The Fall: H δισκογραφία (Μέρος Ι)

Good Evening, We Are The Fall!

Τιτάνιο έργο η καταγραφή και ο σχολιασμός της δισκογραφίας των Fall, ακόμη κι αν φτάνει προς το παρόν μέχρι το 1992. Το αναλαμβάνει και το φέρνει εις πέρας ο Μίλτος Τσίπτσιος.

1650 συναυλίες, 513 τραγούδια, 60 διαφορετικά μέλη, 42 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, 38 compilation άλμπουμ, 37 live άλμπουμ, live σε 35 διαφορετικές χώρες, 33 στούντιο άλμπουμ, 26 singles και EP’s, 24 John Peel sessions, 16 περιοδείες στην Αμερική, 10 παρουσίες στην Αθήνα, 4 στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, 3 συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, 3 γάμοι: Ένας και μοναδικός Mark E. Smith

 

THE FALL: DISCOGRAPHY (PART 1)

 

Τίτλος: BINGO-MASTER’S BREAK-OUT 7" 08/78
Τραγούδια: Psycho Mafia, Bingo-Master, Repetition.
Μέλη: Mark Edward Smith φωνή, Martin Bramah κιθάρα, Tony Friel μπάσο, Karl Burns ντραμς, Una Baines Keyboards.
Εταιρεία: Step-Forward.
Μέσα-Έξω: Όταν κυκλοφόρησε (εννέα μήνες μετά την ηχογράφησή του), ο Friel και η Baines είχαν ήδη αποχωρήσει, ο πρώτος για να γίνει ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Passage, η δεύτερη μη μπορώντας να διαχειριστεί κάποια προσωπικά της προβλήματα. Η τελευταία συναυλία του Frier με τους Fall ήταν τον Δεκέμβριο του 1977, μία συναυλία που ηχογραφήθηκε και μέρος της παρουσιάστηκε στο CD “Live 1977” του 2000 της Cog Sinister.
Σχόλια: Πρώτο δισκάκι, όχι όμως και δισκογραφικό ντεμπούτο, μιας και λίγους μήνες πριν οι Fall είχαν συμπεριληφθεί με τα τραγούδια ‘Stepping Out’ και ‘Last Orders’ στη συλλογή της Virgin “Short Circuit: Live At The Electric Circus” μαζί με Buzzcocks, Drones, Joy Division, Steel Pulse και John Cooper Clarke.

 

Τίτλος: IT’S THE NEW THING 7"11/78
Τραγούδια: It’s The New Thing, Various Times.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Martin Bramah κιθάρα, Marc Riley μπάσο, Karl Burns ντραμς, Yvonne Pawlett Keyboards.
Εταιρεία: Step-Forward.
Μέσα-Έξω: Στη θέση του Tony Friel από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 1978 ο Eric McGann ο οποίος εκδιώχθηκε από τον Smith καθ’ οδόν προς το πρώτο Peel session των Fall, καθώς αρνήθηκε ν’ ανέβει στο βανάκι που θα τους μετέφερε, λόγω της εμφάνισης του οδηγού. Αργότερα θα τον συναντήσουμε στους Blue Orchids. Η θέση του καλύφθηκε άμεσα από τον τότε roadie του γκρουπ Marc Riley. Στη θέση της Una Baines η Yvonne Pawlett. Στο μάνατζμεντ του γκρουπ, η και κάποιου τύπου «μητέρα» των υπολοίπων Kay Carroll φίλη της Baines.
Σχόλια: Ο στίχος από το τραγούδι ‘Various Times’ “I don’t like them said Ian” αναφέρεται στον Ian McCulloch τραγουδιστή των Echo And The Bunnymen, αλλά και roadie των πρώτων ημερών των Fall.

 

Τίτλος: LIVE AT THE WITCH TRIALS LP 03/79
Τραγούδια: Frightened, Crap Rap2/Like To Blow, Rebellious Jukebox, No Xmas For John Quays, Mother-Sister!, Industrial Estate, Underground Medecin, Two Steps Back, Live At The Witch Trials, Futures And Pasts, Music Scene.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Martin Bramah κιθάρα, Mark Riley μπάσο, Karl Burns ντραμς, Yvonne Pawlett Keyboards.
Εταιρεία: Step-Forward.
Μέσα-Έξω: Μέχρι να κυκλοφορήσει το άλμπουμ ο Burns ήταν ήδη παρελθόν.
Σχόλια: Ηχογραφήθηκε σε μόλις μία ημέρα. Η Αμερικάνικη έκδοση του δίσκου όχι μόνο έχει διαφορετικό εξώφυλλο, αλλά και διαφορετικό track list, με το ‘Various Times’ (flip-side του προηγούμενου single τους), να αντικαθιστά τα ‘Mother Sister’ και ‘Industrial Estate’. Κανένα τραγούδι από τα δύο προηγούμενα σιγκλάκια δεν συμπεριλήφθηκε στο LP, τέσσερα από αυτά όμως ακούστηκαν στο πρώτο Peel session του γκρουπ και δύο στο δεύτερο.
Quotes: We Are The Fall, Northern White Crap That Talks Back.

 

Τίτλος: ROWCHE RUMBLE 7" 07/79
Τραγούδια: Rowche Rumble, In My Area.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Marc Riley κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Mike Leigh ντραμς, Yvonne Pawlett Keyboards.
Εταιρεία: Step-Forward.
Μέσα-Έξω: Ριζικές αλλαγές με τον Karl Burns να φεύγει για τους Teardrops και τον Martin Bramah να ξανασμίγει με την Una Baines αυτή τη φορά για να φτιάξουν τους Blue Orchids. Η κενή θέση του τελευταίου καλύπτεται εκ των έσω, με τον Marc Riley να μεταφέρεται στην κιθάρα, ενώ νέος ντράμερ από τον Φεβρουάριο είναι ο Mike Leigh. Τέλος, δύο νέα πρόσωπα συμπληρώνουν το σεξτέτο πλέον, οι Craig Scanlon στην κιθάρα και ο Steve Hanley στο μπάσο, και οι δύο μέλη των Staff 9 και φίλοι του Riley. Ο Hanley μάλιστα έμελλε να γίνει το μακροβιότερο μέλος των Fall πλην Smith, μένοντας στο γκρουπ μέχρι το 1998. Ο Bramah θα επιστρέψει στους Fall έντεκα χρόνια μετά για το LP Extricate.
Σχόλια: Το σιγκλάκι φτάνει στο νούμερο τριανταένα του indie Βρετανικού τοπ.

