Ο βασιλιάς είναι γυμνός!
Οι "λόγιοι" βρήκαν μια διαθέσιμη πλάτη για να φορτώσουν αναθέματα και οι υπόλοιποι περνούσαν όμορφα καταναλώνοντας το "ροκ παραμύθι" του κ. Rudi Prodrudi. Του Χρυσαφάκη Αναγνωστάκου
Ίσως δεν υπάρχει άλλη μπάντα από τα 80ς, που να αγαπήθηκε και να μισήθηκε εξίσου από τους ροκ φανς, όσο οι Fuzztones. Οι «λόγιοι» οπαδοί είχαν βρει επιτέλους μια διαθέσιμη πλάτη για να φορτώσουν αναθέματα, συγκρίσεις, κατηγορίες κ.ο.κ. και οι υπόλοιποι περνούσαν όμορφα κι ωραία καταναλώνοντας το «ροκ παραμύθι», που τους προσέφερε απλόχερα ο κ. Rudi Prodrudi.
Οι Fuzztones πέρασαν απ' την Ελλάδα δυο φορές στο παρελθόν, παίζοντας την πρώτη στο Κύτταρο, τη δεύτερη στο Ρόδον, και μας άφησαν ανεξίτηλες μνήμες για το πως ορίζεται το απόλυτο fun στις ροκ συναυλίες... έδωσαν μαθήματα επαγγελματισμού σ' ένα μουσικό χώρο που βασιλεύει το άρπα-κόλα, οι φτηνές «δήθεν» παραγωγές για χάρη μιας πιστότητας 60ς ήχου... έφεραν το garage punk και την ψυχεδέλεια στα αυτιά μιας πλατύτερης μάζας ροκ ακροατών... μας ανάγκασαν να ακουμπάμε περισσότερα χιλιάρικα στα μικρά κυρίως δισκάδικα της Αθήνας, ψάχνοντας... «εκείνο το γκρουπ! Αχ, πως το λένε μωρέ!...που διασκευάζουν οι Fuzztones το τάδε τραγούδι τους!» και μόλις το βρίσκαμε χτυπούσε η καρδιά μας, λες και οι Fuzztones δεν έβαλαν νερό στο κρασί τους, όπως άλλα ομογάλακτα γκρουπ, οι Chesterfield Kings ας πούμε, ή οι Miracle Workers για χάρη ενός ήχου, που θα τους έφερνε περισσότερους οπαδούς (καιροσκοπισμός;), οπότε και περισσότερο χρήμα - άσχετα αν απέτυχαν σε αυτή την προσπάθεια τους... οι Fuzztones που...
Ελάτε τώρα, ρε παιδιά! Πίσω από τα δερμάτινα, τις μυτερές μαύρες μπότες, τα μακριά μαλλιά, τα λαχουρένια πουκάμισα, τα περιδέραια κοκκάλων ανθρώπου (ψεύτικα) και δοντιών άγριων ζώων (επίσης ψεύτικα), τις μεγαλόσχημες δηλώσεις -που αρκετές φορές ξεπερνούσαν τα όρια του υπονοούμενου - σεξιστικού περιεχομένου του Rudi, το στριπτήζ (πάντα επαγγελματικό) θηλυκών φαν του γκρουπ κ.λ.π. κρύφτηκε μια υπέροχη μουσική! «Ο βασιλιάς είναι γυμνός!!»... Πάντοτε αυτό συνέβαινε με τους Fuzztones. Ο φόβος μας να πάρουμε τη θέση του μικρού παιδιού φωνάζοντας «Ο βασιλιάς είναι γυμνός» είναι τουλάχιστον αστείος! Τα παραμύθια σε όλους μας αρέσουν, έτσι δεν είναι;
Μια φορά και έναν καιρό, το καλοκαίρι του 1980 συγκεκριμένα, ένα αγόρι με το όνομα Rudi Protrudi και η υπέροχη ξανθιά αδελφούλα του(;;) (στα παραμύθια δεν υπάρχουν γκόμενες κι ερωμένες ρε!) με το όνομα Deb O' Nair αποφασίζουν πως το new wave γκρουπ τους, οι Tina Peel, δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη, στην παραμυθοχώρα του Alphabet City της Νέας Υόρκης... και ειδικά με τραγούδια που είχαν τίτλους όπως 'Penis between us', 'Blow me a kiss', 'Bent nail syndrome', 'Exception to the ruler'... δεν θα είχε καμιά τύχη... και τους διαλύουν. Οι Fabulous Fuzztones ήταν πλέον γεγονός και γρήγορα το Fabulous κάνει παρέα στους Tina Peel στα αζήτητα. «Οι guru του garage grunge» οι Fuzztones καταπλήσσουν το ακροατήριο τους στις 19 Σεπτεμβρίου του 1980 στο Club 57 της Νέας Υόρκης, με όλα εκείνα τα στοιχεία που με ανάγκασαν να γράψω την τελευταία παράγραφο του προλόγου.
