T4Terry "Trouble" Παπαντίνας

Βιογραφικό, μπάντες, συνεργασίες, ταινίες και σπάνιες φωτογραφίες του. Του Κώστα Καρδερίνη

 

Terry "Trouble" ΠαπαντίναςΜια θρυλική μουσική φυσιογνωμία έφυγε την προηγούμενη Κυριακή, ο ρόκερ κιθαρίστας συνθέτης Θόδωρος Παπαντίνας, σε ηλικία μόλις 65. Ο άλλος αέρας που έφερε από τη Νέα Υόρκη μπόλιασε γόνιμα τους όψιμους Fratelli, τους βραχύβιους Μακεδονομάχους του Καντζού και του Νίκου Παπάζογλου, την επίσης σύντομη Εταιρία Καλλιτεχνών με τη φωνή του πρίγκιπα Σιδηρόπουλου, τους πρώιμους Φατμέ του Πορτοκάλογλου.

Οι ζωντανοί και κλοτσώντες Μακεδονομάχοι [1971] έδωσαν στίγμα καθαρόαιμου βιωμένου και βιωματικού ροκ [sex 'n' drugs 'n' rock 'n' roll all the way, κατά τα λεγόμενά του] κι άφησαν σαν ανεμοστρόβιλος αποτυπώματα στον Παύλο, στον συγκάτοικο Βαγγέλη Γερμανό, στον Αντώνη Καφετζόπουλο, στον Τζίμη Πανούση και σ' άλλους πολλούς, όλοι φοιτητές εκείνη την περίοδο στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό ήταν εξάλλου το νήμα και το νόημα όλης της ζωής και της δράσης του σπεσιαλίστα κιθαρίστα. Οι διαλυτικές και αυτοκαταστροφικές του τάσεις τον οδήγησαν στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη ξανά και ξανά, αλλά τον έριξαν ναυαγό πάλι στην Ελλαδίτσα, να φτιάχνει με τα ίδια του τα χέρια και με λίγη βοήθεια των φίλων, out of the blue όπως παραδέχεται, ένα ξακουστό και σπάνιο πράσινο άλμπουμ κι ένα γκρουπ ομώνυμο [Bicycle, 1981] κι αυτό βραχύβιο, όπως όλα του. Πλην των Trouble που δεν ολοκλήρωσαν ποτέ τίποτα αλλά δεν σταμάτησαν να επανέρχονται δριμύτεροι.

Δισκογραφικά ο Τέρρυ κέντησε με το δικό του ύφος τον Μπάλλο του Σαββόπουλου, το Επεισόδιο του άλλου Σαββόπουλου [του Πάνου] και έπαιξε σε δεκάδες ακόμα ηχογραφήσεις ως alien και ξωτικό. Έπαιξα για όποιον θες, λέει χαρακτηριστικά. Μοίρασε τις γνώσεις του σε δεκάδες μουσικούς, με πλέον πρόσφατο τον άλλο Πανούτσο, τον Βασίλη των Chinese Basement, ο οποίος υπήρξε ο πιο καλός ο μαθητής του στην κιθάρα.

Troubled GuitarΤο 2009 τον επανέφερε στο προσκήνιο το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη γι' αυτόν [T 4 Trouble and the Self Admiration Society]. Ακολούθησε νέα συνεργασία στο μπουτάρειο ντοκιμαντέρ Ένα Βήμα Μπροστά [2012] και υπήρχε έτοιμο σχέδιο για το επόμενο με θέμα την επερχόμενη dOCUMENTA 14 που διοργανώνεται από κοινού σε Κάσελ και Αθήνα, για πρώτη φορά. Όμως ο Χάρος του την είχε φυλαγμένη και τον πήρε και τον σήκωσε μ' έναν τελευταίο τρελό χορό χωρίς να υποφέρει πολύ.

Το 2012 η B-OtherSide κυκλοφόρησε ένα σινγκλάκι που αμέσως εξαντλήθηκε [Fratelli / Μακεδονομάχοι - Πρόβα]. Στην πρώτη πλευρά το Όνειρο του Μίμη Αντωνόπουλου και στην πίσω Οι Αρχές του Γιάννη Καντζού. Έκανε κι ένα χαρακτηριστικό soundtrack στις Φωνές από το Υπόγειο [2013].

Στην τελευταία του συνέντευξη, που μεγάλο μέρος της δημοσιεύτηκε στο Θεσσαλονικέων Πόλις, χωρίς να περιμένω και να φαντάζομαι καν ότι θα 'ταν η τελευταία, ο Παπαντίνας μου μίλησε για δυο ταυτόχρονα συνεργασίες. Η μια με τους Κυριάκο Δαρίβα [τύμπανα] και Αλέκο Αράπη [μπάσο]. Κι η άλλη με τους Πάνο "Τσίκο" Κατσικιώτη [τύμπανα] και Νίκο Χατζόπουλο [μπάσο]. Δεν γνωρίζω αν έχει μείνει κάτι ηχογραφημένο από τις καλοδουλεμένες πρόβες που, όπως λεν αυτόπτες μάρτυρες, ήταν κανονικές συναυλίες με πληρότητα και φαντασία.
____

Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι του Κώστα Καρδερίνη από τη συνέντευξη στην Καστέλλα.

Μακεδονομάχοι 1970Μακεδονομάχοι 1970

 

Μακεδονομάχοι (από εφημερίδα της εποχής)Μακεδονομάχοι (από εφημερίδα της εποχής)

 

Από την ηχογράφηση του "Επεισόδιου" του Πάνου ΣαββόπουλουΑπό την ηχογράφηση του "Επεισόδιου" του Πάνου Σαββόπουλου

 

Σιδηρόπουλος - ΠαπαντίναςΣιδηρόπουλος - Παπαντίνας (Εταιρία Καλλιτεχνών)

 

Με τον Δημήτρη Αθυρίδη. Ηχογράφηση για το "T 4 trouble and the self admiration society".Με τον Δημήτρη Αθυρίδη. Ηχογράφηση για το "T 4 trouble and the self admiration society".

 

"T 4 trouble and the self admiration society"