 

Τίτλος: DRAGNET LP 10/79
Τραγούδια: Psykick Dancehall, A Figure Walks, Printhead, Dice Man, Before The Moon Falls, Your Heart Out, Muzorewi’s Daughter, Flat Of Angels, Choc-Stock, Spectre Vs. Rector, Put Away.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Marc Riley κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Mike Leigh ντραμς.
Εταιρεία: Step-Forward.
Μέσα-Έξω: Τον Ιούλιο παίζει για τελευταία φορά με τους Fall η Pawlett. Οι φήμες που ακολούθησαν τη φυγή της είχαν να κάνουν με τις σπουδές της στη βιολογία, ή την αφοσίωση της στο σκύλο της. Η αλήθεια είναι πως αισθάνονταν κάπως απομονωμένη από τους υπόλοιπους οι οποίοι ή ήταν φίλοι από τα παλιά (Riley, Scanlon, Hanley), ή ζευγάρι πλέον (Smith, Caroll).
Σχόλια: Κυκλοφόρησε μόλις οχτώ μήνες μετά τη κυκλοφορία του Live A The Witch Trials. Τρία τραγούδια του άλμπουμ τα ‘A Figure Walks’, ‘Printhead’ και ‘Before The Moon Falls’ είναι γραμμένα από τον ήδη αποχωρήσαντα Martin Bramah, χωρίς όμως να αναφέρεται αυτό πουθενά στα credits του δίσκου. Το Νοέμβριο ξεκινάει και η πρώτη περιοδεία του γκρουπ στην Αμερική.
Quotes: Ivantar Corman Sludge Hai Choi.

 

Τίτλος: FIERY JACK 7" 01/80
Τραγούδια: Fiery Jack, 2nd Dark Age, Psykick Dancehall #2
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Marc Riley κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Mike Leigh ντραμς.
Εταιρεία: Step-Forward.
Μέσα-Έξω: Ίδια μέλη, με τον Riley να παίζει και τα Keyboards που ορφάνεψαν μετά την φυγή της Pawlett.
Σχόλια: Πρώτη παρουσία των Fall στο τοπ δέκα του indie chart με την αξιοπρεπέστατη τέταρτη θέση. Τελευταία όμως κυκλοφορία τους με τη Step-Forward τη δισκογραφική των Miles Copeland (αδελφού του σταρ των Police Stewart Copeland) και Mark Perry των Alternative T.V.

 

Τίτλος: TOTALE’S TURNS (IT’S NOW OR NEVER) LP 05/80
Τραγούδια: Intro/Fiery Jack, Rowche Rumble, Muzorewi’s Daughter, In My Area, Choc-Stock, Spectre Vs. Rector, Cary Grant’s Wedding, That Man, New Puritan, No Xmas For J. Quay.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Marc Riley κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Mike Leigh ντραμς.
Μέσα-Έξω: Όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ ο Leigh είχε ήδη αποχωρήσει.
Εταιρεία: Rough Trade.
Σχόλια: Πρώτο live και πρώτη κυκλοφορία των Fall στην «πιο ισχυρή» Rough Trade, με σκαρφάλωμα μάλιστα στην κορυφή του indie Βρετανικού chart. Τα τραγούδια προέρχονται από τρία διαφορετικά live του γκρουπ, με το ‘Cary Grant’s Wedding’ να μην υπάρχει σε καμιά άλλη ως τότε κυκλοφορία των Fall. Το ίδιο συμβαίνει και με το ‘That Man’ που έμεινε έξω από το single ‘Fiery Jack’, ενώ το ‘New Puritan’ είναι ηχογραφημένο σε κασετόφωνο στο σπίτι του Smith.
Quotes: The Difference Between You and Us Is That We Have Brains.

 

Τίτλος: HOW I WROTE ‘ELASTIC MAN’ 7" 07/80
Τραγούδια: How I Wrote ‘Elastic Man’, City Hobgoblins.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Marc Riley κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς.
Εταιρεία: Rough Trade.
Μέσα-Έξω: Δισκογραφικό ντεμπούτο στους Fall για τον δεκαπεντάχρονο Paul Hanley, αδελφό του Steve που ήλθε για να αναπληρώσει το κενό που άφησε η αποχώρηση του Leigh. Ο τελευταίος θα συνεχίσει στους πιο rock ‘n’ roll τύπους Velvet Collars. Στην πρώτη του συναυλία με το γκρουπ ο Paul Hanley παρουσιάστηκε στο κοινό με την μαθητική του ποδιά.
Σχόλια: Αν και ο τίτλος ονομάζεται “Elastic Man”, οι στίχοι αναφέρονται σε Plastic Man. Ένας πρώιμος τίτλος του ‘City Hobgoblins’ ήταν ‘Case For The Jews’. Στην παραγωγή του single και ο Mayo Thomson των Αμερικανών Red Crayola.

 

Τίτλος: TOTALLY WIRED 7" 09/80
Τραγούδια: Totally Wired, Putta Block.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Marc Riley κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς.
Εταιρεία: Rough Trade.
Μέσα-Έξω: -
Σχόλια: Πρώτο τοπ εικοσιπέντε του γκρουπ στη Νέα Ζηλανδία και νούμερο δύο στο indie Βρετανικό τοπ. Στο ‘Putta Block’ μπερδεύονται στην εισαγωγή ήχοι που θυμίζουν το The N.W.R.A., ενώ στο κλείσιμο υπάρχει και μία μίξη λίγο από ‘Rowche Rumble’ και λίγο από ‘Cary Grant’s Wedding’.

 

Τίτλος: GROTESQUE (AFTER THE GRAMME) LP 11/80
Τραγούδια: Pay Your Rates, English Scheme, New Face In Hell, C’n’C-S Mithering, The Container Drivers, Impression Of J. Temperance, In The Park, W.M.C.-Blob 59, Gramme Friday, The N.W.R.A.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Marc Riley κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς.
Εταιρεία: Rough Trade.
Μέσα-Έξω: -
Σχόλια: Το εξώφυλλο είναι φιλοτεχνημένο από την αδελφή του Smith την Suzanne. Το ‘Impression Of J. Temperance’ είναι το παλαιότερο χρονικά του δίσκου, γράφτηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας από την οποία προέκυψε το ‘Totale’s Turns’.
Quotes: C ‘n’ N Is Born! Is This LP Sufficiently Coffee Table?