Όσο για την υπέροχη μουσική τους; Πως θα σας φαινόταν ένα ανακάτεμα ψυχεδέλειας, garage beat, blues εμβολιασμένο με MC5 και Stooges ενέργεια; Τέλειο δεν ακούγεται; Και έτσι ήταν! Προσθέτω- είναι βασικό αυτό και προσέξτε το!- όταν ο ήχος τους έβγαινε μέσα από 60ς Vox εξοπλισμό, κιθάρες, ενισχυτές, όργανο κ.λ.π. και όχι από Γιαπωνέζικη τεχνολογία, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στη δεκαετία του 80 από πολλές μπάντες. Εξάλλου στα παραμύθια ο κακός δράκος κινείται με σπαθιά, τόξα, βέλη και κοντάρια και όχι με πολυβόλα και πυραύλους αέρος-εδάφους.
Συνέχεια της ιστορίας... και το πρώτο single της μπάντας με τίτλο 'Bad news travels fast' είναι γεγονός. Το ενδιαφέρον του κόσμου αρχίζει να μεγαλώνει όσο περνάει ο καιρός, οι συναυλίες διαδέχονται η μία την άλλη και η πρώτη περιοδεία των Fuzztones στο Midwest αποδίδει καρπούς και στέφεται από επιτυχία. Ο πρώτος καρπός το 'Leave your mind at home' και μικρός και άγουρος είναι (ένα εξάρι -6- σίγουρα δεν το αδικεί- Midnight Records), o δεύτερος όμως μπορεί να είναι μικρός και λίγος (ίδια εταιρεία και το 8 το παίρνει δίκαια), είναι όμως πεντανόστιμος: Screamin' Jay Hawkins & The Fuzztones: Live... η εμμονή του Rudi στο να προσκαλεί παλιούς καλλιτέχνες στους δίσκους και συναυλίες του, όχι μόνο δικαιώνεται σαν αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να εκτιμηθεί και το γεγονός ότι η τιμή και ο σεβασμός του σε ανθρώπους που του γεμίζουν τη τσέπη -σαν επιρροές ή συμμετοχές-, ξεπερνάει τον ναρκισσισμό του απλού posser star, ρετσινιά που καθώς φαίνεται θα τον ακολουθεί μέχρι το τέλος της καριέρας του.
Το 1985 είναι η χρονιά που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σταθμός στη ζωή των Fuzztones καθώς το πρώτο ολοκληρωμένο LP τους βρίσκεται στις βιτρίνες των δισκάδικων. 'Lysergic emanations' (ABC αρχικά, επανακυκλοφόρησε από την Pink Dust το 1986 και τη Music Maniac το 1992 και το cd περιέχει συν πέντε κομμάτια). Δωδεκατράγουδο lp λοιπόν το οποίο στην εποχή του πούλησε πάνω από 30.000 κόπιες και οι Fuzztones δεν είδαν δραχμή από τις πωλήσεις στην τσέπη τους. Οι διασκευές συνυπάρχουν (την τιμητική τους έχουν οι Sonics) με τα λίγα δικά τους κομμάτια, αλλά ποιος νοιάζεται για αυτό; Όλα ακούγονται Fuzztones εδώ μέσα! Στην στρατιά των οπαδών έχουν πλέον προστεθεί οι Cult, οι Damned και πολλοί άλλοι επώνυμοι. Ακολουθούν συναυλίες, περιοδείες και οι πρώτες γκρίνιες οι οποίες φέρνουν τις πρώτες αποχωρήσεις μελών... εν κατακλείδι το 'Lysergic Emanations' (9 η βαθμολογία του) σίγουρα δεν έχει το ειδικό βάρος των επόμενων δίσκων, αλλά είναι το περισσότερο «κλασσικό» LP τους.
