission
Josie Cotton - Disco Ball
Judie Tzuke - Unsinkable
Kenny G - Jazz Up Your Day
Laura Pausini - Durare
Marty Stuart - Country Star
Mike Franano - Sinners and Saints
Molina, Talbot, Lofgren & Young - Rain
Mungo Jerry - Milk Cow Blues [διασκευή Kokomo Arnold]
Neal Morse - Heaven In Charge Of Hell
Rockets - Last Train To London
Rodney Crowell - Loving You Is The Only Way To Fly
Ron Sexsmith - When Our Love Was New
Sam Brown - It's Okay
Sam Smith (feat. Madonna) - Vulgar
Shania Twain - Giddy Up!
Shirley Jones - I Wish I Were In Love Again [διασκευή Richard Rodgers]
Stephan Micus - A Song For Zeus
Steve Hughes - Galactic Oceana
Taj Mahal - Is You Is Or Is You Ain't My Baby
Talbot, Molina, Lofgren & Young - You Will Never Know
Tanya Tucker - Kindness
Tim McGraw - Standing Room Only
Tina Arena - Dancing on thin ice
Tinariwen - Kek Alghalm
Tommy Emmanuel - White Freight Liner Blues
Trevor Rabin - Big Mistakes
Wim Mertens - On The Zephyrous Peak
Witch - By the Time You Realize
 

Αυτοί που μας άφησαν

Για το τέλος, να κάνουμε μια αναφορά στους καλλιτέχνες που απεβίωσαν μέσα στο 2023. Αναφέρομαι αποκλειστικά στους ρετρό Ποπ & Ροκ καλλιτέχνες, καθώς οι απώλειες των punk, post punk, new wave, indie και alternative καλλιτεχνών θα αναφερθούν στην αντίστοιχη ανασκόπηση που θα δημοσιευθεί προσεχώς.

Στις διασημότερες απώλειες της χρονιάς περιλαμβάνονται η Tina Turner (83), ο Jeff Beck (78), ο Harry Belafonte (96), ο Ryuichi Sakamoto (71), ο Burt Bacharach (94), ο Tony Bennett (96), η Jane Birkin (76), ο Gordon Lightfoot (84), ο David Crosby (81), ο Robbie Robertson (80), ο Jimmy Buffett (76), ο Toto Cutugno (80), η Sinéad O'Connor (56) και η Lisa Marie Presley (54). Ακολουθούν σε αλφαβητική σειρά κάποιοι από τους πιο γνωστούς υπόλοιπους:

Ahmad Jamal, 92, ο σπουδαίος τζαζ πιανίστας
Alex Napier, 75, ντράμερ των Uriah Heep
Amp Fiddler, 65, κημπορντίστας στους Parliament και στους Funkadelic
Bernie Marsden, 72, κιθαρίστας των Whitesnake
Bob Johnson, 79, κιθαρίστας των Steeleye Span
Brendan Croker, 70, κιθαρίστας στους Notting Hillbillies
Bruce Barthol, 75, μπασίστας των Country Joe and the Fish
Calvin Newton, 93, τραγουδιστής των Oak Ridge Boys
Carla Bley, 87, η σπουδαία τζαζίστρια και σύζυγος του Paul Bley
Chad Allan, 80, τραγουδιστής και κιθαρίστας των Guess Who
Charlie Dominici, 72, ο δεύτερος τραγουδιστής των Dream Theater
Charlie Thomas, 85, τραγουδιστής των Drifters
Chas Newby, 81, για λίγο διάστημα το 1960 μπασίστας στους Beatles
Colin Burgess, 77, ντράμερ των ACDC
David Jolicoeur, 54, μέλος των De La Soul
David LaFlamme, 82, τραγουδιστής και βιολιστής των It's a Beautiful Day
David Lindley, 78, τραγουδιστής και κιθαρίστας των Kaleidoscope
Denis LePage, 74, ο τραγουδιστής των Lime
Denny Laine, 79, κιθαρίστας των Wings και των Moody Blues
Francis Monkman, 73, κιθαρίστας και κημπορντίστας στους Curved Air, Sky και Matching Mole
Fred White, 67, ντράμερ των Earth, Wind & Fire
Fuzzy Haskins, 81, τραγουδιστής στους Parliament και στους Funkadelic
Gary Rossington, 71, κιθαρίστας των Lynyrd Skynyrd
Gary Wright, 80, τραγουδιστής και κημπορντίστας των Spooky Tooth
George "Funky" Brown, 74, ιδρυτικό μέλος και ντράμερ των Kool & the Gang
George Tickner, 76, ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστας των Journey
Ian Bairnson, 69, κιθαρίστας και σαξοφωνίστας των Alan Parsons Project
Jack Sonni, 68, ο «άλλος» κιθαρίστας των Dire Straits
Jeffrey Foskett, 67, κιθαρίστας στους Beach Boys
Jim Gordon, 77, ντράμερ των Derek and the Dominos και των Traffic
John Gosling, 75, κημπορντίστας των Kinks
John Marshall, 82, ντράμερ των Nucleus και για ένα διάστημα των Soft Machine
Jon Povey, 80, ντράμερ των Pretty Things
Katherine Anderson, 79, τραγουδίστρια των Marvelettes
Keith Reid, 76, στιχουργός των Procol Harum
Lasse Wellander, 70, κιθάρα στους ABBA
Lee Rauch, 58, ντράμερ των Megadeth
Les Maguire, 81, κημπορντίστας και σαξοφωνίστας των Gerry and the Pacemakers
Lester Sterling, 87, σαξοφωνίστας των Skatalites
Michael Cooper, 71, ιδρυτικό μέλος και κημπορντίστας των Inner Circle και των Third World
Mick Slattery, 77, κιθαρίστας των Hawkwind
Myles Goodwyn, 75, τραγουδιστής και κιθαρίστας των April Wine
Peter Brötzmann, 82, ο κορυφαίος Γερμανός σαξοφωνίστας
Ralph Humphrey, 79, ντράμερ των Mothers of Invention
Randy Meisner, 77, μπασίστας και τραγουδιστής στα πρώτα χρόνια των Eagles
Ray Shulman, 73, μέλος των Gentle Giant
Rita Lee, 75, τραγουδίστρια των Os Mutantes
Robbie Bachman, 69, ντράμερ των Bachman-Turner Overdrive
Ron Howden, 78, ντράμερ των Nektar
Rudolph Isley, 84, ο τραγουδιστής των Isley Brothers
Sebastian Marino, 57, κιθαρίστας των Overkill και των Anvil
Sheldon Reynolds, 63, κιθαρίστας στους Commodores και στους Earth, Wind & Fire
Steve Riley, 67, ντράμερ των Keel, των W.A.S.P. και των L.A. Guns
Terry Kirkman, 83, τραγουδιστής των Association
Tim Bachman, 71, κιθαρίστας των Bachman-Turner Overdrive
Tom Stephen, 68, ντράμερ των Jeff Healey Band
Top Topham, 75, κιθαρίστας των Yardbirds
Wayne Shorter, 89, θρυλικός τζαζ σαξοφωνίστας
Yukihiro Takahashi, 70, ντράμερ και τραγουδιστής των Yellow Magic Orchestra
 

Εύχομαι σε όλους και όλες Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2024 !

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, 6:30 π.μ.