 

Τίτλος: SLATES 10" MLP 04/81
Τραγούδια: Middle Mass, An Older Lover Etc, Prole Art Threat, Fit And Working Again, Slates Slags Etc., Leave The Capitol.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Mark Riley κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς.
Εταιρεία: Rough Trade.
Μέσα-Έξω: Συμμετοχή του πολυοργανίστα φίλου του Smith Dave Tucker, εδώ στο κλαρινέτο που συνεχίστηκε και για μια περίοδο σε κάποια live του γκρουπ.
Σχόλια: Δεκάιντσο που η πρώτη πλευρά είναι χαρακτηρισμένη obj. και η δεύτερη subj.
Quotes: Keep Shtum. Plagiarism Infects the Land.

 

Τίτλος: 77-EARLY YEARS-79 LP 09/81
Τραγούδια: Repetition, Bingo Masters Breakdown, Psycho Mafia, Various Times, It’s The New Thing, Rowche Rumble, In My Area, Dice Man, Psykick Dance Hall No 2, 2nd Dark Age, Fiery Jack.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Martin Bramah κιθάρα, Tony Friel μπάσο, Karl Burns ντραμς, Una Baines Keyboards, Mark Riley μπάσο, Yvonne Pawlett Keyboards, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Mike Leigh ντραμς.
Εταιρεία: Step-Forward.
Μέσα-Έξω: -
Σχόλια: Συλλογή της Step –Forward που περιλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τα τέσσερα πρώτα σιγκλάκια του γκρουπ συν το ‘Dice Man’ από το ‘Dragnet’.

 

Τίτλος: LIE DREAM OF A CASINO SOUL 7" 11/81
Τραγούδια: Lie Dream Of A Casino Soul, Fantastic Life.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Marc Riley keyboards, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς, Karl Burns ντραμς
Εταιρεία: Kamera Records.
Μέσα-Έξω: Επανείσοδος του Karl Burns στο γκρουπ σαν δεύτερος ντράμερ.
Σχόλια: Τέλος πρώτης εποχής και για Rough Trade και νέα εταιρεία η γνωστή για το καλό της γούστο Kamera Records. Το καζίνο του τραγουδιού είναι αυτό του Wigan. Στο σαξόφωνο ο Richard Mazda, γνωστός και από τις guest συμμετοχές του μεταξύ άλλων στους Birthday Party και Alternative T.V. Στο ‘Lie Dream’ παίζει ντραμς ο Burns, ενώ στο ‘Fantastic Life’ υπάρχει συνύπαρξη Hanley και Burns.

 

Τίτλος: LIVE IN LONDON 1980 CASS 03/82
Τραγούδια: Crap Rap, English Scheme, New Face In Hell, That Man, ?, Male Slags, Gramme Friday, Container Drivers, Jawbone + The Air Rifle, In The Park, Sex, Leave The Capital, Spectre Versus Rector, Pay Your Rates, Impression Of J. Temperance.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Mark Riley κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς.
Εταιρεία: Chaos Tapes.
Μέσα-Έξω: -
Σχόλια: Δεύτερο live μετά το Total’s Turn. Η κασέτα κυκλοφόρησε σε τέσσερεις χιλιάδες αντίτυπα. Οι συναυλίες έγιναν τον Δεκέμβριο του 1980 στο Λονδίνο όταν το Slates βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο. Έτσι το χαρακτηρισμένο τραγούδι ως ? είναι το ‘An Older Lover Etc’, το ‘Gramme Friday’ είναι το ‘Prole Art Threat’ και το ‘Male Slags’ είναι το κατοπινό ‘Slates & Slags Etc’. Τέλος, υπάρχει τραγούδι ονόματι ‘Sex’ που…δεν υπάρχει. Το support γκρουπ σε αυτές τις συναυλίες ήταν οι Furious Pig.
Quotes: Pay No More Than £ 3.50.

 

Τίτλος: HEX ENDUCTION HOUR LP 03/82
Τραγούδια: The Classical, Jawbone And The Air-Rifle, Hip Priest, Fortress/Deer Park, Mere Pseud Mag. Ed., Winter (Hostel-Maxi), Winter 2, Just Step S’ways, Who Makes The Nazis, Iceland, And This Day.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Marc Riley κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς, Karl Burns ντραμς.
Εταιρεία: Kamera Records.
Μέσα-Έξω: -
Σχόλια: Έφτασε στο νούμερο εβδομήντα ένα του επίσημου Βρετανικού τοπ. Δύο από τα τραγούδια του άλμπουμ τα ‘Hip Priest’ και ‘Iceland’ είναι ηχογραφημένα σε στούντιο στην Ισλανδία. Το ‘Jawbone’ ήταν ξεχασμένο για μία διετία στα κιτάπια του Smith. Το ‘Hip Priest’ ακούγεται σε μία από τις τελευταίες σκηνές της ταινίας ‘The Silence Of The Lamps’.
Quotes: (1hr) (1hr) (1hr)

 

Τίτλος: LOOK, KNOW 7" 04/82
Τραγούδια: Look, Know, I’m Into C.B.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Marc Riley κιθάρα-keyboards, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς, Karl Burns ντραμς
Εταιρεία: Kamera Records.
Μέσα-Έξω: -
Σχόλια: Το ‘Look, Know’ είναι βγαλμένο από τα session της Ισλανδίας του ‘Hex Enduction Hour’, με τα πρώτα φωνητικά να είναι του Marc Riley και η εισαγωγή του να χρησιμοποιεί απροκάλυπτα το riff από το ‘Da Da Da’ των Trio.