Το 1986 στην προσπάθεια του για αναζήτηση νέων μελών των Fuzztones ο Rudi φτιάχνει για την πλάκα του και ένα άλλο γκρουπ instrumental τους Link Protrudi & The Jaymen (αποτίοντας φόρο τιμής στον πολύ μεγάλο Link Wray) το οποίο τα πάει πολύ καλά τα επόμενα χρόνια, καθώς και δισκογραφία παρουσιάζει και πετυχημένες ζωντανές εμφανίσεις κάνει. Η ανακοίνωση από το αφεντικό της Music Maniac Records ότι το 'Live In Europe' lp τους (7) τα πάει και αυτό καλά όσον αφορά τις πωλήσεις ενεργεί σαν ενδοφλέβια ένεση αδρεναλίνης στον Rudi καθώς και νέους Fuzztones έχει βρει και υλικό έχει αρχίσει να ετοιμάζει για τον επόμενο στούντιο δίσκο, ο οποίος έρχεται το 1989 από την Beggars Banquet με τίτλο 'In heat' (9,5). Στον δίσκο δεν υπάρχουν διασκευές, την παραγωγή την έχει κάνει ο θρυλικός (κι αυτός) Shel Talmy (παραγωγός των Who, Creation, Kinks και πολλών άλλων στα 60ς) και επιτέλους οι Fuzztones φτιάχνουν ένα δίσκο, σύγχρονο, δυναμικό, αρχιδάτο! Γκρίνιες και πάλι, γίνεται και το καλό με τους Phuzztones (πρώην μέλη των Fuzztones) και ενώ όλα έδειχναν ότι θα πήγαιναν καλά οι Fuzztones ξαναδιαλύονται και η Beggars Banquet τους κλωτσάει. Ο «δύστροπος» Rudi αυτή τη φορά αντιδρά πιο γρήγορα και με καλεσμένους τους Arthur Lee (Love) και Sean Bonniwell (Music Machine) ηχογραφεί το ψυχεδελικότερο lp των Fuzztones (1991-Music Maniac) με τίτλο 'Braindrops'(8). Από τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου τα τρία είναι διασκευές και αρκετούς πόντους «χάνει» ο δίσκος από τη ζωγραφιά του Rudi στο εξώφυλλο (κακό).
Την επόμενη χρονιά η Skyclad κυκλοφορεί το 'Monster A go!-go!' με δεκατρία τραγούδια διασκευές από τους Fuzztones αφιερωμένα στις αμερικάνικες απόκριες (Halloween). Μάλλον περί ενός όμορφου αστείου πρόκειται, αν και οι 'Tones παίζουν αρκετά απ' αυτά τα τραγούδια στο live τους. Το τελευταίο Fuzztonικό χτύπημα δίνεται το 1994 με το 'Lysergic Ejaculations', διπλό live lp (Music Maniac), το οποίο είναι αρκετά καλό, εσώκλειστο όμως σε μια συσκευασία που είναι η τέλεια για τους επικριτές τους. Ο «μεγάλος» αδικημένος του δίσκου είναι σίγουρα ο Chris Harlock! Υπέροχη η φανατική οπαδός με το μπλουζάκι από την περιοδεία του '89! Και δίκαια ο Rudi αλλάζει το πρώτο συνθετικό του επωνύμου του σε Porno-Trudi! Κάπου εδώ όμως τελειώνει (;) η ιστορία των Fuzztones, αν και όλα δείχνουν πως οι χιαστοί Vox κιθάρες και η νεκροκεφαλή, το τατουάζ που έχει ο Rudi στο χέρι του (σήμα κατατεθέν των Fuzztones, εκτός από ανεξίτηλο που είναι, τον φαγουρίζει ιδιαίτερα τώρα τελευταία! Κλείνοντας τη συνοπτική αναφορά μας στο γκρουπ προσθέτουμε ότι τόσο ο Rudi, όσο και ο «Mad» Mike Cjekaj τα επόμενα χρόνια που ακολουθούν δεν έχασαν την επαφή με τη μουσική, όπως έγινε με τους περισσότερους garage μουσικούς. Ο μεν πρώτος κυκλοφόρησε ένα country δίσκο και συμμετείχε σαν τραγουδιστής σε μια πλευρά δίσκου των πολύ καλών Ιταλών γκαραζιέρηδων The Others και ο δεύτερος συνέχισε με το άλλο RnR θηρίο τον Rich Coffee με τους Alter Egos. Παρατίθεται λίστα με τα μέλη των Fuzztones και μια όσο το δυνατόν πληρέστερη δισκογραφία.
