Tortoise

The Early Years

Το συγκρότημα που μπορεί να υπερηφανεύεται οτι στάθηκε ως σημείο αναφοράς στην αυτοσχεδιαστικά πειραματική μουσική των 90's. Που ευθύνεται για την εκτόξευση της μουσικής σκηνής του Σικάγο σε ύψη που μόνο ένα Μεγάλο Μήλο είχε γνωρίσει. Και που στάθηκε η αιτία να ασχολούμαστε με τον όρο post rock (που σιγά σιγά πρέπει μάλλον να εξοβελίζουμε από το μουσικό μας λεξιλόγιο...).

Oι Tortoise σχηματίστηκαν το 1990 και σίγουρα όχι από το πουθενά καθώς όλα τα μέλη του συγκροτήματος είχαν ουσιαστικό ρόλο στην ανεξάρτητη Αμερικάνικη σκηνή, αρχής γενομένης από τους Slint και τους Poster Children, μέχρι τις περιστασιακές συνεργασίες τους με avant garde μουσικούς και ανώνυμα πειραματικά project. Η αρχή έγινε από τον Doug McCombs (γνωστός από τους 11th dream day - οι αγνοημένοι πιονέροι της σκηνής του Σικάγο) και τον John Herndon με σκοπό τη δημιουργία μιας σταθερής rhythm section που θα συμμετείχε στις δουλειές άλλων συγκροτημάτων. Τελικά όμως φίλοι και γνωστοί μπαινόβγαιναν στο στούντιό τους και έτσι δημιουργήθηκαν οι Tortoise.

Οι περισσότεροι με μουσικές δυνατότητες άνω του ενός οργάνου και με 'ρευστή' τη διάθεση χρησιμοποίησής τους σχηματίζουν ένα σύνολο ανοιχτής δραστηριότητας, με τα μέλη και τους ρόλους τους να αλλάζουν συχνά χωρίς όμως 'ύποπτους' λόγους, αλλά περισσότερο γιατί η μπάντα λειτουργεί ως καθαρά μουσική κολεκτίβα, με έντονη 'ερευνητική' διάθεση (π.χ. ο Bundy K. Brown μετά το ντεμπούτο έφυγε τυπικά από το συγκρότημα για να αφοσιωθεί στα solo project του, όμως όλο εκεί συχνάζει είτε ως session μουσικός είτε ως 'βοηθός' στην παραγωγή του Jim O'Rourke). Για αυτό άλλωστε και ο ήχος τους αποτελεί και ένα συνονθύλευμα άλλων ήχων και στυλ φιλτραρισμένα όμως μέσα από το άκρως προσωπικό τους επαναδομητικό γούστο (για στίχους βέβαια μην ψάχνετε, αν δεν το υποψιαστήκατε μέχρι τώρα. Άλλωστε οι Tortoise δίνουν τον ακριβώς αντίθετο ορισμό του τραγουδιού, περισσότερο μιλάμε για 'κομμάτια').

Έτσι στον πρώτο τους δίσκο, το 'Tortoise' του 1994, η 'ροκ' διάθεση είναι αρκετά έντονη αν και ανεξήγητα 'υπνωτική', αγγίζοντας τα όρια του progressive ενώ και κάποιες πινελιές από jazz είναι σίγουρα ορατές. Πάντως το LP αυτό αρκεί για να τραβήξει την προσοχή, και έτσι το αριστουργηματικό 'Millions now living will never die' του 1996, θα αξιώσει την αναγνώριση όλων και μάλιστα και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Με ένα μοναδικό fusion από kraut rock, dub, ambient, minimal και free jazz ελιτισμό το LP ήδη είναι καταχωρημένο ως ένα από τα σημαντικότερα (και επιδραστικότερα μπορούμε πλέον να πούμε) της δεκαετίας που πέρασε.

To TNT που ακολούθησε το 1998, χωρίς να προχωρήσει σε τρανταχτές καινοτομίες, πάτησε σταθερότερα σε ηλεκτρονικίζοντα jazz μονοπάτια και έκλεισε ένα κύκλο για το γκρούπ, ανοίγοντας όμως και την όρεξη των προσδοκιών μας για κάτι διαφορετικό στην επόμενη δουλειά τους. Ενδεικτικό της αξίας (και πολυποικιλότητας) των Tortoise είναι και οι συνεργασίες τους με την αφρόκρεμα της Ευρωπαικής πειραματικής νομενκλατούρας, τους Autechre, τους Spring Heel Jack, τους Stereolab, τους U.N.K.L.E, ενώ τα project που δημιουργήθηκαν από νυν και πρώην Tortoise-ικούς δείχνουν την αεικινητικότητα και τον πολυμορφισμό τους. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους For Carnation, τους Aerial M, τους Papa M, τους Βrokeback, τους Directions in Music.