 

Τίτλος: A PART OF AMERICA THEREIN, 1981 LP 05/82
Τραγούδια: The N.W.R.A., Hip Priest, Totally Wired, Lie Dream Of A Casino Soul, Cash ‘N’ Carry, An Older Lover, Deep Park, Winter.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Marc Riley κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Karl Burns ντραμς
Εταιρεία: Cottage Records.
Μέσα-Έξω: Επιστροφή του Burns στα ντραμς στη θέση του Hanley, αλλά μόνο για την Αμερικάνικη περιοδεία, καθώς ο τελευταίος δεν μπορούσε να παίξει σε κλαμπ για άνω των εικοσιένα ετών και έτσι του απορρίφτηκε η αίτηση για βίζα.
Σχόλια: Τρίτο στη σειρά live των Fall μέσα σε μια τριετία. Είναι αμερικάνικη κυκλοφορία του 1982 με συναυλίες που έγιναν το καλοκαίρι του 1981, στη δεύτερη περιοδεία του γκρουπ στην Αμερική. Η πρώτη πλευρά είναι χαρακτηρισμένη ως North Side και περιέχει τραγούδια που παίχτηκαν στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη και η δεύτερη ως South Side με αυτά από Σαν Φρανσίσκο, Χιούστον και Μέμφις. Το 1991 θα κυκλοφορήσει και σε CD που θα συμπεριλαμβάνει και το ‘Slates’.
Quotes: We Are The Fall, Don’t Expect Any Left Wing Shit Because At Home We’ve Got Enough Of It.

 

Τίτλος: ROOM TO LIVE LP 09/82
Τραγούδια: Joker Hysterical Face, Marquis Cha Cha, Hard Life In Country, Room To Live, Detective Instict, Solicitor In Studio, Papal Visit.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Marc Riley κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς, Karl Burns ντραμς.
Εταιρεία: Kamera Records.
Μέσα-Έξω: -
Σχόλια: Επεξηγηματικός τίτλος: Undilutable Slang Truth!. Βγήκε μόλις έξι μήνες μετά το ‘Hex Enduction Hour’, έφτασε στο νούμερο τέσσερα του indie τοπ και η κυκλοφορία του συνέπεσε με την πρώτη συναυλία των Fall στην Αθήνα. Στην κιθάρα του ‘Hard Life In Country’ είναι και ο Arthur Kadmon ιδρυτικό μέλος των Ludus.
Quotes: Loathsome Traitor Victim Of Educated Aimlessness. Revealed By: The Fall

 

Τίτλος: THE MAN WHOSE HEAD EXPANDED 7" 06/83
Τραγούδια: The Man Whose Head Expanded, Ludd Gang.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Craig Scanlon κιθάρα-keyboards, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς, Karl Burns ντραμς, μπάσο.
Εταιρεία: Rough Trade.
Μέσα-Έξω: Ο Riley αποχωρεί τον Δεκέμβριο του 1982. Λίγο μετά θα δημιουργήσει τους Marc Riley And The Creepers στους οποίους έπαιξαν κατά καιρούς και τα αδέλφια Hanley και ο Scanlon. Παρελθόν θα αποτελέσει και η μάνατζερ Kay Carroll, σε μία αποχώρηση που διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια της περιοδεία του γκρουπ σε Η.Π.Α. και Καναδά. Πέθανε τον Ιούνιο του 2020.
Σχόλια: Επιστροφή μετά από σχεδόν δύο χρόνια στη Rough Trade. Τα πλήκτρα στην εισαγωγή του ‘The Man Whose Had Expanded’ παραπέμπουν (και αυτά) σε αυτά της εισαγωγής του ‘Da, da, da’ των Γερμανών Trio. Στο ‘Ludd Gang’ υπάρχει ο στίχος “I’ll stick with the gang one, I’ll make a stand with the ludd gang” ευθεία επίθεση στους Gang Of Four, ενός γκρουπ που αντιπαθούσε ιδιαίτερα ο Mark E. Smith. Το ίδιο τραγούδι ακούστηκε και στο ντοκιμαντέρ του χορογράφου Charles Atlas, με τίτλο Hail The New Puritan.

 

Τίτλος: KICKER CONSPIRACY 2x7" 09/83
Τραγούδια: Kicker Conspiracy, Wings, Container Drivers, New Puritan.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Craig Scanlon κιθάρα, keyboards, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς, Karl Burns ντραμς, Marc Riley κιθάρα.
Εταιρεία: Rough Trade.
Μέσα-Έξω: -
Σχόλια: Διπλό σιγκλάκι με το ‘Kicker Conspiracy’ να είναι ένα τραγούδι για το ποδόσφαιρο και τον χουλιγκανισμό, ενώ τα ‘Container Drivers’ και ‘New Puritan’ προέρχονται από το τρίτο John Peel session του γκρουπ, αυτό του Σεπτεμβρίου του 1980.

 

Τίτλος: FALL IN A HOLE LP + 12" 11/83
Τραγούδια: Impression Of J. Temperance, Man Whose Head Expanded, Room To Live, Hip Priest, Lie Dream Of A Casino Soul, Prole Art Threat, Hard Life In Country, The Classical (Minus Intro…), Mere Pseud Mag Ed, Marquis Cha Cha, Backdrop, Fantastic Life, English Scheme, Joker Hysterical Face, No Xmas For John Quays, Solicitor In Studio.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Marc Riley κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς, Karl Burns ντραμς
Εταιρεία: Flying Nun.
Μέσα-Έξω:
Σχόλια:
Τέταρτο live. Ο δίσκος περιλαμβάνει μία συναυλία στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας τον Αύγουστο του 1982, τότε που οι σχέσεις του Smith με τον Riley δεν βρίσκονταν και στο καλύτερο σημείο τους. Η φωτογραφία του ήδη αποχωρήσαντα από το γκρουπ Riley που κοσμεί το εξώφυλλο, και είχε κάνει έξαλλο τον Smith, είναι παρμένη από ένα Αυγουστιάτικο φύλλο του 1982 από τη Νεοζηλανδέζικη εφημερίδα The Press. Τα τραγούδια που ακούγονται στο EP είναι αυτά από το encore της συναυλίας. Το ‘Backdrop’ δεν υπάρχει σε κανέναν στούντιο δίσκο των Fall, παρόλο που έχει κυκλοφορήσει συλλογή του γκρουπ του 1994 με αυτό τον τίτλο.
Quotes: Richie Blacmore Has Had A Haircut And He’s Just Been Shot.

 

Τίτλος: MARQUIS CHA-CHA 7" 11/83
Τραγούδια: Marquis Cha-Cha, Room To Live.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Marc Riley κιθάρα-keyboards, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς, Karl Burns ντραμς
Εταιρεία: Kamera Records.
Μέσα-Έξω: -
Σχόλια: Κυκλοφορία που ήταν προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα του 1982, αλλά καθυστέρησε κοντά ένα χρόνο να βγει στην επιφάνεια. Στο Marquis Cha-Cha διακωμωδείται με ίσως παρεξηγήσιμο τρόπο ο Αγγλοαργεντίνικος πόλεμος στα Φωκλαντ. Στο σαξόφωνο του ‘Room To Live’ ο Adrian Niman. Κάποιες κόπιες αντί για ‘Room To Live’ γράφουν ‘Papal Visit’.