1980 - 1982 (NYC)
Deb O' Nair -Vox organ, vocals
Randy Pratt - vox phantom, bass / vocals
Michael Phillips - drums
Rudi Protrudi - lead snarl, vox phantom guitar, blues harp
1983 (NYC)
Deb O' Nair -Vox, organ, vocals
Michael Jay -vox phantom bass, vocals
Michael Phillips- drums
Elan Portnoy -Rickenbacker stun guitar
Rudi Protrudi- lead snarl, vox phantom guitar, blues harp
1984 -1985 (NYC)
Deb O' Nair - vox organ, vocals
Michael Jay - vox phantom bass, vocals
Ira Elliot - primal throb, vocals
Elan Portnoy - rickenbacker 'stun' guitar
Rudi Protrudi - lead snarl, vox phanton guitar, blues harp
1987 - 1990 (Los Angeles)
Jasoy Savall - vox organ, vocals
John Carlucci - bass
«Mad» Mike Czeka - primal throb / vocals
Jordan Tarlow - rickenbacker & paisley fender tele
Rudi Protrudi - lead snarl, vox phantom guitar, blues harp
1990 - 1992 (Los Angeles)
Jake Cavaliere - vox organ, blues harp
Chris Harlock / Barfield - Vox phantom bass
«Mad» Mike Czekaj - primal throb, vocals
Phil Arriagada - vox 12 string phantom
Rudi Protrudi - lead snarl / vox phantom, guitar blues harp
1997 (Los Angeles)
John Carlucci - bass
«Mad» Mike Czekaj - drums
Jordan Tarlow - Rickenbacker Guitar
Jason Savall & Jake Cavaliere - Vox organ
Rudi Protrudi - Lead Snarl, Vox Phantom Guitar, Blues Harp
2000
Andrea Kusten - Drums
Johnny Devilla - Vox Phantom, Guitar, Vocals
Gabriel Hammond - Vox Phantom Bass, Vocals
Jake Cavalliere - Vox Organ
Rudi Protrudi - Lead Snarl, Vox Phantom Guitar, Booze Harp
Δισκογραφία:
Bad news travels fast / Brand new man 45" 1984, Midnight Records
Leave your mind at home 12'' ep 1984, Midnight Records
Screaming Jay Hawkins with the Fuzztones 12'' ep 1985 Midnight Records
Lysergic Emanations LP 1985 ABC Records
She's wicked 12'' ep 1985 ABC Records
Bad News Travels Fast 12'' ep 1986 ABC Records
Lysergic Emanations LP 1986 Pink Dust Records
Live In Europe (includes 'Gloria' flexi 7'') LP 1986 Music Maniac
Blues themes live LP 1987 Bootleg
Nine months later 12'' ep 1988 Music Maniac
Creatures that time forgot LP 1989 Music Maniac
Hurt on hold 12'' ep 1989 Situation Two records
Nine Months later 12'' ep 1989 Situation Two records
In heat lp 1989 Beggars Banquet
Action 12''ep 1990 Situation Two records
Braindrops LP 1991, Music Maniac
Romilar - D 12'' ep 1992 Music Maniac
Monster A go-go LP 1992 Screamin' Skull records
Teen trash volume 4 LP 1993 Music Maniac
Lysergix Ejaculations Live In Europe 91 LP 1994 Music Maniac
Creatures that time forgot LP 1995 Music Maniac
Lovely sort of death live LP 1985 Bootleg
Flashbacks 2LP 1997 Sundazed.
...τα τελευταία νέα που συγκέντρωσα για τους Fuzztones είναι : ο Jake Cavaliere παίζει με τους garage surfers Bomboras. O Rudi και ο Garlucci συμμετέχουν στο 'Sleep baby doll' του θρυλικού 'New York Doll' Sylvain Sylvain από την Fishhead Records. Ο Rudi και ο J. Tarlow «μαγειρεύουν» νέο label με την επωνυμία Sin Rec. και αν δεν έχουν ετοιμαστεί ήδη ετοιμάζονται πεντανόστιμες λιχουδιές. Με διάφορα μέλη δίνονται κατά καιρούς συναυλίες και ετοιμάζουν το νέο δίσκο τους με πιθανό τίτλο 'Seven year itch'.
Το παραμύθι δεν τέλειωσε όπως πολλοί πιστεύουν!