When The Punks Go Covering In

Οι κορυφαίες διασκευές που έγιναν από punks σε κλασικά rock, pop, folk και reggae τραγούδια. Του Μίλτου Τσίπτσιου

D.O.A.: Eve of Destruction. Αντιπολεμικό τραγούδι διαμαρτυρίας του Barry Mc Guire που γράφτηκε το 1965 και γνώρισε τεράστια επιτυχία στους folk - rock κύκλους της εποχής. Διασκευάστηκε από Dickies, Pogues και Johnny Thunders μεταξύ άλλων, μα η διασκευή των έμπειρων σε αυτά D.O.A., είναι αυτή που το αναδεικνύει περισσότερο από τις υπόλοιπες. Από το Live Free Or Die του 2004.

DOASURF PUNKS: Sealed With a Kiss. Όταν o Brian Hyland έκανε επιτυχία αυτό το τραγούδι των Four Voices, δεν φαντάστηκε πως κάποια χρόνια αργότερα κάποιοι ανιστόριτοι punk χαβαλέδες θα το εξευτέλιζαν με αυτό τον τρόπο. Αφού στην αρχή το "εκτελούν" κυριολεκτικά μέχρι δακρύων, στη συνέχεια του αφαιρούν κάθε αξιοπρέπεια τρέχοντας το με χίλια. Από το Locals Only του 1982.

DEAD KENNEDYS: Take This Job and Shove It. Ή πως ένα country τραγούδι του David Allan Coe που βγάζει τόση πίκρα και στεναχώρια, ξεκινάει ως παγκόσμια επιτυχία από τον Johnny Paycheck και καταλήγει να πέσει στο στόμα του Biafra που το φέρνει στα ίσα του με ειρωνεία εκτινάσσοντας το παράλληλα σε έναν punk αλάφιασμα. Από το Bedtime For Democracy το τελευταίο κανονικό άλμπουμ των αρχηγών του Αμερικάνικου hardcore.

HUSKER DU: Eight Miles High. Κανείς άλλος δε θα μπορούσε να αποδώσει με μεγαλύτερη πειστικότητα και αυτογνωσία αυτή τη μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία του 1966 των Byrds από αυτό το τρίο της Μινεάπολης. Το τραγούδι φανερά ή όχι μιλάει για ναρκωτικά. Και αυτά ήταν η κυριότερη αιτία διάλυσης των Husker Du. Από το ομώνυμο single τους την εποχή που το Zen Arcade έφερνε τα πάνω κάτω στην Αμερικάνικη εναλλακτική μουσική.

MINUTEMEN: Have You Ever Seen the Rain. Οι Creedence Clearwater Revival κατά ένα παράξενο λόγο είναι ένα από τα πιο πολυδιασκευασμένα rock συγκροτήματα από Αμερικάνικα punk και hardcore συγκροτήματα. Αυτό το Bad Moon Rising το έχει ξεσκίσει σχεδόν κάθε πικραμένος. Για να μη μιλήσουμε για το Fortunate Son. Οι Minutemen από την άλλη, συχνά - πυκνά δανείζονταν ρυθμούς του παρελθόντος φέρνοντας τους στα δικά τους μέτρα. Εδώ περισσότερο εκτελούν το κομμάτι προσδίδοντας του τον ηλεκτρισμό που του έλειπε. Από το 3-Way Tie (For Last).

ANTI-NOWHERE LEAGUE: Streets of London του Ralph Mc Tell. Ποιος θα περίμενε ένα macho punk rock γκρουπ που η μέρα του ξεκινούσε με τη σκέψη να κανονίσει μια δερματοφορεμένη σκύλα και τελείωνε στην εξάτμιση μιας χιλιάρας, να βρει τέτοια ευαισθησία και ανθρωπιά, ώστε ν' ασχοληθεί με ένα τέτοιο τραγούδι που το θέμα του περιλαμβάνει φτώχεια και εξαθλίωση. Η street punk διασκευή των ANL πράγματι σπάει κόκαλα και σε κάνει να ξεχάσεις μια για πάντα τη φλωρίστικη της Sinead O'Connor. Από το We Are The League του 1982.

DAMNED: Looking At You. Όποτε επιχείρησαν οι Damned να διασκευάσουν δικαιώθηκαν. Τα Alone Again Or, Eloise, Help!, και White Rabbit μεταξύ άλλων, έχουν αποδοθεί καλύτερα από τα ορίτζιναλ. Εδώ δοκιμάζουν σε ένα κομμάτι των MC5 την εποχή που ότι έπιαναν γίνονταν χρυσάφι και παίρνουν άριστα. Από το Machine Gun Etiquette.

STIFF LITTLE FINGERS: Johnny Was. Υπάρχει το παραμύθι πως οι Άγγλοι punks αγαπούσαν τη reggae. Η αλήθεια είναι πως η σχέση τους με τη Τζαμάικα τελείωνε πάνω σε μία υδρόγειο. Αν δεν την έκαναν μόδα οι Clash, και αν δεν ήταν και οι ίδιοι μόδα, μόνο οι Bad Brains θα είχαν ασχοληθεί. Οι Stiff Little Fingers πάντως, είχαν μουσική ευφυΐα, ήταν και ταλαντούχοι και εν τέλει βγαίνουν δικαιωμένοι από αυτή τη διασκευή στο τραγούδι του Marley και των Wailers. Από το Inflammable Material.

CLASH: Police on My Back. Πολλές και καλές οι διάφορες διασκευές των Clash πολύ περισσότερο όταν αυτές εκτελούνταν live. Εδώ, μέσα από το συνοθύλευμα του Sandinista διασκευάζουν ένα κομμάτι των Equals αφαιρώντας λίγο από την pop-reggae χροιά του και φέρνοντας το πιο κοντά στο dance'n'roll που πειστικά απέδιδε η φωνή του Jones.

BLACK FLAG: Louie Louie. Αυτή είναι αν δεν κάνω λάθος η μοναδική διασκευή των Black Flag. Κομμάτι που σχεδόν ποτέ δεν έλειπε από τα σετ τους, και που πάντα το εκτελούσαν διαφορετικά και ανάλογα με τον τραγουδιστή και την ψυχολογική τους κατάσταση. Ο Rollins έχει φτάσει να το πάει στο δεκάλεπτο οχταπλασιάζοντας σχεδόν το μήκος του. Και από στίχο ότι μπορεί να βάλει ο νους. Κυκλοφορεί σαν σιγκλάκι, αλλά βρίσκεται και στο Damaged.

Ακόμη 14 που ξεχωρίζουν:

No Escape των Seeds από Chelsea
Blockbuster των Sweet από Cockney Rejects
Mucky Pup των Puncture από Exploited
David Watts των Kinks από Jam
Back Street Girls των Rolling Stones από Social Distortion
Soul Kitchen των Doors από X
Paint It Black των Rolling Stones από Avengers
These Boots Are Made For Walking του Lee Hazlewood από 7 Seconds
Put A Little Love In Your Heart της Jackie DeShannon από Circle Jerks
Franklin's Tower των Grateful Dead από Meat Puppets
Pils του Bo Diddley από Lurkers
Free Money της Patti Smith από Penetration
Final Countdown των Europe από Toy Dolls
She's Not There των Zombies από U.K. Subs