 

Τίτλος: PERVERTED BY LANGUAGE LP 12/83
Τραγούδια: Eat Y’self Fitter, Neighbourhood Of Infinity, Garden, Hotel Bloedel, Smile, I Feel Voxish, Tempo House, Hexen Definitive/Strife Knot.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς, Karl Burns ντραμς
Εταιρεία: Rough Trade.
Μέσα-Έξω: Νέο μέλος των Fall από τον Σεπτέμβριο η Αμερικανίδα Laura Elise Salenger, γνωστότερη ως Brix (από το Guns Of Brixton των Clash) Smith, ήδη σύζυγος του Mark από τον Ιούλιο.
Σχόλια: Το ‘Tempo House’ είναι live από συναυλία του γκρουπ στο κλαμπ Hacienta στο Μάντσεστερ. Το ‘Hotel Bloedel’ είναι τραγούδι από ένα demo του πρώην γκρουπ της Brix, Banda Dratsing.
Quotes: Walk Not Perverted, Walk with Religious Language.

 

Τίτλος: OH! BROTHER 7" 06/84
Τραγούδια: Oh! Brother, God-Box.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς-keyboards, Karl Burns ντραμς.
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω: -
Σχόλια: Τέλος εποχής, οριστικά αυτή τη φορά για Rough Trade. Νέα εταιρία η Beggars Banquet στην οποία και θα παραμείνουν για κοντά μια πενταετία. Μαζί τους στη νέα αυτή αρχή και ο γνωστός παραγωγός John Leckie που συνέβαλε και στην εν’ γένει διαμόρφωση του ήχου τους. Το ‘Oh! Brother’ είναι ένα από τα παλαιότερα τραγούδια των Fall (εποχής 1977) που τώρα ρετουσαρίστηκε. Αυτό είναι το πρώτο σιγκλάκι των Fall που κυκλοφόρησε και σε δωδεκάιντσο με την προσθήκη του ‘O! Brother’.

 

Τίτλος: C.R.E.E.P. 7" 08/84
Τραγούδια: Pat-Trip Dispenser, C.R.E.E.P.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς-keyboards, Karl Burns ντραμς.
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω: -
Σχόλια: Η δωδεκάιντση έκδοση περιλαμβάνει μία long version του ‘C.R.E.E.P.’ που ανεπιβεβαίωτες φήμες λένε πως γράφτηκε για τον Morissey των Smiths, ενώ άλλες για τον πρόσφατα αποχωρήσαντα Mark Riley.

 

Τίτλος: THE WONDERFUL AND FRIGHTENING WORLD LP 10/84
Τραγούδια: Lay Of The Land, 2X4, Copped It, Elves, Slang King, Bug Day, Stephen Song, Craigness, Disney’s Dream Debased.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς, Karl Burns ντραμς, Craig Scanlon κιθάρα.
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω: -
Σχόλια: Στα φωνητικά των ‘Copped It’ και ‘Stephen Song’ ακούγεται και ο Gavin Friday των Virgin Prunes. Το ‘Copped It’ είναι τραγούδι από τα παλαιότερα των Fall εποχής 1977 όταν ακόμη έψαχναν ανάμεσα στο Outsiders και το Fall το όνομά τους. Το ‘Elves’ κλέβει ξεκάθαρα το riff από το ‘I Wanna Be Your Dog’. Τα ‘Stephen Song’ και ‘Craigness’ ονομάστηκαν έτσι μόνο και μόνο για να τιμηθεί η προσφορά των Steve Hanley και Craig Scanlon στα δύο αυτά τραγούδια.
Quotes: Shimmering violet shimmer, twisting haunts shadow passers veil night time silvery veils swirling rustling sweep.

 

Τίτλος: CALL FOR ESCAPE ROUTE 12" 10/84
Τραγούδια: Draygo’s Guilt, Clear Off!, No Bulbs.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς-keyboards, Karl Burns ντραμς, Craig Scanlon κιθάρα.
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω:
Σχόλια:
Στην πρώτη του έκδοση το EP αυτό προσέφερε δώρο και ένα εφτάιντσο σιγκλάκι με τα ‘No Bulbs 3’ και ‘Slang King 2’. Στο ‘Clear Off!’ τραγουδάει και πάλι ο Gavin Friday των Virgin Prunes, χαρακτηρισμένος ως “friendly visitor”. Το ‘No Bulbs 3’ είναι η μεγαλύτερη εκτέλεση του ‘No Bulbs’.

 

Τίτλος: HIP PRIEST AND KAMERADS LP 03/85
Τραγούδια: Lie-Dream Of A Casino Soul, The Classical, Fortress, Look Know, Hip Priest, Mere Pseud Mag. Ed. (St. Gallen, ’83), Hard Life In Country, I’m Into C.B.!, Fantastic Life.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Marc Riley κιθάρα-keyboards, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς, Karl Burns ντραμς.
Εταιρεία: Situation Two.
Μέσα-Έξω: -
Σχόλια: Συλλογή που περιλαμβάνει τραγούδια από την εποχή των Fall στην Kamera Records. Έτσι εδώ υπάρχουν ολόκληρα τα δύο σιγκλάκια από αυτή την περίοδο, όπως και τρία τραγούδια από το ‘Hex Enduction Hour’ και δύο από το ‘Room To Live’. Το ‘Mere Pseud Mag. Ed.’ είναι ζωντανά ηχογραφημένο από μία συναυλία του γκρουπ στη St. Gullen της Ελβετίας τον Φεβρουάριο του 1983. Στο οπισθόφυλλο υπάρχει και μία …casualty list με κάποια ονόματα που υπήρξαν στους Fall, σημαντικά και ασήμαντα.
Quotes: B: Real Clogged! 1981,1982-83. See! Nowlt! Long Hair, Short, The Lot.

 

Τίτλος: COULDN’T GET AHEAD 7" 06/85
Τραγούδια: Couldn’t Get Ahead, Rollin’ Dany.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Karl Burns ντραμς, Craig Scanlon κιθάρα, Simon Rogers keyboards.
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω: Το Νοέμβριο του 1984 αποχωρεί ο Paul Hanley και οι Fall μένουν με έναν ντράμερ. Νέο μέλος ο πασπαρτού και πολυοργανίστας Simon Rogers.
Σχόλια: Το ‘Rollin’ Dany’ είναι διασκευή στο τραγούδι του 1958 που έκανε μεγάλη επιτυχία τραγουδώντας το ο Gene Vincent. Η δωδεκάιντση έκδοση του single συμπεριλαμβάνει και το ‘Petty Thief Lout’.

 

Τίτλος: THIS NATION’S SAVING GRACE LP 09/85
Τραγούδια: Mansion, Bombast, Barmy, What You Need, Spoilt Victorian Child, L.A., Gut Of The Quantifier, My New House, Paint Work, I Am Damo Suzuki, To Nkroachment:Yarbles.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Karl Burns ντραμς, Craig Scanlon κιθάρα, Simon Rogers keyboards.
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω:
Σχόλια:
Έφτασε στο νούμερο 54 του επίσημου τοπ. Ο τίτλος από το ‘What You Need’ είναι δανεισμένος από ένα επεισόδιο της σειράς ‘The Twilight Zone’ της οποίας ο Smith ήταν φανατικός τηλεθεατής. Το ‘I Am Damo Suzuki’ είναι φόρος τιμής στον τραγουδιστή των Κολωνέζων Can, ενός από τα ελάχιστα αγαπημένα συγκροτήματα του Smith. Το ‘Mansion’ είναι η instrumental έκδοση του ‘Nkroachment:Yarbles’
Quotes: S. Halley! He’s Back.

 

Τίτλος: CRUISER’S CREEK 7" 10/85
Τραγούδια: Cruiser’s Creek, Vixen, L.A.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς, Karl Burns ντραμς, Craig Scanlon κιθάρα, Simon Rogers keyboards.
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω:
Σχόλια:
Το ‘Cruiser’s Creek’ ακούστηκε και στο όγδοο ‘Peel session’ του γκρουπ τον Μάιο του 198, ενώ πέντε μήνες αργότερα και το L.A. βρήκε το δικό του χώρο στο ένατο.

 

Τίτλος: NORD-WEST GAS LP 02/86
Τραγούδια: My New House, Bombast, Disney’s Dream Debased, Couldn’t Get Ahead, No Bulbs, Paintwork, C.R.E.E.P., I Am Damo Suzuki, Rollin’ Dany, L.A., Barmy, Lay Of The Land.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς - keyboards, Karl Burns ντραμς, Craig Scanlon κιθάρα, Simon Rogers keyboards.
Εταιρεία: FunfUndVierzig
Μέσα-Έξω: -
Σχόλια: Γερμανική συλλογή για αυτούς που θα επιλέξουν μια πιο επιδερμική ενασχόληση από τα δύο πρόσφατα LP’s ‘The Wonderful And Frightening World’ (δύο τραγούδια) και ‘This Nation’s Saving Grace’ (έξι τραγούδια). Το άλμπουμ συμπληρώνουν και τέσσερα ακόμα τραγούδια από τα σιγκλάκια της εποχής ‘C.R.E.E.P’., ‘Call For Escape Route’ και ‘Couldn’t Get Ahead’.

 

Τίτλος: LIVING TOO LATE 12" 07/86
Τραγούδια: Living Too Late, Hot Aftershave Bop, Living Too Long.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, keyboards, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς, Craig Scanlon κιθάρα, Simon Rogers κιθάρα, keyboards.
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω: Αποχωρεί για δεύτερη φορά Karl Burns, η σχέση του όμως με τους Fall δεν θα τελειώσει εδώ καθώς θα επανέλθει μετά από μία σχεδόν οχταετία για το LP Middle Class Revolt. Σε μια σχέση αγάπης και μίσους, θα μπει και θα βγει άλλες έξι φορές, με τις συνολικές αφιξοαναχωρήσεις του να φτάνουν τις εννιά.
Σχόλια: Το εξώφυλλο του EP είναι σχεδιασμένο από τον Δανό καλλιτέχνη Claus Castenkiold που μεταξύ άλλων έχει σχεδιάσει και το εξώφυλλο από το LP ‘Mother Juno’ των Gun Club.

 

Τίτλος: MR. PHARMACIST 7" 09/86
Τραγούδια: Mr. Pharmacist, Lucifer Over Lancashire.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Paul Hanley ντραμς, Craig Scanlon, Simon Rogers keyboards, Simon Wolstencroft ντραμς, Steve Hanley μπάσο.
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω: Στη θέση του Karl Burns και αμέσως μετά την επιστροφή του γκρουπ από την Αμερική, ο Simon Wolstencroft στα ντραμς, που αν τα έφερνε αλλιώς η τύχη θα μπορούσε να ήταν μέλος των Stone Roses ή των Smiths, αλλά τελικά έμεινε πάνω από μία δεκαετία στους Fall.
Σχόλια: Το ‘Mr. Pharmacist’ είναι διασκευή στο τραγούδι των The Other Half και στατιστικά το πιο πολυπαιγμένο τραγούδι των Fall στις συναυλίες τους. Στο δωδεκάιντσο προστίθεται και το τραγούδι ‘Auto Tech Pilot’.

 

Τίτλος: BEND SINISTER LP 09/86
Τραγούδια: R.O.D., Dktr. Faustus, Shoulder Pads 1#, Mr. Pharmacist, Gross Chapel-British Grenandiers, U.S. 80’s-90’s. Terry Waite Sez, Bournemouth Runner, Riddier!, Shoulder Pads 2#.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Paul Hanley ντραμς, Craig Scanlon κιθάρα, Simon Rogers κιθάρα, Simon Wolstencroft ντραμς, Stephen Hanley μπάσο.
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω: -
Σχόλια: Πήρε τον τίτλο του από το ομώνυμο επιστημονικής φαντασίας μυθιστόρημα του Ρώσου συγγραφέα Vladimir Nabokov. Έφτασε στο νούμερο 36 του επίσημου βρετανικού τοπ. Στην Αμερική και Αυστραλία ονομάστηκε ‘The Domesday Pay-Off Triad-Plus’ με διαφορετικό εξώφυλλο και track list. Εδώ ολοκληρώνεται και η συνεργασία του γκρουπ με τον John Leckie. Ήταν μαζί τους και στα ‘The Wonderful And Frightening World’ και ‘This Nation’s Saving Grac’e. Η συμμετοχή του Paul Hanley στο δίσκο ήταν βοηθητική μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στο γκρουπ ο Simon Wolstencroft.

 

Τίτλος: HEY! LUCIANI 7" 12/86
Τραγούδια: Hey Luciani, Entitled, Shoulder Pads #1B.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Paul Hanley ντραμς, Craig Scanlon κιθάρα, Simon Rogers μπάσο-κιθάρα, Simon Wolstencroft ντραμς, Steve Hanley μπάσο.
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω:
Σχόλια:
Τα ‘Hey Luciani’ αναφέρεται στην ιστορία του πάπα John Paul I που πέθανε μόλις τριάντα τρείς ημέρες μετά την ενθρόνισή του ως αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Το ‘Hey! Luciani: The Life And Codex Of John Paul I’ ήταν και μια κάποια παραλλαγή θεατρικού έργου που έγραψε και πρωταγωνίστησε (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία) ο Mark E. Smith.

 

Τίτλος: IN: PALACE OF SWORDS REVERSED LP 1987
Τραγούδια: Prole Art Threat, How I Wrote ‘Elastic Man’, Totally Wired, Pay Your Rates, Putta Block, An Older Lover Etc., Fit And Working Again, Marquis Cha-Cha, The Man Whose Head Expanded, Neighborhood Of Infinity (Live), Kicker Conspiracy, Wings.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Paul Hanley ντραμς, Karl Burns ντραμς, Marc Riley κιθάρα-keyboards
Εταιρεία: Cog Sinister.
Μέσα-Έξω:
Σχόλια:
Συλλογή με το σκεπτικό του να γίνει κάτι σαν ένα δεύτερο ‘Early Years’. Έτσι εδώ υπάρχουν τραγούδια από την περίοδο του ‘Grotesque’ του 1980 μέχρι και το ‘Marquis Cha-Cha’ του 1983, με κάποιες όμως μικρές απουσίες. Το ‘Neighborhood Of Infinity’ είναι live από μία συναυλία του γκρουπ στο Μόναχο τον Απρίλιο του 1984.

 

Τίτλος: THE PEEL SESSIONS 12" 1987
Τραγούδια: Put Away, Mess Of My, No Xmas For John Key, Like To Blow.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Martin Bramah κιθάρα, Mark Riley μπάσο, Karl Burns ντραμς, Yvonne Pawlett keyboards.
Εταιρεία: Strange Fruit.
Μέσα-Έξω:
Σχόλια:
Αυτό είναι το δεύτερο session για την εκπομπή του John Peel. Ακολούθησαν είκοσι δύο ακόμη. Ηχογραφήθηκε το Νοέμβριο του 1978 και μεταδόθηκε ένα μήνα μετά. Σε αυτό συναντούμε ένα τραγούδι από το ‘Dragnet’ (‘Put Away)’, δύο από το ‘Live At The Witch Trial’s (‘No Xmas For John Key’ και ‘Like To Blow’) και το ‘Mess Of My’ που μάλιστα είναι η μοναδική του φορά που ακούστηκε σε στούντιο εκτέλεση. Η σύνθεση του τελευταίου είναι του Eric McGann, του μπασίστα που είχε διαδεχτεί για λίγο τον Frier, πριν η θέση καλυφθεί για τα καλά από τον Riley.

 

Τίτλος: THERE’S A GHOST IN MY HOUSE 7" 04/87
Τραγούδια: There’s A Ghost In My House, Half Found Bormann.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Simon Wolstencroft ντραμς, Marcia Schofield keyboards.
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω: Νέα προσθήκη αυτή της Marcia Schofield που μπήκε στο γκρουπ μία μέρα του τον Οκτωβρίου του 1986 και την επόμενη έπαιξε την πρώτη της συναυλία χωρίς καν πρόβα.
Σχόλια: Το ‘There’s A Ghost In My House’ είναι διασκευή ενός τραγουδιού του 1967 που είχαν γράψει τα τρία ιερά τέρατα της Motown οι Brian και Eddie Holland και ο Lamont Tozier. Στη δωδεκάιντση έκδοση του single συμπεριλαμβάνονται και τα ‘Sleep Dept Snatches’ και ‘Mark’ll Sink Us’. Αυτό το σιγκλάκι ήταν η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία των Fall, καθώς έφτασε στο νούμερο τριάντα του επίσημου τοπ.

 

Τίτλος: HIT THE NORTH 7" 10/87
Τραγούδια: Hit The North Part 1, Hit The North Part 2.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Simon Wolstencroft ντραμς, Marcia Schofield keyboards, Simon Rogers κιθάρα-σαξόφονο.
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω
Σχόλια
: Στη δωδεκάιντση έκδοση περιλαμβάνονται και τα ‘Australians In Europe’ και ‘Northerns In Europ’.

 

Τίτλος: VICTORIA 7" 01/88
Τραγούδια: Victoria, Tuff Life Boogie.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Simon Wolstencroft ντραμς, Marcia Schofield keyboards, Steve Hanley μπάσο
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω: Ο Simon Rogers αφήνει το μπάσο στον Hanley για να βρίσκεται μόνο στην παραγωγή.
Σχόλια: Το ‘Victoria’ είναι διασκευή στο γνωστό τραγούδι των Kinks, το οποίο χάρισε στους Fall μία ακόμη επιτυχία στο τοπ, φτάνοντας ως το νούμερο τριάντα πέντε. Τον ίδιο καιρό πραγματοποιείται ακόμη μια περιοδεία σε Αμερική και Καναδά με support τους αχώνευτους για τον Smith Luxuria, λόγω της ύπαρξης σε αυτούς του Howard Devoto. Στο δωδεκαίντσο προστίθενται τα ‘Guest Informant’ και ‘Twister’.

 

Τίτλος: THE FRENZ EXPERIMENT LP + 7" 02/1988
Τραγούδια: Frenz, Carry Bag Man, Get A Hotel, Victoria, Athlete Cured, In These Times, The Steak Place, Bremen Nacht, Guest Informant (Excerpt), Oswald Defence Lawyer.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Simon Wolstencroft ντραμς, Marcia Schofield keyboards, Steve Hanley μπάσο.
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω: Από επίσημο σε ανεπίσημο μέλος ο Simon Rogers που ασχολείται με την παραγωγή του άλμπουμ, παίζει σαξόφωνο και keyboards.
Σχόλια: Το πρώτο τοπ είκοσι άλμπουμ των Fall. Η πρώτη έκδοσή του έδινε δώρο ένα σιγκλάκι με τα ‘Bremen Nacht Run Out’ και ‘Mark’ll Sink Us’. Η πρώτη πλευρά είναι χαρακτηρισμένη Crime Gene και η δεύτερη Experience.

 

Τίτλος: I AM KURIOUS ORANJ LP 10/1988
Τραγούδια: New Big Prinz, Overture From ‘I Am Curious Orange’, Dog Is Life/Jerusalem, Kurious Oranj, Wrong Place Right Time, Win Fall C.D. 2080, Yes O Yes, Van Plague?, Bad News Girl, Cab It Up!, Untitled.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Simon Wolstencroft ντραμς, Marcia Schofield keyboards, Steve Hanley μπάσο.
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω: -
Σχόλια: Δίσκος που προορίστηκε για το σάουντρακ στο μπαλέτο “I Am Curious Orange” του Σκωτσέζου χορευτή και χορογράφου Michael Clark. Κυκλοφόρησε όταν η σχέση του Smith με την Brix ήταν στο χειρότερο σημείο της. Αυτό αποτυπώνεται και στους στίχους του ‘Bad News Girl’. Δύο μήνες μετά η Brix αποτέλεσε παρελθόν τόσο από το γκρουπ, όσο και από τη ζωή του Smith. Το ‘Untitled’ που κλείνει τον δίσκο είναι το ‘Last Nacht’.
Quotes: Dog shit baby bit ass-lick dog mirror.

 

Τίτλος: BIG NEW PRINZ 7" 11/88
Τραγούδια: Big New Prinz, Wrong Place Right Time
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Simon Wolstencroft ντραμς, Marcia Schofield keyboards, Steve Hanley μπάσο.
Εταιρεία: Beggars Banquet
Μέσα-Έξω: -
Σχόλια:
Promo σιγκλάκι για την προώθηση του άλμπουμ ‘I Am Kurious Oranj’. Το ‘Big New Prinz’ το βρίσκουμε άλλες φορές ως ‘New Big Priest’ και άλλες ως ‘New Big Prinz’. Η στιχουργική του τραγουδιού παραπέμπει και δανείζεται στοιχεία και χαρακτήρες από το ‘Hip Priest’.

 

Τίτλος: CAB IT UP 7" 6/89
Τραγούδια: Cab It Up, Dead Beat Descendant
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley Μπάσο, Simon Wolstencroft ντραμς, Marcia Schofield keyboards.
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω:
Σχόλια:
Η δωδεκαίντση έκδοση συμπεριλαμβάνει και τα ‘Kurious Oranj’ και ‘Hit The North’ σε live εκτελέσεις.

 

Τίτλος: SEMINAL LIVE LP 06/89
Τραγούδια: Dead Beat Descendant, Pinball Machine, H.O.W., Squid Law, Mollusc In Tyrol, 2 By 4, Elf Prefix/L.A., Victoria, Pay Your Rates, Introduction/Cruisers Creek.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Simon Wolstencroft ντραμς, Marcia Schofield Keyboards.
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω: Αυτή είναι και η τελευταία συμμετοχή της Brix με τους Fall.
Αποχώρησε το Δεκέμβριο του 1988. Αργότερα θα φτιάξει τους Adult Net, όνομα παρμένο από το ‘Stephen Song’ του ‘The Wonderful And Frightening World Of The Fall’.
Σχόλια: Δίσκος που ολοκληρώνει τυπικά το συμβόλαιο των Fall με την Beggars Banquet με την πρώτη πλευρά να είναι στούντιο και η δεύτερη live. Το ‘Pinball Machine’ είναι διασκευή στο τραγούδι του αδικοχαμένου Lonnie Irving. Η live πλευρά προέρχεται από συναυλίες του γκρουπ ένα χρόνο πριν στη Βιέννη και στο Μάντσεστερ.

 

Τίτλος: 458489 A SIDES LP 09/90
Τραγούδια: Oh! Brother, C.R.E.E.P., No Bulbs 3, Rollin’ Dany, Couldn’t Get Ahead, Cruisers Creek, L.A., Living Too Late, Hit The North (Part 1), Mr. Pharmacist, Hey! Luciani, There’s A Ghost In My House, Victoria, Big New Prinz, Wrong Place Right Time, Jerusalem, Dead Beat Descendant.
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Simon Wolstencroft ντραμς, Marcia Schofield Keyboards, Paul Hanley ντραμς, Karl Burns ντραμς, Simon Rogers μπάσο-keyboards.
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω:
Σχόλια:
Συλλογή αποτίμησης της Beggars Banquet με μαζεμένες όλες τις πρώτες πλευρές από τα σιγκλάκια που κυκλοφόρησαν οι Fall από το 1984 και το ‘Oh! Brother’, ως και το 1989 και το ‘Dead Beat Descendant’.

 

Τίτλος: 458489 B SIDES LP 12/90
Τραγούδια: God-Box, Pat-Trip Dispenser, Slang King 2, Draygo’s Guilt, Clear Off!, No Bulbs, Petty Thief Lout, Vixen, Hot Aftershave Bop, Living Too Long, Lucifer Over Lancashire, Auto Tech Pilot, Entitled, Shoulder Pads #1B, Sleep Dept Snatches, Mark’ll Sink Us, Haf Found Bormann, Australians In Europe, Northerns In Europ, Hit The North Part 2, Guest Informant, Tuff Life Boogie, Twister, Acid Priest 2088, Cab It Up!
Μέλη: Mark E. Smith φωνή, Brix Smith κιθάρα, Craig Scanlon κιθάρα, Steve Hanley μπάσο, Simon Wolstencroft ντραμς, Marcia Schofield Keyboards, Paul Hanley ντραμς, Karl Burns ντραμς, Simon Rogers μπάσο-keyboards.
Εταιρεία: Beggars Banquet.
Μέσα-Έξω:
Σχόλια:
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό και από τον τίτλο, εδώ είναι μαζεμένα όλα τα flip side και τα έξτρα τραγούδια από τα σιγκλάκια και τα EP’s της Beggars Banquet περιόδου των Fall. Από το ‘God Box’ flip side του ‘Oh! Brother’, μέχρι και το ‘Cab It Up’ του 1989. Το CD φαίνεται πιο χορταστικό με πέντε – έξι ακόμη τραγούδια.